Translate

Zoeken in deze blog

zondag 26 oktober 2014

DIY: Pompoen uithollen / sfeerlicht pompoen Halloween maken


Aanstaande vrijdag is het Halloween. Een feest dat in Nederland niet wordt gevierd, maar wel steeds meer aandacht krijgt. Zelf ben ik helemaal fan van de uitgeholde pompoenen. Hieronder een uitgebreide beschrijving hoe je ook zo'n prachtige versierde pompoen kunt maken. 

Benodigdheden:

- pompoen die voldoende hoog is
- mes met een groot snijvlak 
- potlood of stift - niet water resistent
- (ijs)lepel  
- keukenpapier 
- sjabloon
- plakband of punaises 
- prikpen of dikke naald

Teken de vorm voor de deksel op de pompoen. Zorg dat dit zigzaggend is, zodat de deksel beter blijft zitten als de pompoen inkrimpt. 




Teken vervolgens een gezicht of een andere leuke vorm op de pompoen. Ik heb de vorm met een niet-waterbestendige stift op de pompoen getekend, omdat ik foto's van het uithollen op mijn blog wou plaatsen. Je zou dit eventueel ook met een potlood kunnen doen, zodat er uiteindelijk geen lelijke viltstiftstrepen te zien zijn. Nadeel van potlood is dat de vorm slechter te zien is tijdens het snijden.

Op de website Halloweenpompoenen zijn erg leuke sjablonen te vinden die je gratis kunt downloaden. Je kunt een sjabloon overtekenen of de sjabloon uitprinten en bevestigen op de pompoen met plakband of met punaises. Doe dit pas als de pompoen is uitgehold, maar controleer wel alvast of de patroon past. 


 Snij met het mes de deksel uit de pompoen.
 .
 

Verwijder de deksel. Hol met behulp van een ijslepel de pompoen uit. Zorg dat er zo weinig mogelijk vruchtvlees in de pompoen achterblijft om de kans op verschimmelen zo klein mogelijk te houden.




Verwijder alle zaadjes en vruchtvlees. Maak de binnenkant schoon en droog met keukenpapier.



Snij nu het gezicht of de vorm uit de pompoen.  Als je een slabloon gebruikt dan moet de sjabloon worden vastgemaakt op de pompoen met plakband of met punaises. Prik nu de vorm met de priknaald of een dikke naald in de pompoen. Zorg dat er niet te veel ruimte tussen de gaatjes zit anders wordt het uitsnijden van de vorm erg lastig. Verwijder de sjabloon vervolgens en snij de vorm uit. 



 
Maak de binnenkant van pompoen nogmaals droog met keukenpapier. Smeer de buitenkant van de pompoen in met zonnebloemolie. De pompoen gaat er mooi van glimmen en de pompoen zal langer meegaan.


Plaats een waxinelichtje in de pompoen en genieten maar!




Misschien ook leuk om te lezen:




Gewoon mooi - gasten in de tuin? 



Vogelvoer hanger maken


Geen opmerkingen:

Een reactie posten