Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 16 juli 2013

Jampotten schoonmaken


Zelf jam maken wordt steeds populairder. Om te zorgen dat je je zelfgemaakte jam minimaal 6 maanden kunt bewaren is het belangrijk om de jampotten van te voren goed te reinigen. Voor het bewaren van zelfgemaakte jam kun je nieuwe jampotten of weckpotten kopen bij de

Blokker of bijvoorbeeld de Bol.com. Je kunt ook prima gebruikte potten hergebruiken. Het is dan wel belangrijk om de etiketten te verwijderen voordat je de jampotten gaat schoonmaken. 

Glazen potten schoonmaken  

Zowel nieuwe als oude potten moeten worden schoongemaakt. Er zijn verschillende manieren om de potten schoon te maken. 

Sodawater 

Als eerste kun je de jampotten en weckpotten schoonmaken met behulp van soda. Soda is te koop in de supermarkt. Maak een sopje van soda en heet water. Reken per 1 liter water 1 eetlepel soda. Leg de potten in het hete sodawater en borstel de potten met een schone afwasborstel goed schoon. Spoel de potten vervolgens onder de warme kraan goed af. Zet de potten nu in een bak met gevuld met een klein laagje water en vul de potten met kokend water. Pak de potten van behulp van een tang vast en leeg ze. Zet de potten tot gebruik omgekeerd op een schone theedoek. 

De deksels van de potten moeten ook in sodawater worden afgewassen en vervolgens goed worden afgespoeld met warm water. Leg de deksels vervolgens in de gootsteen of een afwasteil en overgiet ze met kokend water. Leg de deksels tot gebruik op een schone theedoek. Ringen van rubber moet je net zo schoonmaken als deksels. Leg de ringen na het schoonmaken tussen een schone theedoek.   

Vaatwasser

Ten tweede kun je de potten, deksels en ringen ook in de vaatwasser schoonmaken. Dit doe je door de potten omgekeerd in de rekken te zetten en de deksels en ringen op de rekken te leggen. Stel de vaatwasser in op het normale programma of gebruik eventueel het glaswerkprogramma. Er hoeft maar 1/3 van de normale hoeveelheid wasmiddel worden toegevoegd. Leg de potten en deksels omgekeerd op een schone theedoek zodra het vaatwasprogramma is afgelopen. Leg de ringen tussen een gevouwen theedoek. Raak met je handen alleen de buitenkant van de potten en deksels aan.

Bovenstaande is handig als je veel potten in 1x wilt schoonmaken. Als je maar een paar potten nodig hebt dan kun je zo ook gewoon samen schoonmaken met de andere vaat in de vaatwasser. Gebruik de potten zo snel mogelijk nadat de vaatwasser klaar is. Ik spoel zelf de potten nog even na met heet water zodat ik zeker weet dat er geen zeepresten meer opzitten.

Glazen potten schoonmaken in de oven

Glazen potten kunnen ook schoongemaakt worden in de oven. Spoel de potten en deksels af onder de kraan zodat ze vochtig zijn. Zet ze op een bakplaat en verwarm ze 15 minuten in de oven op 110 graden. 
 
Uitkoken in een pan  
 
Tot slot kun je glazen potten ook uitkoken. Breng water in een grote pan net aan de kook. Leg de schone potten en deksels in de pan en laat nog 5 tot 10 minuten borrelen. Gebruik de potten direct.

 


Ook misschien leuk om te lezen  



Recept aardbeien-rabarberjam



Recept kokoscake met citroen





* Dit bericht bevat een affiliate link


1 opmerking:

  1. Heerlijk he, dit seizoen, zo leuk om te oogsten en te verwerken tot jammetjes enzo!
    Hier staan de eerste potjes ook al weer vol in de voorraadkast! :-D
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen