Zaaien van: half februari tot eind juni
Oogsten na: 8 - 12 weken
Geschikt voor: balkon, kleine en grote tuin
Standplaats: vroeg in jaar in de zon en later in halfschaduw
Familie: vlinderbloem
Het is al weer februari en de eerste groenten kunnen weer worden gezaaid. Doperwten is 1 van de vroege groenten die half februari de grond in kunnen. Doperwten doen het in het frisse voorjaar ook beter dan in de warme maanden.
Voorweken of voorkiemen
Voor je doperwten gaat zaaien kun je de zaden een nacht laten voorweken in water. Het voordeel hiervan is dat de zaden sneller kiemen. Nadeel kan zijn dat de zaden eerder gaan rotten als de grond nat is.
Je kunt de zaden van de doperwten ook laten voorkiemen op een stuk keukenpapier of op een hoopje witte watten. Dit doe je door de watten of keukenpapier in een bakje te leggen en nat te spuiten met een bloemenspuit. Leg de doperwten op het keukenpapier of de watten en zorg dat het vochtig blijft totdat de zaden zijn ontkiemd.
Zaaien
Poot de doperwten zaden ongeveer twee centimeter diep. Zoals hierboven beschreven kun je de zaden eerst laten voorweken of voorkiemen voordat je ze in de volle grond poot. Zelf zaai ik de doperwten liever eerst in een bloempotje nadat ik ze heb voorgeweekt. De bloempotjes zet ik in een mini kas in huis. Het voordeel hiervan is dat je direct ziet
welke plantjes wel en niet opkomen. Als de doperwtenplanten ongeveer 5 cm hoog
zijn poot ik ze in de tuin of in de moestuinbak. Voordat ik de planten
buitenpoot zet ik ze eerst een paar dagen in onze onverwarmde garage om af te harden.
Standplaats
In het voorjaar houden de erwtenplantjes van de zon maar ik heb slechte ervaring met de zon in de zomermaanden. Vooral in mijn moestuinbak in mijn stadsmoestuin. De planten gingen snel verdrogen en dan was het gedaan met de oogst.
Doperwten
zijn perfect om te verbouwen in een kleine tuin omdat ze omhoog
groeien. Ook op een balkon gaat dit prima. De erwtenplant zelf neemt weinig ruimte in. De erwtenplanten kunnen in een smalle lange bak worden gepoot met aan de achterkant een stuk gaas.
Rek of gaas voor ondersteuning
De doperwetenplant is een klimplant. Je kunt een aantal touwtjes spannen aan een stok maar makkelijker is een stuk gaas. Hoe hoog de ondersteuning moet zijn hangt af van het ras dat je zaait.
De doperwten help ik aan het begin om richting het gaas te groeien door een stokje er tegenaan te plaatsen of door onderaan een extra touwtje te spannen.
Oogsten
Niet alleen de doperwten kun je eten maar ook de scheuten en de bloemen. Deze zijn lekker in salades of om te roerbakken. Als je veel bloemen of scheuten oogst dan gaat dit wel ten koste van het aantal erwten wat je uiteindelijk kunt oogsten.
Door regelmatig te plukken zal de bloei toenemen en wordt de oogst groter. Als de peultjes met doperwten dik zijn en rond dan kun je ze oogsten. Zelf knip ik de peultjes met doperwten altijd omdat de steeltjes van de plant erg dun zijn en snel stuk gaan.
De doperwt is in principe een vroege groente en kan opgevolgd worden door andere soorten. De erwtenplant houdt stikstof vast. Na de laatste oogst knip je de plant net boven de grond af. Kool of bijvoorbeeld andijvie profiteert hier graag van.
Zaden oogsten
De doperwt is een eenjarige plant. De zaden van doperwten kun je gemakkelijk zelf oogsten waardoor je ook het volgende moestuinseizoen weer zaden hebt. Je doet dit door de peulen te laten drogen aan de plant. Ze moeten helemaal geel en hard worden. Knip de plant af en laat de peulen nog 3 weken verder drogen aan de plant. Hierna kun je de erwten uit de peulen halen en bewaar je de zaden op een droge, donkere en koele plek.
Misschien ook leuk om te lezen
recept doperwtenspread
Geen opmerkingen:
Een reactie posten