Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 5 november 2015

Recept: flammkuche met zalm en rucola


Afgelopen zomer stond de flammkuche op vele menukaarten van restaurants. Ik snap wel waarom: een flammkuche is eenvoudig te maken maar heerlijk van smaak!

De flammkuche is de Elzasser variant van een pizza. De Elzasser pizza is heel dun en krokant. Oorspronkelijk wordt het gemaakt met ui en spek, maar vele variaties zijn mogelijk. Hieronder een recept voor een flammkuche met gerookte zalm.

Een flammkuche kun je van te voren voorbereiden en afmaken net voor eten, maar ook koud is een flammkuche lekker. Het voelt op dit moment nog ver weg, maar de flammkuche is ook heel geschikt om te maken voor een picknick. 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: flammkuche met zalm en rucola 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Benodigdheden:
400 gram patentbloem
1 zakje gist
2 grote uien
olie
peper
zout
150 gram crème fraîche
75 gram gerookte zalm (duurzaam gevangen)
60 gram rucola

mengkom 
bakplaat 
bakpapier  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Meng in een kom de bloem met de gist en 2 eetlepels zout. Roer er 250 ml lauwwarm water bij. Kneed het mengsel tot een soepel en elastisch deeg. Strooi een klein beetje bloem onder in de kom en leg hier het deeg op. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld. Dit kan bijvoorbeeld in een voorverwarmde oven op 40 graden.

Snijd de uien in kleine stukken. Verwarm de olie in een koekenpan en voeg de uien toe. Bak de uien in circa 7 minuten zachtjes gaar zonder dat de uien hierbij verkleuren. Verwarm de oven voor op 225 graden. 


Verdeel het deeg in 2 stukken en leg één helft van het deeg op een stuk bakpapier. Strooi wat bloem op de deegroller zodat het deeg niet aan de deegroller blijft plakken. Rol het deeg nu zo dun mogelijk uit. Hoe dunner het deeg, hoe knapperig de flammkuche zal worden. Leg het deeg met het bakpapier op een bakplaat. Rol nu het overige deeg ook zo dun mogelijk uit op een stuk bakpapier. Aangezien ik zelf maar 1 bakplaat heb, leg ik het tweede stuk in een groot bakblik. Eventueel kun je er ook voor kiezen om de flammkuchen één voor één af te bakken. 

Bestrijk de flammkuchen met de crème fraîche en maal er na smaak peper over. Bak de flammkuchen in circa 15 minuten bruin en knapperig. Snijd de gerookte zalm in stukjes en verdeel vervolgens de gerookte zalm over de flammkuchen. Strooi tot slot de rucola over de flammkuchen. 
 

Bon appétit!



Misschien ook leuk om te lezen: 



Peer tarte tatin met sinaasappel en gember

Geen opmerkingen:

Een reactie posten