Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 29 oktober 2015

Peer tarte tatin met sinaasappel en gember


Peren zijn op dit moment volop verkrijgbaar is. Een peer kun je eten als heerlijk zoet tussendoortje, maar peren zijn ook heel geschikt om mee te koken. Er zijn verschillende soorten peren verkrijgbaar. Een bekende peer is
de Conference peer. Deze peer is het gehele jaar te koop en op dit moment (september - oktober) zelfs volop verkrijgbaar. De Conference peer is zowel lekker om tussendoor te eten als om mee te koken.  Voor het maken van stoofpeertjes zijn Gieser Wildeman peren geschikter.

De herfst is voor mij het seizoen van heerlijk geurende gerechten. Aan de tarte tatin heb ik daarom sinaasappelschil en gember toegevoegd. Peer combineert trouwens ook goed met chocolade. 

Voor de tarte tatin kun je een zelfgemaakt deeg gebruiken, maar ik ga dit keer voor de makkelijke variant. Voor de bodem gebruik ik namelijk kant- en- klare bladerdeeg plakken.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: peer tarte tatin
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  
Benodigdheden:
- 5 plakjes bladerdeeg
- 3 grote peren of 4 middelgrote peren
- biologische sinaasappel
- 2 cm gember
- 100 gram boter
- 150 gram witte basterdsuiker
- quichevorm

- deegroller 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Haal de plakjes bladerdeeg uit de diepvries en laat ze ontdooien. Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de boter in stukken. Zet de koekenpan op een laag vuur en voeg de boter toe. Laat de boter op laag vuur volledig smelten. Schil intussen de peren. Snijd de peren vervolgens in kwarten en verwijder de klokhuizen.

Schil de gember en rasp het. Spoel de sinaasappel af en rasp de schil. Zorg dat het witte van de schil niet mee wordt geraspt, omdat dit bitter van smaak is.

Voeg als het boter volledig is gesmolten, de suiker toe. Zorg dat de suiker gelijkmatig verdeeld is over de bodem van de pan. Laat de suiker op halfhoog vuur smelten en licht bruin worden. Het is belangrijk dat de suiker niet wordt geroerd tijdens dit proces. 


Voeg de sinaasappelschil en de geraspte gember toe aan de karamel en roer even door. Giet de karamel in de quichevorm. Leg nu de parten peer in de
quichevorm met de bolle kant naar onder. Rol het bladerdeeg met behulp van een deegroller uit tot een grote lap. Leg het bladerdeeg over de peren heen en zorg dat de peren volledig zijn bedekt. Druk de zijkanten nog even goed aan en snijd het deeg eventueel iets bij.

Bak de peer tarte tatin in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten bruin en gaar. 

Laat de taart na het bakken ongeveer 10 minuten afkoelen. Keer de taart daarna om. Dit doe je door een groot bord omgekeerd op de quichevorm te leggen en het geheel om te draaien. Is tarte tatin nog vrij vochtig? Giet dan eerst het te veel aan vocht voorzichtig uit de
quichevorm voordat je de taart omdraait.
 

Snijd de tarte tatin in stukken en serveer. Ook lekker met een bolletje ijs.





Misschien ook leuk om te lezen: 



Herfstbroodje met peer en blauwe kaas



Zelf paddenstoel cakejes maken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten