Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 4 mei 2021

Basisrecept zoutdeeg + tips voor verven, versieren en maken van gekleurde zoutdeeg

basisrecpt zoutdeeg

Knutselen met zoutdeeg is een super leuke activiteit. Je kunt er de leukste dingen mee maken en het is ook leuk om samen met kinderen te doen. Het is eigenlijk een soort kleien. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet zo relaxt vind om te knutselen met mijn kids. Ik knipper 1x met mijn ogen en opeens zit alles onder de stift of verf. Het knutselen met zoutdeeg vonden we allemaal wel super leuk om te doen en er kan weinig misgaan. 

Voor het maken van zoutdeeg heb je geen bijzondere ingrediënten nodig en hopelijk heb je ze gewoon in huis. Je kunt het zoutdeeg een dag van te voren maken en in plastic folie bewaren in de koelkast. Dit laatste vind ik super handig om te doen. De avond er voor in alle rust het zoutdeeg maken en dan de volgende dag direct met de kids aan de slag. Hieronder de werkbeschrijving.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Basisrecept zoutdeeg
----------------------------------------------------------------------------------------------------------  
2 kopjes bloem
1 kopje zout
1 kopje water
1 eetlepel olie

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meng het bloem met het zout. Voeg het water en de olie toe en kneed tot een soepel deeg. Knutselen maar! Verwarm de oven voor op 100 graden en bak in 1 tot 3 uur hard. Hoe lang het afbakken precies duurt is afhankelijk van de dikte van de figuurtjes. Laat de figuurtjes afkoelen op een rooster. 

Mocht je de figuurtjes willen ophangen vergeet dan niet om voor het afbakken ruime gaatjes te maken met bijvoorbeeld een satéprikker of breinaald (de gaatjes krimpen nog tijdens het afbakken).

Gekleurd zoutdeeg

Wij zitten nog steeds in fase roze dus we voegden nog een paar druppels roze kleurstof toe aan het zoutdeeg. 

basisrecpt zoutdeeg

Zoutdeeg verven

Zoutdeeg kun je zowel verven als spuiten met een spuitbus. Ik had het niet verwacht maar waterverf werkt veel beter dan acrylverf. Acrylverf dekt niet goed en met waterverf had ik daar helemaal geen last van.

basisrecept zoutdeeg verven

Het zoutdeeg spuiten met een spuitbus werkt ook heel goed. 

basisrecept zoutdeeg spuiten
 
Zoutdeeg versieren 
 
De zoutdeeg figuurtjes kun je ook leuk versieren met knopen, glitters en kraaltjes. Het is wel belangrijk dat je knopen en/of kraaltjes goed aandrukt want anders zitten ze na het afbakken los doordat het zoutdeeg nog krimpt tijdens het afbakken.  

basisrecett zoutdeeg kralen


Misschien ook leuk om te lezen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten