Translate

Zoeken in deze blog

zondag 22 september 2013

Een blik in de moestuin - september 2013


Waarschijnlijk de laatste blik in de moestuin van dit jaar. De herfst begint te naderen en het werk in de moestuin begint af te nemen. Gelukkig is er nog steeds genoeg om te oogsten. De frambozenstruiken blijven heerlijke zoete frambozen geven al zorgen de hevige regenbuien er soms voor dat de vruchten beschadigen. De bloemen van de bramenstruik zijn inmiddels veranderd in rijpe bramen. 



Ik dacht dat ik vorig jaar zaadjes van een oranje pompoen had gedroogd en bewaard. Inmiddels staan de planten in bloei en zitten er ook al meerdere vruchten aan. De vruchten lijken alleen absoluut niet op oranje pompoenen, maar op kalebassen en groene pompoenen. 




De eerste kalebassen en pompoen ook al kunnen oogsten. 
 

De druivenstruik zit inmiddels ook vol met trossen en de druiven zijn zo goed als rijp. 


De grote verrassing toen we thuiskwamen van de vakantie. Vijgen aan de vijgenboom. 


Ook de boontjes waren na de vakantie opgekomen. In verband met de naderende verhuizing, die trouwens nog steeds niet heeft plaatsgevonden, heb ik de bonenplantjes niet in de volle grond gepoot maar in de potten gelaten. Intussen dus twee experimenten in de tuin. De boontjes pas heel laat in het seizoen gepoot, rond 1 juli, en de boontjes in potten verbouwd in plaats van in de volle grond. De potten heb ik wel in de moestuin gezet en van bamboestokken heb ik een soort wigwam gemaakt. De bamboestokken staan deels in de potten en deels in de volle grond. Dit zorgt voor extra stevigheid van de wigwam. 


Tijdens de warme dagen maar ook de koelere zonnige dagen, kwam ik er al snel achter dat de bonen regelmatig water moeten hebben. Iets wat bijna niet hoeft al de plantjes in de volle grond worden gepoot. Zelfs vandaag heb ik de plantjes nog water gegeven. Inmiddels heb ik twee keer gedroogde koemest bij de plantjes gestrooid om de groei van de plantjes en bonen te bevorderen. 


Inmiddels bloeien de planten volop en zitten de eerste bonen aan de planten. Ik heb wel het gevoel dat et iets minder bonen aan de plantjes zitten dan anders, maar tot nu toe vind ik de twee experimenten zeer geslaagd. Zowel het laat poten van de bonen als het verbouwen van de bonen in pot is een succes en zeker het uitproberen waard. 






Ook misschien leuk om te lezen:




Een blik in de moestuin - juli 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten