Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 18 juli 2013

Thee uit eigen tuin


Volgens mij houdt iedereen wel van een kopje thee. Erg leuk is het als je de thee uit je eigen tuin kunt halen. Wij hebben 3 soorten thee in de tuin. Als eerste hebben we munt in de tuin gezaaid. Ik vind muntthee heerlijk verfrissend. Muntthee helpt ook bij griep, maag- en darmproblemen,
misselijkheid en hoofdpijn. Om muntthee te maken knip je een aantal takjes van de plant of pluk je een aantal blaadjes. Om de groei van de plant te bevorderen is het slim om bladeren uit de top van de plant te plukken. Bij ons in de tuin mogen spinnen graag hun web bouwen in de muntplant en daarom spoel ik de muntblaadjes altijd even af onder de kraan. Vervolgens stop je de takjes of blaadjes in een groot theeglas en vul je het glas met kokend water. Soms voeg ik nog een klein scheutje honing aan de muntthee toe. 

Het leuke aan de muntplant is dat het een vaste plant is en dus elk jaar weer opnieuw opkomt uit de grond. Ook komen er vanaf juli prachtige blauwe bloemen in. Voor de groei van de plant zijn de bloemen trouwens niet heel bevorderlijk. Je kunt eventueel de bloemen er uit knippen. Een nadeel van muntplant is dat het de neiging heeft om te gaan woekeren. Je kunt gelukkig zelf bepalen hoe groot het kruid mag worden. Munt kan ook goed in een pot worden gepoot.
 

Citroenmelisse heb ik vorig jaar gezaaid en mag vanaf dit jaar worden geoogst. Citroenmelisse heeft een positief effect op stress en op slapeloosheid. Om citroenmelissethee te maken heb je maar een paar jonge blaadjes citroenmelisse nodig. Per kop maximaal 1 theelepel. Je kunt de blaadjes ligt kneuzen in bijvoorbeeld een vijzel of de blaadjes zo in een theeglas stoppen. Laat de thee maximaal 3 tot 5 minuten trekken. Zeef vervolgens de thee.

Citroenmelisse is ook een vaste plant en heeft ook de neiging om zich door de tuin te verspreiden. Van juni tot en met augustus krijgt de kruid witte of lila bloemen. Om de smaak van het kruid te behouden kunnen de bloemen het beste worden verwijderd.  


Kamille heb ik vorig jaar gepoot om vooral de kans op preivlieg te verminderen bij mijn preiplanten. Dat kamille ook heerlijk is om thee van te zetten was eigenlijk een bijkomend voordeel. Dit jaar is de kamille gewoon weer terug gekomen en heeft zich dus goed uitgezaaid vorig jaar. Om kamillethee te maken gebruik je alleen de bloemen van het kruid en dus niet de stelen. Je kunt zowel verse als gedroogde bloemen gebruiken. Stop in een theeglas ongeveer 4 bloemen en overgiet dit met kokend water. Laat dit ongeveer 7à 10 minuten trekken. Vervolgens de thee zeven. Kamillethee is vrij zoet van smaak.  

Kamille helpt onder anderen bij maagklachten. Wij gebruiken kamille ook in de herfst- en wintermaanden om mee te stomen als we verkouden zijn. Droog hiervoor de kamille door de bosjes samen te binden met touw en op de kop te hangen op een droge plek. De bloemen kun je na het drogen afknippen en bewaren in een gesloten pot. Als je wilt gaan stomen kun je een handje vol bloemen toevoegen aan warm water.






Ook misschien leuk om te lezen




Gewoon mooi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten