Translate

Zoeken in deze blog

maandag 22 februari 2016

Eerste stapjes in de moestuin


Elk jaar begint het eigenlijk al in januari weer te kriebelen. Ik wil naar buiten. Aan de slag in de moestuin. Vorig jaar waren we druk met klussen en
verhuizen en is er niet veel terecht gekomen van het verbouwen van groentes. Dit jaar heb ik er daarom extra zo veel zin in!

Inmiddels is het februari en zijn de eerste bloembolletjes omhoog gekomen. De sneeuwklokjes en de krokussen staan in de bloei en de narcissen kunnen elk moment beginnen met bloeien. Voor het buiten zaaien van kruiden en groente is het nog te vroeg, omdat er nog steeds kans is op nachtvorst. De afgelopen dagen was de temperatuur ook inderdaad onder nul en ook de komende nachten wordt er weer nachtvorst voorspeld.

We hebben inmiddels wel de eerste klus in de tuin uitgevoerd. Eind vorige maand hebben we de druif van de vorige bewoners uit de tuin gehaald. Super jammer omdat het best een grote druif was en we vorig jaar zelfs een vogelnest in de druif hadden, maar de vruchten waren echt niet lekker. Aangezien we nu in de stad Groningen wonen en een zeer grote tuin hebben ingeleverd voor een stadstuin, moet je nu eenmaal keuzes maken. Elke vierkante centimeter zal dit jaar ongeveer worden benut om kruiden en groenten te verbouwen en dan heb je helaas geen plek voor een druif die geen lekker vruchten geeft. De druif die we zelf een paar jaar geleden hebben gekocht hebben we nu wel een betere plek in de zon kunnen geven. Hopelijk slaat de druif goed aan. Afgelopen jaar had onze druif namelijk last van bladgal. Bladgal kun je herkennen aan bulten die op het druivenblad zitten en een soort van spinnenweb onder het blad. Om te zorgen dat het blaggal zou verdwijnen heb ik steeds de nieuwe bladeren waarop bulten zaten verwijderd, maar op internet heb ik gelezen dat je er bijna nooit volledig weer van afkomt.

Geen geweldige foto, maar vanuit de slaapkamer maakten we vorig jaar bovenstaande foto van het vogelnest. 

Na het verplaatsen van de druif heb ik direct kalkorrels gestrooid. Het is heel belangrijk dat je in januari/februari kalkkorrels strooit bij de druif. Dit zorgt er voor dat je in de zomer zoete druiven krijgt. Belangrijk is trouwens om de korrels niet direct bij de stam te strooien maar juist op de plek waar de wortels zitten van de druif. Naast kalk is het ook goed om de druif mest te geven. Het geven van mest en kalk moet je trouwens niet tegelijk doen, omdat de mest de kalk teniet doet door een chemische reactie die de stoffen samen veroorzaken. Bemesten kan het beste eind maart, maar dus vooral niet te vlak na het bekalken. Zelf zet ik dit soort klusjes in mijn agenda zodat ik ze niet kan vergeten.


De afgelopen twee zondagen wilden we aan onze tweede klus beginnen in de tuin en dat is het verplaatsen van de regenton zodat de gieter er beter onder past. Helaas kwam er beide zondagen geen einde aan de regen. Gelukkig had ik nog een klusje liggen die ik binnen bij de kachel kon doen en dit was het maken van een zaai- en oogstschema. Ik heb mijn schema gemaakt in Excel. Het voordeel van mijn schema vind ik dat ik kan nu in 1 blik kan zien welke groenten en kruiden in welke maand geoogst en gepoot kunnen worden. Ook heb ik eventuele bijzonderheden genoteerd qua zaaien, onderhouden en/of oogsten.



De kleur 'geel' betekent trouwens in mijn schema voorzaaien in huis of in de kas. De kleur 'oranje' betekent zaaien in de buitengrond en de kleur 'groen' betekent oogsten. Zoals misschien in het schema is te zien, is februari niet echt een geschikte maand om veel dingen te zaaien. Wat in februari wel gezaaid kan worden zijn bijvoorbeeld doperwten. Ik heb de doperwten inmiddels gezaaid.  

Afgelopen zondag zijn we nog wel even naar de bouwmarkt gereden om tuinaarde en stekgrond te halen. Stekgrond is niet per se noodzakelijk voor het zaaien. Wel ontkiemen zaadjes gemakkelijk omdat het zaaigrond fijner is dan bijvoorbeeld gewone potgrond. Nu afwachten wanneer de eerste plantjes te voorschijn komend. Voor de overige zaadjes vind ik het persoonlijk nog te vroeg. Ik heb geen kas dus de potjes staan bij ons in de serre en in de vensterbank. Veel plantjes houden van warmte en mogen pas naar IJsheiligen (13 mei) naar buiten. Als ik de zaden nu al zaai dan moet ik ze steeds binnen oppotten. Mijn ervaring is dat je hierdoor erg kwetsbare plantjes krijgt. De stelen zijn bijvoorbeeld heel lang en dun omdat ze te weinig zonlicht krijgen.  Ik wacht daarom liever nog een paar weken met het zaaien van de overige zaadjes. Ik poot de plantjes dan 1x over in een grotere pot en poot ze daarna direct buiten in een pot of in de tuin. 





Misschien ook leuk om te lezen:  



Thee uit eigen tuin





Herfst in de moestuin 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten