Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 10 juli 2013

Recept aardbeiensoes met chocolade


De tuin staat weer helemaal vol met aardbeien. Hieronder een recept voor heerlijke aardbeiensoezen met chocolade.
Benodigdheden voor 8 soezen: 
- 100 ml water 
- 40 g margarine in kleine stukjes
- mespunt zout
- 50 g bloem 
- 2 eieren
- 250 ml slagroom
- 200 g (pure) chocolade
- bak met aardbeien

eventueel
- een spuitzak

Verwarm de oven voor op 225˚C. Breng in een steelpan het water aan de kook met de margarine en zout. Zet het pit laag en voeg de bloem toe. Blijf roeren totdat er een samenhangende bal is verkregen die gemakkelijk loslaat van de bodem van de pan.

Neem de pan van het vuur en voeg de eieren één voor één toe. Voeg pas het tweede ei toe als het eerste ei volledig is opgenomen. Roer vervolgens minimaal 2 minuten flink de massa door elkaar totdat de massa dik is en glanst.

Bekleed een bakplaat met bakpapier of vet de bakplaat goed in met boter. Vul de spuitzak met het soezendeeg en spuit 8 gelijke bolletjes. Houd voldoende ruimte tussen de soezen, want ze zetten nog uit in de oven. Heb je geen spuitzak, vorm dan met behulp van 2 dessertlepels 8 bolletjes.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de soezen in ongeveer 20 minuten gaar. Open de ovendeur niet tijdens het bakken, want dan kunnen de soezen inzakken. Schakel de oven uit als de soezen gaar zijn en laat de soezen nog 10 minuten in de oven liggen. Haal de soezen van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster. De soezen zijn gaar als mooi bruin zijn, licht en luchtig aanvoelen en gemakkelijk loslaten van de bakplaat.

Wacht totdat de soezen goed zijn afgekoeld en ga intussen op zoek naar een hittebestendige kom en een pan waar de kom in past. Verwarm vervolgens in de pan een laagje water, maar breng het niet aan de kook. Breek intussen de reep chocolade in kleine stukjes en doe de chocolade in de hittebestendige kom. Zet de kom in de pan, maar zorg dat de kom het water niet raakt. Roer de chocolade regelmatig door. Haal zodra het chocolade is gesmolten, de kom van de pan af. Dompel de bovenkant van de soezen in de chocolade. Laat de soezen afkoelen op een groot bord of op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Klop intussen de room stevig met 2 eetlepels suiker. Spoel de aardbeien af en verwijder de kroontjes. Snijd de aardbeien in tweeën en maak de spuitzak goed schoon.

Knip of snijd de soezen open als de chocolade laag hard is geworden. Knippen heeft als voordeel dat de soezen minder snel stuk gaan. Vul de spuitzak met slagroom en spuit de slagroom op de kant van de soes waar geen chocolade zit. Verdeel hierover royaal de aardbeien en spuit vervolgens hierover nog een laag slagroom. Klap de soes dicht. Spuit een klein toefje slagroom op de bovenkant van de soes en leg hierop nog een halve aardbei. Enjoy!

* Heb je minder tijd dan zijn de soezen ook heerlijk zonder chocoladelaag. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten