Translate

Zoeken in deze blog

zondag 21 juli 2013

Aarbeien in de moestuin


Ik zou iedereen aanraden om een paar aardbeienplantjes in de tuin of in een pot te poten. Het is een erg makkelijke plant en je hebt elk jaar de beschikking over heerlijke aardbeien uit eigen tuin. Als je eenmaal aardbeien uit eigen tuin hebt geproefd dan wil je nooit meer de aardbeien uit de supermarkt eten.

Verschillende soorten aardbeienplanten

Er zijn verschillende soorten aardbeienplanten te koop. De smaak van de aardbeien verschilt per soort en er is ook verschil in bloeiperiode. Sommige soorten dragen al vroeg in het seizoen vruchten terwijl andere soorten pas later in het seizoen vruchten dragen. Ook is er verschil in het aantal keer dat een soort vruchten draagt. Sommige soorten aardbeienplanten dragen eenmaal per jaar vruchten, maar je hebt ook rassen die meerdere maanden achter elkaar vruchten dragen, doordragers genoemd. Om een hele langere periode te kunnen genieten van aardbeien uit eigen tuin is het verstandig om meerdere verschillende soorten aardbeienplantjes te kopen. 

Aardbeienplanten poten

Je kunt de aardbeienplanten het beste poten op een zonnige plek, maar ook in de lichte schaduw groeien de planten prima. Plant de aardbeienplantjes niet te dicht tegen elkaar aan. Zorg voor ongeveer 35 cm afstand tussen de plantjes. Poot de plantjes ook niet te diep, want anders gaan de planten rotten (het hart van de plant moet boven de grond staan). Geef de aardbeienplanten voldoende water na het poten.

Als je de aardbeienplanten in een pot wilt poten zorg er dan ook voor dat ze niet te dicht op elkaar worden gepoot. Poot maximaal 4 à 5 planten in een grote pot. Poot de aardbeienplanten iets wat schuin aan de rand van de pot. Het hart van de plant moet naar buiten wijzen. De aardbeien zullen uiteindelijk dan mooi langs de pot gaan hangen en niet in de aarde liggen. De aardbeien zijn op deze manier veel makkelijker te oogsten en de kans op het verrotten van de vruchten wordt zo kleiner. Zorg dat de planten regelmatig water krijgen.

Oogst bevorderen

 
Om de oogst te bevorderen kun je de aardbeienplanten voeding geven. Zelf verbouw ik biologisch en ik gebruik daarom gedroogde koemest. Als er in het voorjaar nieuwe blaadjes aan de planten komen dan los ik gedroogde koemest op in water en giet dit vervolgens over de planten heen. Aardbeienplanten kunnen elk jaar op een ander plek worden gezet, maar dit hoeft niet. Om de oogst groot te houden is het wel verstandig om na 3 jaar de planten te verwijderen en nieuwe aardbeienplanten op een andere plek te poten. Zelf verpoot ik vaak de nieuwe aardbeienplantjes (scheuten) die aan de moederplant komen


De aardbeien oogsten
 

Je kunt de aardbeien het beste oogsten in de ochtend, omdat de vruchten dan het zoetst zijn. Zorg dat de kroontjes aan de vruchten blijven zitten tijdens het oogsten, want dan zijn de vruchten veel langer houdbaar. Je hebt waarschijnlijk wel veel concurrentie om de heerlijke vruchten te bemachtigen. Zowel vogels, slakken als insecten zijn ook gek op de aardbeien. 

Beschermen van de aardbeien
 
Om de aardbeien te beschermen tegen vogels kan er een net worden gespannen over de aardbeien. Denk er wel om dat de vogels of andere dieren niet vast kunnen komen te zitten in het net. 

Om de kans op aanvreting door slakken te verkleinen kunnen potten ingegraven worden in de grond. Het is belangrijk dat de bovenranden van de potten op gelijke hoogte komen als de grond. De potten moeten vervolgens voor ongeveer de helft worden gevuld met bier. De slakken zullen het bier gaan drinken en vallen dan in de pot. De slakken zullen uiteindelijk verdrinken in het bier. De volgende ochtend kunnen de dode slakken worden verwijderd. Het beste is om een soort afdakje boven de pot te maken om te voorkomen dat er regen in de pot valt. Het bier zal dan vermengen met het regenwater en dus minder effectief werken. 

Tot slot kan er nog stro onder de aardbeienplantjes worden gelegd. Dit verkleint de kans dat de vruchten gaan rotten, maar helpt ook tegen naaktslakken en insecten. Stro is geen bestrijdingsmiddel dus het is geen garantie dat je vruchten nu niet meer worden aangetast. 
 
Zelf heb ik de afgelopen jaren wel eens een net gespannen, potjes met bier ingegraven en stro onder de planten neergelegd. Ik ben er zelf de laatste jaren niet zo heel fanatiek meer in, omdat ik het niet zo erg vind om af en toe een aardbei af te staan aan de natuur. Een net spannen over de aardbeien doe ik al een hele tijd niet meer. Er is af en toe wel een vogel die in een aardbei pikt, maar het blijft vaak alleen bij de voorste aardbeien. Potjes met bier graaf ik alleen in als er wel heel veel slakken in de tuin zijn en er dus heel veel aardbeien worden aangetast. Het bier werkt niet heel lang en ik vraag mij ook een beetje af hoe effectief het is. Vorig jaar heb ik voor het eerst stro onder de aardbeienplantjes gelegd en ik had het gevoel dat de aardbeien veel minder werden aan gegeten. Stro is niet heel duur en je hoeft maar weinig stro onder de aardbeienplantjes te leggen. Misschien een keer het proberen waard. 




Ook misschien leuk om te lezen





Thee uit eigen tuin







Recept aardbeien-rabarberjam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten