Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 8 september 2012

Rode bietjes volgens grootmoeders recept



Vroeger maakte mijn oma vaak rode bietjes. Als ik dan de achterdeur van haar woning opende wist ik meteen wat we gingen eten en wat was ik dan blij! Rode bietjes vind ik nog steeds één van de lekkerste Nederlandse gerechten, maar dan wel zelf gemaakt en niet uit een potje. In mijn
moestuin groeien de bietjes over het algemeen erg goed dus bij ons staat dit gerecht in het najaar nog vele malen op tafel. Hieronder hoe mijn oma altijd rode bietjes bereidde.

Ingrediënten voor 4 personen:
- 800 gram rode bietjes
- 2 uien 
- 400 gram spek
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel custard
- een snufje kruidnagelpoeder



               




Bereidingswijze

1) Maak de bietjes schoon en leg ze in een ruime pan. Vul de pan vervolgens met water. De bietjes moeten volledig onder water staan. Kook de bietjes 45 tot 60 minuten afhankelijk van de grote van de bietjes.

2) Laat de bietjes iets afkoelen als ze gaar zijn. Dit kan eventueel onder koud stromend water. Schil daarna de bietjes. Als de bietjes goed gaar zijn dan laat de schil makkelijk los. 

3) Rasp de bietjes met een grove rasp.

4) Snij de uien in stukken. Leg de gesneden ui in een pan en leg hier bovenop de geraspte rode bietjes. Stop de laurierblaadjes tussen de ui en de rode bietjes. Laat het 20 minuten sudderen. 

5) Zet intussen een koekenpan op het vuur. Wacht totdat de pan heet is en bak de plakken spek om en om krokant. Snij de plakken daarna in stukjes.

6) Meng 1 eetlepel custardpoeder met een klein beetje water, zodat er een papje ontstaat. Voeg dit toe aan de rode bietjes evenals een snufje kruidnagelpoeder. Meng de ingrediënten op laag vuur tot een geheel. 

7) Serveer de rode bietjes met de uitgebakken spek en mosterd.


Eet smakelijk!


Hoe lekker dit recept ook is, zelf maak ik vaak een iets snellere versie. Tijdens het koken van de bietjes bak ik alvast de plakken spek. Vervolgens snij ik de uien in stukjes en bak ik de uien in dezelfde pan als waar ik de spekjes in heb gebakken. Aan de uien voeg ik nog wat peper toe voor de smaak. Daarna schil en rasp ik de bietjes en voeg ik de bietjes toe aan de pan met de uitgebakken uien. Ik meng de ingrediënten nog even goed door elkaar op laag vuur. Ook vervang ik de plakken spek wel eens door spekreepjes. Ik bak dan de uien even licht aan en voeg dan de spekreepjes en wat peper toe. Dit laat ik gaar worden en vervolgens voeg dan de geraspte rode bietjes toe. Als laatste nog even de ingrediënten door elkaar husselen op laag vuur.  



* Als bietjes uit eigen tuin worden gebruikt dan moet voor het koken van de bietjes het loof er van af worden gesneden. Het loof moet ongeveer een centimeter boven de rode biet worden afgesneden. Belangrijk hierbij is dat de bieten niet beginnen te bloeden, want daardoor verliezen ze veel vitamines. 



Ook misschien leuk om te lezen


Recept kokoscake met citroen


Recept: plaattaart met rode biet en geitenkaas


Geen opmerkingen:

Een reactie posten