Translate

Zoeken in deze blog

maandag 30 september 2013

Recept voor Groningse poffert


Als echte Groninger ben ik natuurlijk opgegroeid met poffert. Een gerecht dat ik bij mijn oma regelmatig te eten kreeg als hoofdmaaltijd. Ik kan mij herinneren dat ik mij er altijd erg op kon verheugen als we poffert aten. 

Poffert heeft qua smaak wel iets van pannenkoeken. Beide gerechten staan nog steeds op mijn lijstje van lievelingsgerechten. Zowel mijn moeder als ik maken nog regelmatig poffert volgens het recept van mijn oma. Hieronder het recept voor een klassieke poffert. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: zelf vlierbloesemsiroop maken 
------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
Ingrediënten:
- 400 gram zelfrijzend bakmeel

- 150 gram rozijnen
- 150 gram krenten
- 4 eieren
- snufje zout
- 300 ml melk
- 2 zakjes vanillesuiker
- boter
- paneermeel
- bruine suiker

Overige benodigdheden:

- poffertpan van minimaal 1,2 liter*
-------------------------------------------------------------------
 
Wel de rozijnen en krenten in warm water. Doe het meel en de melk in een kom en roer door met een garde. Voeg de eieren toe en roer opnieuw goed door. Voeg tot slot de krenten, rozijnen, vanillesuiker en zout toe en meng alle ingrediënten goed door elkaar. 

Vet de binnenkant van de poffertpan in met boter en bestrooi vervolgens met paneermeel. Giet het beslag in de poffertpan en sluit af met de deksel. 


Gaar de poffert au bain marie. Zet de poffertpan in een grote pan en vul de pan met kokend water. Zorg dat de poffertpan tot ongeveer 2 cm onder de deksel onder water staat. Laat het zachtjes koken. Om de poffert goed gaar te krijgen legde mijn oma altijd kranten op de pan. Zelf leg ik altijd twee theedoeken op de pan om te zorgen dat zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. 

Gaar de poffert in 80 à 90 minuten. Door een houtenprikker in de poffert steken kan worden gecontroleerd of de poffert gaar is. Als er geen poffert aan de prikker blijft blijven dan is de poffert gaar.

Smelt boter in een pannetje en snij de poffert in plakken. Serveer de poffert met de gesmolten boter en bruine suiker. 

Eet smoakelk!

Poffert maken zonder poffertpan
 
Als je geen poffertpan kunt vinden of wilt kopen dan kun je ook twee gewone pannen gebruiken. De kleinste pan zet je dan in de grootste pan. Belangrijk is dat de wand van de kleinste pan niet te dik is, omdat het anders heel lang duurt voordat de poffert gaar is. Mijn oma maakte poffert ook op deze manier. 

Poffert maken in de oven 
 
De poffert kan ook in de oven worden gegaard. Bak de poffert dan 60 minuten op 180˚ C. Bij deze manier van bereiding kan de poffert ook worden gegaard in een tulbandvorm of cakeblik in plaats van een poffertpan.  
 
Recept Groningse poffert

* = Poffert wordt bereid in een poffertpan. Een poffertpan is in de provincie Groningen bijvoorbeeld te koop bij een kookwinkel, maar ook in winkels waar huishoudelijke artikelen worden verkocht  zoals de Blokker. Ook online is een poffertpan te bestellen. Bijvoorbeeld bij Parmante Brocante en bij Plattelandswinkel Mulder Pot Kropswolde


 
Ook misschien leuk om te lezen:



Recept 'Rode bietjes volgens grootmoeders recept'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten