Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 27 september 2012

Recept voor zelfgemaakte patat / friet

Recept voor zelfgemaakte patat / friet

Steeds vaker kiezen mijn vriend en ik er voor om zelf patat te maken. Helemaal niet moeilijker en veel lekkerder dan kant-en-klare patat. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: zelfgemaakte patat / friet - voor 4 personen 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
1 kilo vastkokende aardappels
zout of patatkruiden
frituurpan
theedoek of keukenpapier
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1) Schil de aardappels en was ze af. Snijd de aardappels in plakken en snijd vervolgens de plakken in repen van ongeveer 1 centimeter. Het worden waarschijnlijk geen perfecte patatjes, maar dat hoeft ook helemaal niet.

2) Dep de patat droog met keukenpapier of met een schone theedoek. Verhit de olie in de frituurpan tot 140 graden Celsius. Bak de patat vervolgens in meerdere porties in 5 minuten gaar. Leg in een kom keukenpapier en laat  uitlekken. Laat de patat nu helemaal afkoelen voordat je ze voor de tweede keer bakt.

3) Verhit de olie tot 180 graden Celsius. Bak de patat in meerdere porties in 2 à 3 minuten bruin en knapperig. Strooi na smaak zout of patatkruiden over de patat en serveer direct.

Tips:  

-
Onze nieuwe frituurpan kan niet lager dan 150 graden. Ik bak het patat nu voor op 150 graden en dit werkt ook goed.

- Het geheim om knapperige patat te krijgen is om na de eerste keer bakken de patat helemaal te laten afkoelen voordat je de patat nogmaals bakt op 180 graden.

- Zelfgemaakte patat smaakt lekker met salade en een stukje vlees, bijvoorbeeld suddervlees of spareribs.



Recept voor zelfgemaakte patat / friet


Misschien ook leuk om te lezen:  



  Meringue ijsrol met lemon curd


Geen opmerkingen:

Een reactie posten