Translate

Zoeken in deze blog

maandag 5 september 2016

Recept: vijgenjam / vijgenconfituur met sinaasappel en gember


Vorige week kocht ik op de markt 2 dozen rijpe vijgen voor een klein prijsje. Ik had bedacht om van de vijgenjam te maken, maar toen ik thuis kwam realiseerde ik mij dat ik iets meer had gekocht dan ik had gedacht. Het leek me een beetje overdreven om van alle vijgen jam te maken dus ging ik speuren op internet naar andere lekkere recepten met vijgen.

Op de website van Culy vond ik een recept voor vijgenchutney van David Lebovitz. Ik besloot om van de helft van de vijgen chutney te maken en van de andere helft jam. Afgelopen week hebben we de chutney gegeten met kip en rijst en het smaakte heerlijk. Het recept voor vijgenchutney kun je hier vinden.

Van de vijgen die overbleven maakte ik dus vijgenjam. Nou ja, eigenlijk vijgenconfituur. Als ik eerlijk ben noemen wij thuis alles jam, maar het verschil tussen jam en confituur is dat je voor het maken van jam gepureerde vruchten of zeer fijngehakte vruchten gebruikt. Voor het maken van confituur gebruik je juist hele of grof gesneden vruchten. Ik vind het zelf het lekkerste als er stukken fruit in de jam zitten dus ik maakte vijgenconfituur:)

Omdat vijgen van zichzelf niet echt een uitgesproken smaak hebben voegde ik als experiment aan de vijgen ook sinaasappel en gember toe. Wij vinden het zelf heerlijke confituur, maar de gembersmaak is wel duidelijk aanwezig. Mocht je niet echt van gember houden dan kun je beter iets minder gember aan de vijgen toevoegen. Hieronder het recept voor de vijgenconfituur. 

De hoeveelheid geleisuiker heb ik hieronder trouwens niet vermeld, omdat dit afhankelijk is van het merk geleisuiker dat je gebruikt. Kijk even op de verpakking van de geleisuiker hoeveel suiker je moet toevoegen aan het fruit. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: vijgenjam / vijgenconfituur met sinaasappel en gember
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

1 kilo vijgen
2 cm gember 
1 perssinaasappel 
geleisuiker
grote pan
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Was de vijgen en snijd het topje van de vijgen er af. Snijd de vijgen vervolgens in 8 partjes en leg de partjes in de pan.

Schil de gember en rasp het. Voeg de geraspte gember toe aan de vijgen.

Spoel de sinaasappel af en rasp de schil van de sinaasappel. Zorg dat je alleen het oranje van de schil raspt omdat het witte bitter smaakt. Voeg de rasp toe aan de vijgen.

Pers de sinaasappel uit en voeg het sap ook toe aan de vijgen. Voeg tot slot de geleisuiker toe en roer alles goed door. Laat, als je tijd hebt, de vijgen even staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Breng nu de vijgen aan de kook. De kooktijd begint vanaf het moment dat de vijgenconfituur blijft borrelen als je roert. Laat de vijgenconfituur 4 minuten doorkoken.

Je kunt een lepeltje confituur op een koud bord laten vallen om te testen of de confituur dik genoeg is. Als het confituur niet van het bord afloopt dan is het dik genoeg. Zo niet dan moet je de confituur nog even laten doorkoken.



Misschien ook leuk om te lezen:  


 
Jampotten schoonmaken


  

Basisrecept voor het maken van jam





Recepten overzicht




 DIY: Pompoen uithollen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten