Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 29 augustus 2017

Recept: aarbeien- watermeloen jelly pudding met agaragar

recept aardbeien-watermeloen gelly pudding met agar agar

Wat was het gister heerlijk weer! Ook voor vandaag zijn er hoge temperaturen voorspeld. Daarom vandaag een recept voor een fris toetje met zomerfruit: aardbeien-watermeloen jelly pudding. De jelly pudding is niet gemaakt met gelatine maar met agaragar waardoor het toetje ook door vegetariërs kan worden gegeten. Het toetje bevat ook nog eens weinig calorieën dus erg geschikt voor iedereen die na de vakantie weer even op de calorieën wil letten. 

De laatste tijd heb ik meerdere recepten gepost met gelatine zoals een recept voor citroenkwarktaart met een aardbeienspiegel en een recept voor sinaasappel gelatinepudding. Eerder schreef ik al dat gelatinepudding weinig calorieën bevat. Voor vegetariërs zijn deze recepten niet geschikt en ik moet zeggen dat het met mij ook niet echt aanspreekt dat gelatine gemaakt is van onder anderen gemalen botten van dieren. Ik ben daarom gaan experimenteren met agar-agar. 

Agaragar is een plantaardig bindingsmiddel gewonnen uit zeewier en komt oorspronkelijk uit Azië. Agaragar is van zichzelf kleur- en reukloos en is te koop bij de toko en natuurwinkel. Zelf kocht ik onderstaand zakje bij de AH. Aan deze agaragar is alleen wel vanille toegevoegd dus niet voor elk recept geschikt om te gebruiken. 


Belangrijk om te weten is dat gelatine niet 1 op 1 te vervangen is door agaragar. Ook begint agaragar al op te stijven bij 40 graden dus wacht niet te lang met het vloeistof in de vorm te gieten. Recepten met agaragar hoeven ook niet per se in de koelkast op te stijven, omdat agaragar al bij een hogere temperatuur stolt dan gelatine. Bij warm weer heb je dus ook minder kans dat je toetje instort als je agaragar gebruikt in plaats van gelatine. Gelatine moet wel opstijven in de koelkast. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept:aarbeien-watermeloen jelly pudding met agaragar
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------   
450 gram verse of bevroren aardbeien 
Kleine watermeloen 
1 zakje agaragar (7 gram)
Keukenmachine 
Pan 
Zeef
Maatbeker 
Kom
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laat de aardbeien ontdooien of verwijder de kroontjes. Maal de aardbeien nu fijn in de keukenmachine. Leg de zeef op de kom en schenk de gemalen aardbeien in de zeef. Laat het goed uitlekken zodat je zo veel mogelijk aardbeiensap overhoudt. Door met een lepel te drukken op de aarbeienvruchtvlees gaat het uitlekken sneller en houd je meer sap over. Giet het aardbeiensap nu in de maatbeker.

Snijd de watermeloen door midden en lepel het vruchtvlees met behulp van een lepel uit de meloen. Leg de stukken watermeloen in de keukenmachine en pureer het. Schenk nu de gemalen watermeloen in de zeef. Druk opnieuw met een lepel op het vruchtvlees zodat je zo veel mogelijk sap overhoudt*. 

Giet het watermeloensap bij de aardbeiensap tot je maximaal 1 liter sap hebt. Giet nu de aardbeien-meloensap in de pan en roer de agaragar door de sap. Breng de aardbei-meloensap al roerend aan de kook. Draai het vuur uit zodra de eerste belletje worden gevormd. Laat de sap nu zo snel mogelijk afkoelen om de smaak van het fruit zo goed mogelijk te behouden. Let op, agaragar stolt al bij 40 graden dus wacht niet te lang met het vloeistof in de vorm te gieten. Door de aarbeien-watermeloen jelly pudding in een uitgeholde watermeloen te serveren lijkt het direct extra feestelijk. Laat de aardbei-watermeloen jelly pudding nu verder opstijven. Dit hoeft dus niet per se in de koelkast. 

recept aardbeien-watermeloen gelly pudding met agar agar

*Het is zonde om de overgebleven fruitpulp weg te gooien. Je kunt de fruitpulp bijvoorbeeld mengen met een scheutje sap en dan door de kwark of yoghurt roeren. 



Misschien ook leuk om te lezen: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten