Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 20 oktober 2015

Zelf paddenstoel cakejes maken


Deze week is de herfstvakantie aangebroken voor de kinderen in het noorden en midden van het land. De kids in het zuiden moeten nog even een weekje geduld hebben.

Een leuke activiteit voor in de herfstvakantie is om samen met de kinderen te gaan bakken. Groot voordeel is ook dat je niet afhankelijk bent van het weer! Al was het weer hier gister heerlijk in het noorden. Het zonnetje begon zelfs 's middags nog even te schijnen.   

Onderstaand recept is heel geschikt om samen met kinderen te maken en het past helemaal bij het seizoen van het jaar. Je begint met het maken van het beslag voor de cakejes en terwijl de cakejes in de oven staan, kun je beginnen met het versieren. Om een paddenstoel effect te krijgen heb ik de bovenkant van de cakejes versierd met marsepein. Dit is onder anderen te koop bij de Hema of op internet. De meest bekende paddenstoel is natuurlijk de rode paddenstoel met witte stippen. Andere kleuren zijn natuurlijk ook leuk. Zelf heb ik daarom een mix gekocht van verschillende kleuren marsepein. 

Recept: paddenstoel cakejes - 9 stuks

Benodigdheden

- 1 citroen
- 250 gram bloem 
- 50 gram roomboter 
- 2,5 theelepel zelfrijzend bakmeel 
- 2 eieren 
- 60 gram suiker 
- 150 milliliter melk 
- snufje zout
- verschillende kleuren marsepein 
- muffinbakblik 
- 9 papierenvormpjes 
- 2 mengkommen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rasp de citroen. Meng in een kom de schil van de citroen, de suiker, de bloem, het bakpoeder en het zout met een vork door elkaar. 

Smelt de boter in een pannetje of op een lage stand in de magnetron. Pers intussen één helft van de citroen uit.

Meng in de tweede kom de boter, de melk, scheutje citroensap en de eieren met behulp van een garde.  Voeg dit mengsel nu toe aan de kom met de suiker, bloem etc. Roer weer door elkaar. Meng niet te lang want dan worden de cakejes droog. 

Leg de papierenvormpjes in de muffinbakblik en vul de vormpjes voor 2/3. De cakejes zetten namelijk nog uit tijdens het bakken.

Bak de cakes nu in ongeveer 20 à 25 minuten bruin en gaar in de oven. Met behulp van een satéprikker kun je controleren of de cakejes gaar zijn.  Je prikt de satéprikker in het cakeje en als de prikker en schoon uitkomt dat is het cakeje gaar. Zit er nog beslag op de prikker dan moeten de cakejes nog even iets langer bakken. 

Laat de cakejes afkoelen op een rooster.


Nu gaan we bezig met het versieren van de cakejes. Kneed de marsepein met je handen. Schud wat poedersuiker op je werkplank en de deegroller. Rol het marsepein uit. Zorg dat het een vrij dunne plak wordt, omdat de muffin anders wel heel zoet wordt. Steek uit het marsepein cirkels met behulp van een uitsteekring of een groot glas. 


Maak nu de buitenste rand van elke cirkel een klein beetje vochtig met behulp van een kwastje of eventueel je vinger. Je kunt hiervoor water gebruiken of een klein beetje jam. Plak nu het marsepein op het cakeje.
 
Als de cakejes niet helemaal vlak zijn dan kan je ze eventueel iets bijsnijden.

Om stippen op je paddenstoel te maken moet je eerst het witte marsepein kneden. Rol vervolgens een dunne lange rol van het witte marsepein. Snijd de rol in dunne plakjes. Maak de onderkant van elke stip een beetje vochtig met water of jam en plak op het cakeje. Andere mogelijkheid om witte stippen te maken is door kleine bolletjes te kneden van het witte marsepein. Maak de onderkant van elk bolletje vochtig en druk vervolgens het bolletje vervolgens plat op het paddenstoel cakeje.






Ook misschien leuk om te lezen: 



Recept chocolade muffins met frambozen 





#Groener leven met kinderen #2 #viltstiften voor kinderen zonder schadelijke stoffen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten