Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 26 december 2020

Recept voor het bakken van oliebollen en oliebollen baktips


Mijn schoonmoeder en ik bakken al jaren samen oliebollen. Ik wilde altijd oliebollen bakken toen ik nog thuis woonde maar mijn ouders kochten ze liever zelf;) Toen ik een relatie kreeg met mijn vriend gingen mijn schoonmoeder en ik al snel samen oliebollen bakken en dat doen we nog steeds. We bakken voor de hele familie. 
Het maken van de mix voor oliebollen doet mijn schoonmoeder altijd. Als ik binnenkom mag ik altijd direct starten met bakken;) Hieronder hoe zij de oliebollenmix maakt.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept:
basisrecept voor het bakken van oliebollen 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------  
1 pak Koopmans oliebollenmix
400 ml handwarm water

4 eetlepels appelmoes
zonnebloemolie 
poedersuiker

mixer met deeghaken of pollepel
frituurpan
kom
plastic folie
ijslepel
schuimspaan 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
   

Het geheime ingrediënt van mijn schoonmoeder is dat ze appelmoes toevoegt aan de oliebollenmix: Doe de oliebollenmix in de kom en voeg de appelmoes toe. Voeg nu het water toe. Belangrijk is dat het beslag niet te dun wordt. Voeg eventueel iets minder water toe. Klop het tot een glad beslag. Dek het beslag af met plastic folie en laat het beslag 45 minuten rijzen op kamertemperatuur. 

Oliebollen met krenten

Om oliebollen met krenten of eventueel rozijnen te maken houd je hetzelfde recept aan als hierboven. Je voegt alleen nog
250 gram krenten en/of rozijnen toe aan de oliebollenmix voordat je het beslag laat rijzen. Ik vind het zelf wel lekkerder om de rozijnen en/of krenten eerst even 5 minuten te wellen in lauwwarm water voordat ze worden toegevoegd aan de oliebollenmix. 

Oliebollen bakken in de frituurpan 

Nu komt het leukste onderdeel, het bakken van de oliebollen. Giet de olie in de frituurpan en verwarm de olie tot 190 graden. Als de olie warm is dan schep je ongeveer 5 à 6 scheppen beslag in de olie. Het makkelijkste gaat dit met een ijslepel maar met twee eetlepels kan ook. 

De oliebollen draaien in principe vanzelf om maar als dit niet gebeurd dan kan je een schuimspaan gebruiken om de oliebollen om te draaien. Zodra de oliebollen aan beide kanten een mooie bruine kleur hebben haal je ze uit de pan. Laat even uitlekken op een stukje keukenpapier en eet ze daarna direct op. Niets lekkerder dan zelf gebakken oliebollen net uit de frituurpan met een beetje poedersuiker.

Frituurpan

Je hoeft oliebollen niet per se te bakken in een frituurpan. Je kunt ook oliebollen bakken in een pan met olie. Het voordeel van de frituurpan is dat je temperatuur veel makkelijker kunt regelen. Als de olie te koud wordt dan slaat de frituurpan automatisch aan. De oliebollen worden daardoor ook minder vet, omdat de temperatuur constanter blijft. 

Oliebollen bakken in een pan

Giet de olie in een grote dikwandige pan. Verwarm de olie tot ongeveer 190 graden. Dit is wanneer er damp vanaf de olie begint te komen. S
chep nu 5 bollen oliebollenmix in de pan. Het handigste is om bolletjes te maken met een ijslepel maar met twee eetlepels lukt het ook. De oliebollen draaien in principe vanzelf om in de pan, maar als dit niet gebeurd dan kan je een schuimspaan gebruiken om de oliebollen te draaien. Zodra de oliebollen aan beide kanten een mooie bruine kleur hebben haal je ze uit de pan. Laat even uitlekken op een stukje keukenpapier en eet ze daarna direct op. Houd even in de gaten of het olie nog steeds heet genoeg is als je begint met de volgende ronde oliebollen bakken. Zet anders het vuur even hoger en draai lager als de olie weer begint te dampen. 


 
 
 
Misschien ook leuk om te lezen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten