Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 21 mei 2019

Recept: zelfgemaakte limonade

  
Vandaag een recept voor zelfgemaakte limonade. Sinds vorig jaar hebben we dankzij een van mijn beste vriendinnen zelfgemaakte limonade ontdekt en dat is zo lekker!

Tot nu toe hebben we limonade gemaakt van citroensap, sinaasappelsap en van aardbeien en rabarber. De mogelijkheden zijn eigenlijk oneindig. Citroenlimonade is tot nu toe onze favoriet.

Ik heb inmiddels 2 recepten voor zelfgemaakte limonade die ik regelmatig gebruik. Namelijk een recept voor een lang houdbare en een minder lang houdbare variant. Schrik niet van de hoeveelheid suiker in de limonade, want dat is veel! Hetzelfde geldt trouwens voor limonade die je in de winkel koopt. Gelukkig heb je maar een klein scheutje limonade nodig en meng je het aan met water.

Hoe lang is zelfgemaakte limonade houdbaar

Hoe lang je zelfgemaakte limonade kunt bewaren hangt af van hoeveel suiker de limonade bevat. Op de website van Diane's moestuin las ik dat als je limonade lang wilt bewaren het minimaal 62% suiker moet bevatten. Ook het toevoegen van citroenzuur zorgt ervoor dat je de limonade langer kunt bewaren. Zelf heb ik dit nog nooit toegevoegd. Ik weet eigenlijk niet waar ik citroenzuur, behalve via het internet, kan kopen.

Voor beide recepten geldt dat je de zelfgemaakt limonade het beste kunt bewaren in de koelkast om de houdbaarheid te vergroten. Als ik limonade maak voor andere mensen dan gebruik ik altijd het recept voor de lang houdbare variant. Als je een brandschone fles gebruikt en de limonade na openen in de koelkast bewaard, dan is het wel minimaal een half jaar houdbaar.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept 1 voor zelfgemaakte limonade (langer houdbaar)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
600 ml verse vruchtensap (bijv. +\- 10 citroenen)
900 gram suiker
Pan
Lepel
Schone fles (lees hier hoe je de fles moet schoonmaken)
Trechter

Meng het sap en de suiker en roer goed door. Verwarm het even op laag vuur totdat alle suiker goed is opgenomen. Giet het sap met behulp van de trechter in de fles en sluit de fles af.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het tweede recept wat ik gebruik is van Yvette van Boven en staat in het kookboek dat ze voor de Postcode Loterij maakte. Dit recept voor limonade bevat minder suiker dan het eerste recept en is dus minder lang houdbaar. Hoe lang de limonade precies houdbaar is durf ik niet met zekerheid te zeggen, want bij ons is het altijd zo op.

Als je de limonade in een brandschone fles giet en de limonade in de koelkast bewaard, dan blijft het echt wel een maand of twee maanden goed. Misschien zelfs wel langer. Vertrouw vooral op je zintuigen!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept 2 voor zelfgemaakte limonade (korter houdbaar)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
600 ml verse vruchtensap (bijv. +\- 10 citroenen)
700 gram suiker
Pan
Lepel
Schone fles (lees hier hoe je de fles moet schoonmaken)
Trechter

Meng de sap met het suiker en verwarm volgens op laag vuur. Roer totdat het suiker is opgelost en giet de limonade met behulp van de trechter in de fles. Sluit de fles af.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    



Misschien ook leuk om te lezen




Recept: sinaasappelframboossap

Recept: tompouce met Zwitserse room en aardbeien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten