Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 6 augustus 2022

Review boek Fulltime avonturier Tamar Valkenier


Als er een zoekterm is die ik lang aan heb gehad op Marktplaats dan is het voor het boek Fulltime avonturier van Tamar Valkenier. Eerst werd het boek nog wel eens voor 5 euro aangeboden maar dan was het in no time verkocht. Later was het boek ook snel weg voor 15 euro en toen besloot ik het toch maar mee te bestellen met een cadeautje die ik kocht via bol.com Ik ben nog steeds blij dat ik dit heb gedaan want het is echt een super leuk boek om te lezen en ik denk dat ik het boek ook ga bewaren om nog een keer te lezen.

Opbouw boek

Het boek bestaat uit 3 delen: los, wild en rust. Daarnaast bevat het nog hoofdstukken met de titels einde, epiloog en dankwoord.

Elk deel begint met een illustratie van een landkaart waar Tamar in dat deel door heen reist en een quote. Het verhaal is opgebouwd uit korte alinea's met tussenkopjes. Ook zitten er een aantal pagina's in met foto's die er voor zorgen dat het verhaal nog beeldender wordt. 
 
 
Het verhaal

In het boek Fulltime avonturier beschrijft Tamar haar zoektocht naar vrijheid en hoe ze besluit om alles los te laten en te vertrekken op de fiets terwijl ze een goede baan heeft. Een beslissing waar veel mensen een keer over hebben nagedacht maar uiteindelijk niet doen vanwege verschillende argumenten. Tamar doet het wel ondanks dat het voor haar ook een lastig besluit is. Ze twijfelt tot het laatste moment of ze het wel moet doen. Gelukkig fietst een vriendin mee tot de grens met België waardoor de eerste stap iets makkelijker wordt.

Naast alle belevenissen beschrijft Tamar in haar boek ook alle puzzels in haar hoofd en de emoties die ze heeft gevoeld tijdens haar reizen zoals verdriet, angst maar ook blijdschap en dankbaarheid voor alle dingen die ze mag zien en beleven.

Na haar fietstocht merkt Tamar dat ze niet terug kan naar haar oude leven. Ze gaat op zoek naar een nieuw avontuur. Ze trekt 4 maanden door Mongolië met een paard, kameel en hond.

Ondanks de liefde die Tamar inmiddels heeft gevonden blijft het avontuur lonken en gaat ze samen met Miriam Lancewood* op voettocht door Nieuw- Zeeland. In eerste instantie twijfelt Tamar of ze het wel het geschikte maatje is voor Miriam maar ze blijken een perfect duo te zijn. Na Nieuw-Zeeland wordt er nog 1 avontuur beschreven in het boek, namelijk het lopen van de Jordan trail in Jordanië.
 

Mijn ervaring

Tamar heeft een fijne schrijfstijl die makkelijk leest. Wat ik fijn vindt is dat je het boek makkelijk kunt neerleggen en daarna zo weer oppakt om verder te lezen. Tamar heeft een beeldende schrijfstijl waardoor je je echt kunt inbeelden hoe haar reis is gegaan en wat ze voelde.

Ook herken ik dingen in haar verhaal. Ik heb zelf niet zulke lange en extreme reizen gemaakt maar haar honger naar avontuur vind ik nog steeds heel herkenbaar maar ook de emoties die bij reizen horen. Veel dingen gaan tijdens een reis niet zoals gepland en dan is het soms lastig om in een land te zijn ver van huis waar je de taal niet goed beheerst.

Het boek Fulltime avonturier is ook nog steeds leuk als je het verre reizen al een paar jaar achter je hebt gelaten en het boek leest in een vakantiehuis in Zeeland met 3 kinderen om je heen;) 

Wat mij van haar verhaal ook is bijgebleven is dat Tamar haar lijf haar ernstig in de steek heeft gelaten maar dat ze uiteindelijk toch weer in staat is om topprestaties te leveren.  
 
 
* Het zou kunnen dat je het verhaal van Tamar en Miriam kent van het programma Floortje aan het einde van de wereld. Floortje heeft de dames opgezocht in Nieuw Zeeland en eerder had ze ook al een bezoek gebracht aan Miriam en haar man Peter (seizoen 3). De afleveringen zijn nog terug te zien via NPO start





Misschien ook leuk om te lezen

 
 
 





Dit bericht bevat een affiliate link. Als je iets koopt via deze link dan krijg ik daar een klein percentage van. Koop je boeken ook vooral bij je lokale boekenwinkel of leen het boek bij de bibliotheek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten