Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 30 september 2014

Sinaasappelroomijs


Het is zo leuk om zelf ijs te maken. Het makkelijkste is om ijs te maken met een ijsmachine maar zonder lukt ook. Vandaag een recept voor sinaasappelroomijs. De smaak lijkt veel op die van een sinassplit. Hieronder een beschrijving hoe je de sinaasappelroomijs maakt met en zonder ijsmachine.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: sinaasappelroomijs 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------   
250 milliliter slagroom 
250 ml volle melk 
2 (biologische) sinaasappels 
80 gram kristalsuiker 
diepvriesdoos of ijsmachine
pan 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spoel de sinaasappels af. Snijd met een scherp mes de schil van 1 sinaasappel af. In plaats van een mes kan je ook een dunschiller gebruiken. Belangrijk is dat het witte vel niet te veel mee wordt gesneden, omdat dit erg bitter is van smaak. 

Mocht het schillen van de sinaasappel niet lukken dan kan je het schil er ook van af raspen. Zeef het ijs dan wel voordat je het in de diepvriesdoos of ijsmachine giet. Anders krijg je stukjes in je ijs en de meeste mensen vinden dit niet prettig eten. 

Stop de sinaasappelschil samen met de suiker en de melk in de pan en breng het op een laag vuur aan de kook. Roer de melk af en toe goed door zodat de suiker volledig oplost. Haal zodra de melk kookt de pan van het vuur en laat goed afkoelen. Door de pan in koud water te zetten kan het afkoelen worden versneld .

Klop de slagroom stijf. Verwijder de sinaasappelschillen uit de melk. Eventueel kan de melk worden gezeefd. Pers de sinaasappels uit. Voeg 150 ml sinaasappelsap aan de melk toe en roer door. Voeg het mengsel tot slot toe aan de geklopte slagroom. Meng met een spatel voorzichtig alles door elkaar. 

Bereidingswijze zonder ijsmachine: 

Om het sinaasappelroomijs te maken zonder een ijsmachine moet het mengsel in een diepvriesdoos worden gegoten. Zet de diepvriesdoos in de diepvries en roer het na 1 uur goed door met een handmixer of vork. Herhaal dit vervolgens nog twee keer. Laat het ijs nog minimaal 3 uur in de diepvries staan nadat het drie keer is doorgeroerd. 

Bereidingswijze met ijsmachine:

Giet het mengsel in de ijsmachine en volg de instructies van het apparaat. 


Nog een paar tips 
 
Zelfgemaakte ijs is het lekkerste om op de dag zelf op te eten. Je kunt zelfgemaakte ijs wel bewaren, maar ik zou het zelf niet lager dan 2 weken doen. De smaak van het zelfgemaakte ijs wordt namelijk snel minder lekker. 

Zelfgemaakte ijs wordt ook harder dan ijs uit de supermarkt als het langer wordt bewaard. Haal het ijs daarom ruim van te voren uit de diepvries. 

Tot slot, je kunt ook sinaasappelroomijs ijslollies maken. Je giet dan het sinaasappelroomijs in de vormpjes en laat het minimaal 4 uur opstijven in de diepvries. 

 

Misschien ook leuk om te lezen:



Frambozen-yoghurtijs







Recept aardbeien- rabarberjam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten