Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 22 februari 2022

Ideeën om in de voorjaarsvakantie te doen met kinderen

Gisteren is hier in het noorden de voorjaarsvakantie begonnen. Mijn vriend moet wel werken en de afgelopen dagen heb ik nagedacht over wat de kinderen en ik tijdens de vakantie kunnen doen. Natuurlijk gaan we chillen op de bank maar ik wil ook nog wel wat andere dingen ondernemen. Het is natuurlijk wel vakantie en de jongens zitten ook behoorlijk in hun uittestfase dus beetje afleiding kan geen kwaad.

De uitgangspunten voor de activiteiten zijn dat ze niet te ingewikkeld mogen zijn, niet te duur en een combinatie van binnen en buiten. De lijst is niet volledig maar wel om te inspireren. Op Instagram heb ik gevraagd naar meer tips en die zal ik hier ook nog delen binnenkort. Mocht je ook nog aanvullingen heb zet ze dan hieronder bij de reacties.

Maandag 

De kinderen zijn gek op verven maar als ik eerlijk ben heb ik er een beetje een hekel aan. Ik knipper 1x en het verf zit bij wijze van spreken op het plafond. Aangezien de kinderen het wel heel leuk vinden verven we natuurlijk wel af en toe. Voor de eerste vakantiedag heb ik bedacht om te verven met een vork. Een keer wat anders;) 


Onze dochter is door de buurvrouw uitgenodigd om samen met haar en haar kleinzoon naar het theater te gaan. Ik had hier zelf niet aan gedacht maar echt iets speciaals om in de vakantie te doen. Kindervoorstellingen zijn ook nog vrij goed betaalbaar.

Dinsdag 

Bakken is bij de kinderen ook altijd favoriet. De laatste keer was het recept voor kerstkoekjes niet zo'n succes, omdat het deeg heel plakkerig was. Daarom gaan we nu maar weer gewoon zandkoekjes maken. Niet mijn favoriete koekjesrecept maar nu kunnen de kinderen wel weer losgaan met koekuitsteekvormpjes. Tip, maak het deeg een dag van te voren of zet de kinderen even voor de televisie terwijl jij het deeg maakt. Werkt wel zo handig is mijn ervaring.

Als we niet naar buiten kunnen wil ik binnen een beweegspel doen met een dobbelsteen. Elk cijfer staat voor een bepaald dier wat ze moeten nadoen. Het cijfer 1 is springen als een kangoeroe, cijfer 2 is stampen als een olifant, 3 is stilstaan als een flamingo, 4 is springen als een kikker, 5 is sluipen als een tijger en het cijfer 6 is galopperen als een paard. Voor de jongens (peuters) nog een beetje lastig maar mijn dochter (kleuter) vindt dit fantastisch. Ik wil binnenkort nog wel even op zoek naar een grote foam dobbelsteen. Met een grote dobbelsteen is dit spel nog leuker om te doen. 

Woensdag

Als het goed is zijn vandaag de jongens naar de crèche en ben ik alleen thuis met mijn dochter van 4. Ik ga haar vragen waar ze zin in heeft maar ik zit te denken aan een filmmiddag met zelfgemaakte popcorn of het versieren van haar eigen pizza. Het avondeten is dan ook direct geregeld.

Donderdag 

Kinetisch zand staat al heel lang op onze wensenlijst. De weervoorspelling is heel slecht deze week en daarom vond ik het een goed moment om kinetisch zand te kopen. Kinetisch zand wordt ook wel magnetisch zand genoemd maar dat is het niet. Het zand kleeft maar je kunt het wel gemakkelijk van je handen afkrijgen. Doordat het zand kleeft kun je er mee kleien en vormpjes mee maken. Er zijn heel veel verschillende merken maar uiteindelijk heb ik toch besloten om kinetisch zand van het merk Kinetic sand te kopen, omdat ik hier de beste reviews over lees. 

Mocht je toevallig een speeltafel of watertafel hebben dan kun je het zand hier ook goed in doen. Wij doen het zelf in een grote dienblad en ovenschalen tijdens het spelen en daarna bergen we het op in een gesloten plastic bak. 

Vrijdag 

De laatste vakantiedag zijn we allemaal samen thuis en als het weer het toelaat gaan we op de fiets naar een boerderij met een melktap. Hierna willen we zelf vla en yoghurt gaan maken van de verse melk. 



Ideeën om binnen in huis te doen 

Creatief

Smullen

Bewegen

  • Dobbelstenenspelen waarbij je dierenbewegingen nadoet (zie beschrijving dinsdag)
  • Kinderyoga
  • Kinderdisco met liedjes zoals 'hokipoki', 'hoofd, schouders, knie en teen', 'Tsjoe tsjoe wa', 'dieren uit de dierentuin'
  • Spelletjes uit grootmoederstijd zoals spijkerpoepen en koekhappen  
  • Stoelendans of minder wild, dansen als de muziek aan staat en bevriezen als de muziek stopt en dit een aantal keer herhalen

Luieren 

  • Film kijken met zelfgemaakte popcorn 
  • Voorlezen - kleedjes en dekens op de grond en dan samen een spannend verhaal lezen


Ideeën voor buiten 


Bewegen

  • Buiten speurtocht zoals deze of deze
  • Hinkelen
  • Naar een 'nieuwe' speeltuin in een andere wijk of dorp 
  • Spelletje Annemaria koekoek

Uitje


Misschien ook leuk om te lezen 

 


Lammetjes muffins maken

 

Knutselen met zoutdeeg

 

 

 
Doperwten zaaien, kweken en oogsten

 


Zelf een vogelnestje maken en tips voor een vogelproject 

 

 


Dit bericht bevat een affiliate link. Als je iets koopt via deze link dan krijg ik daar een klein percentage van. Koop je aankopen ook vooral lokaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten