Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 1 november 2014

Basisrecept voor het maken van jam

Basisrecept jam


De herfst is de tijd om fruit en groente in te maken. Eigenlijk kan je van elk soort fruit wel jam maken. De jam wordt het lekkerste als het fruit rijp is, maar het fruit mag niet overrijp zijn. Eventuele lelijke plekjes op de vruchten moeten worden weggesneden. Voor het maken van jam kan ook ingevroren fruit worden gebruikt.


Belangrijk is dat zowel het materiaal als de potten goed schoon worden gemaakt. Dit kan met behulp van de vaatwasser of gebruik hiervoor sodawater. Lees hier hoe je de potten moet schoonmaken. Was ook gereedschap af in warm water met soda.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: Basisrecept voor het maken van jam
----------------------------------------------------------------------------------------------------------  
- rijp fruit
- zelfde hoeveelheid geleisuiker als fruit
- schone jampotten
- soeplepel
- (houten) lepel

----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Snijd de vruchten fijn. Meng het vruchtenmoes in een pan goed met de suiker. Breng het aan de kook en laat het 4 minuten borrelend doorkoken. De 4 minuten gaan pas in als de hele oppervlakte borrelt en door roeren het borrelen niet meer stopt.  Schep eventueel het schuim van de jam af.

Schenk de jam in de potten. Zorg dat de randen van de potten schoon blijven om schimmel te voorkomen. Het beste is om de potten te vullen tot een halve centimeter onder de rand. Sluit de jampotten direct af en zet de potten op de kop. Door de hitte van de jam wordt de overtollige lucht uit de potten geduwd. Na 5 minuten mogen de potten weer rechtop worden gezet.

Bewaar de jam op een koele, droge en donkere plaats. De zelfgemaakte jam is ongeveer een jaar houdbaar. 




Misschien ook leuk om te lezen: 




Recept aardbeien- rabarberjam





jampotten schoonmaken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten