Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 10 februari 2016

#Groener doen #3 #koop lokale producten

Ommelander markt Groningen

In mijn zoektocht naar een groener leven ben ik steeds op zoek naar nieuwe manieren om milieubewuster en gezonder te leven. Op veel vlakken gaat
het goed, maar soms merk ik dat mijn wens om groener te leven door drukte op het werk en/of privé even iets meer op de achtergrond terecht komt. Een aflevering van het programma 'Floortje aan het einde van wereld' heeft mij laatst weer aan het denken gezet. De aflevering ging over de 28 jarige Maggie Doyne (28)uit Amerika. Zij heeft een paar geleden een weeshuis gebouwd in een afgelegen gebied in Nepal. Inmiddels heeft ze samen met andere vrijwilligers 51 kinderen geadopteerd. Ik vond het zo'n mooi, puur en inspirerend verhaal! Als je dingen anders wilt in deze wereld dan moet je zelf actie gaan ondernemen. Anders willen vraagt om anders denken maar vooral ook doen! Je kunt de aflevering van Floortje aan het einde van de wereld trouwens hier nog terug kijken. 

Eerder scheef ik al een blog over het kopen van groente en fruit van het seizoen. Het voordeel van het kopen van groente en fruit van het seizoen is dat het veel goedkoper is en veel lekkerder. Een mooie manier om seizoensproducten te kopen is door lokale producten te kopen. Natuurlijk het liefste direct bij de producent zelf. Door direct te kopen van lokale ondernemers krijgen zij vaak een betere prijs voor hun producten, omdat er geen tussenpersoon bij betrokken is. Lokale ondernemers weten ook wat ze verkopen, ze kunnen vaak goede tips geven en het is super leuk om de persoon achter het product te leren kennen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het veel beter is voor het milieu om producten te kopen die dicht bij huis worden geproduceerd. Producten hoeven nu niet honderden of misschien zelfs wel duizenden kilometers te worden vervoerd per boot of vrachtwagen. Wat je koopt is ook vaak net geoogst of gemaakt. Verser kan bijna niet!

Buiten de steden verkopen boeren vaak producten aan huis en ook zijn er vele particuliere kraampjes te vinden waar op kleine schaal eieren of zelf verbouwde groente worden verkocht. 

Internet
  
Als je geen zin hebt om stad en land af te fietsen op zoek naar lokale producten dan biedt het internet gelukkig uitkomst. Via internet kun je heel gemakkelijke vinden waar bij jou in de buurt lokale en regionale producten worden verkocht. Op de website Landwinkel kun je een overzicht vinden van boerderijen met landwinkel waar ambachtelijke boerderij- en streekproducten worden verkocht. Op de website Bewust biologisch kun je overzicht vinden van biologische boerderijwinkels. 

Veel grote steden hebben markten waar eens per week of maand lokale producten worden verkocht. Op de website Puur uiteten kun je een overzicht vinden van boerenmarkten in Nederland. 

De website Local flora is een online marktplaats waar je lokaal eten kunt delen, verkopen en kopen. Zoek je product en koop het direct via de website. 

Groningen 

Zelf woon ik natuurlijk in Groningen. Inmiddels heb ik vele manieren ontdekt waarop je lokale producten kun kopen. Een hiervan is de Ommelander markt. De Ommelander markt wordt elke maand op het Harmonieplein in de stad Groningen georganiseerd. Het doel van de markt is om de verbinding tussen de stad en het platteland te versterken en de keten ‘van boer naar bord’ te verkorten. Alle producten die op de Ommelander markt worden verkocht zijn door verkopers zelf geproduceerd in een gebied van maximaal 50 km van Groningen. Enthousiast geworden? Aanstaande zaterdag (13 februari) is er weer een Ommelander markt op het Harmonieplein. Een overzicht van alle marktdagen in 2016 kun je hier vinden.

In de verpakkingsvrije winkel Opgeweckt Noord worden ook vele regionale producten verkocht. Eerder schreef ik al een blog over Opgeweckt Noord. Helemaal blij met mijn nieuwe ontdekking trouwens. Het is nu mogelijk om zelf honing te tappen geleverd door de Groningse stadsimker.

Op de website lokaal & lekker vind je een overzicht van alle lokale en lekkere producten uit het noorden. 



Misschien ook leuk om te lezen: 

Groente- en fruitmarkt Groningen


#Groener doen #Groente en fruit van het seizoen 



JA-NEE sticker


#Groener doen #JA-NEE sticker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten