Translate

Zoeken in deze blog

zondag 1 augustus 2021

Recept bramen-appeljam met kristalsuiker en geleisuiker

Recept bramen-appeljam

De eerste bramen zijn rijp dus de hoogste tijd om bramenjam te maken! Ik zag de rijpe bramen hangen tijdens een avondwandeling tijdens onze vakantie in Zuid Limburg. Natuurlijk had ik geen weckpotten bij mij en ook was ik geleisuiker vergeten te kopen in de supermarkt. Gelukkig weet ik dat mijn moeder vroeger ook altijd jam maakte zonder geleisuiker dus dit was een goed moment om dit ook een keer te proberen. De jam hoeft niet per se in een weckpot worden bewaard dus dat was simpel op te lossen met een ander leeg bakje.

Voor- en nadelen geleisuiker

Het nadeel van jam maken zonder geleisuiker is dat de kans groter is dat je jam niet goed stolt en dat de jam langer moet koken als je geen geleisuiker gebruikt. Voordeel van gewone suiker is dat het veel goedkoper is dan geleisuiker.

Ik las ergens dat je minimaal 75 procent suiker moet toevoegen aan de vruchten maar uiteindelijk heb ik toch bijna 100 procent suiker toegevoegd omdat ik bang was dat de jam anders misschien te dun zou blijven. We hadden te weinig kristalsuiker bij ons maar gelukkig hadden we ook nog basterdsuiker meegenomen:)  

Pectine

Bramen bevatten een normale hoeveelheid pectine. Om de kans te verkleinen dat de jam dun blijft is het daarom verstandig om een eetlepel citroensap toe te voegen of ander fruit wat veel pectine bevat zoals appels. Ik maakte daarom bramen-appeljam maar voor de zekerheid heb ik nog wel limoensap toegevoegd (een citroen hadden we niet). 

Toen ik net wou beginnen met het maken van de bramen-appel jam kwam ik erachter dat een weegschaal ook wel heel handig zou zijn. Een weegschaal mocht ik gelukkig lenen van de eigenaresse van ons appartement.

Hieronder het recept voor bramen-appel jam gemaakt met en zonder geleisuiker.
Hoe je jampotten het beste kunt schoonmaken lees je hier  

Recept bramen-appeljam

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept:
Bramen-appeljam met geleisuiker
---------------------------------------------------------------------------------------------------------  
330 gram bramen
1 appel (100 gram appel in stukjes)
400 gram geleisuiker of 200 gram geleisuiker speciaal 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Zet een bord in de koelkast voor de stollingsproef.

Spoel de appel en bramen af en dep droog. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine stukjes. Leg de bramen en stukjes appel in een pan. Strooi het suiker er overheen. Zelf laat ik het dan het liefste nog even (+/- 30 minuten) staan zodat het suiker goed kam intrekken maar dit hoeft niet per se. 

Roer het nogmaals door. Mocht er geen vruchtensap zijn losgekomen, voeg dan nog 1 of 2 eetlepels water toe en breng de bramen-appeljam vervolgens aan de kook. Laat minimaal 4 minuten doorkoken op laag vuur. Op de verpakking van de geleisuiker staat waarschijnlijk 1 minuut maar door de appel is het lekkerder om de bramen-appeljam iets langer te laten koken.

Stollingsproef

Om te testen of de jam dik genoeg is kun je een bord in de koelkast zetten. Liefst ruim van te voren zodat het bord echt koud is. Eventueel kun je het bord ook even kort in de diepvries doen en daarna in de koelkast zetten. Als de jam voldoende lang is gekookt doen dat een klein schepje jam op het bord en laat het ongeveer 2 minuten afkoelen. Houd het bord scheef. Als het jam naar beneden loopt dan is het nog te dun. Zet het bord weer even in de koelkast en laat de jam dan nog een paar minuten doorkoken en test opnieuw. 

Giet de hete jam tot net onder de rand in glazen potten. Draai de deksel op de potten en laat de potten zo'n 5 minuten staan en draai ze vervolgens om.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept:
Bramen-appeljam met kristalsuiker
---------------------------------------------------------------------------------------------------------  
330 gram bramen
1 appel (100 gram appel in stukjes)
400 gram kristalsuiker
1/ 2 eetlepel citroensap

--------------------------------------------------------------------------------------------------------- 


Zet een bord in de koelkast voor de stollingsproef.

Spoel de appel en bramen af en dep droog. Schil de appel en snijd in kleine stukjes. Leg de bramen en stukjes appel in een pan. Strooi het suiker er overheen en voeg de eetlepels sap toe en roer door. Laat het liefst minimaal 30 minuten staan.


Roer het nogmaals door en breng de bramen-appeljam aan de kook. Laat minimaal 20 minuten doorkoken op laag vuur. Om te testen of de bramen-appeljam voldoende dik is kun je de stollingstest doen. Hierboven heb ik beschreven hoe je dit doet. Giet de bramen-appeljam in schone potten en draai de deksel op de potten. Zet de jampotten op de kop en laat ze zo 5 minuten staan. 




Misschien ook leuk om te lezen:  

 
Jampotten schoonmaken
 

Basisrecept voor het maken van jam





Recepten overzicht

 


Appel-bramen crumble 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten