Translate

Zoeken in deze blog

zondag 18 februari 2024

Bloembollenlasagne maken

 Bloembollenlasagne maken

Als je te snel leest dan denk je dat ik vandaag weer een recept online heb gezet, maar niets is minder waar. Vandaag heb ik een blog geschreven over hoe je een bloembollenlasagne kunt maken. Deze bloembollen lasagne kun je niet eten maar het zijn bloembollen die in laagjes zijn gepoot. Vergelijkbaar dus met een eetbare lasagne. 

Je kunt een bloembollenlasagne maken in een bloempot of in de volle grond. Het voordeel van het maken van een bloembollenlasagne is dat je veel langer kunt genieten van een mooie vrolijke tuin. Als de ene soort bloemen is uitgebloeid dan begint de volgende soort te bloeien. Een bloembollenlasagne is ook een leuk om cadeau te geven.

Bloembollenlasagne maken

Wanneer poot je bloembollen

Veel mensen denken dat je bloembollen alleen kunt poten in de herfst maar dit klopt niet. Je hebt namelijk verschillende soorten bloembollen.

Voorjaarsbloeiende bloembollen

Voorjaarsbloembollen zijn het meest bekend. Voorbeelden van bloembollen die bloeien in het voorjaar zijn de narcis, de tulp, de krokus, bosanemoon en de (oosterse) hyacint.

Poten:
Voorjaarsbloembollen poot je tussen september en half december. Het liefst voor de eerste nachtvorst. Hoe eerder de bollen worden gepoot, hoe eerder de bloemen bloeien.


Bloeiperiode:
Voorjaarsbloemen bloeien, afhankelijk van de soort, tussen januari en half mei.


Zomerbloeiende bloembollen 

Er zijn ook bloembollen die pas bloeien in de zomer zoals de dahlia, begonia, gladiool, freesia, zigeneurmix (Sparaxis), aronskelk, anemonen, ranonkels, iris, Liatris, lelie en geluksklavertje.

Poten: De bollen worden gepoot nadat de kans op nachtvorst gering is. Dit wordt ook wel ijsheiligen genoemd. De datum is elk jaar anders maar het is altijd rond 13 mei. Een aantal bloembollen kun je al binnen oppotten zodat je eerder kunt genieten van bloemen. Zelf doe ik dit met dahlia's vanaf april. Hier lees je hoe ik dat aanpak.

Een andere optie is om de potten bij voorspelde nachtvorst naar binnen te zetten of de planten af te dekken als je ze poot in de volle grond.

Bloeiperiode:
De meeste bollen zullen bloeien in juli/ augustus. Mocht je de zomerbloeiende bloembollen al in huis oppotten dan kunnen sommige bloembollen al bloeien vanaf mei.

Najaarsbloeiende bloembollen 

Niet veel mensen zullen het verwachten maar er zijn ook bloembollen die bloeien in de herfst. Bekende soorten zijn herfstcrocus, herfstnarcis, Acis, Crocis sativus (saffraan krokus) en sternbergia.

Poten: herfst bloeiende bloembollen worden gepoot in juli/ augustus. 

Bloeiperiode: vanaf september/ oktober.

Winterbloeiende bloembollen 

De meningen zijn verdeeld of er winterbloeiende bloembollen bestaan. Sommigen zullen namelijk sneeuwklokjes en winterakonieten onder het kopje voorjaarsbloeiende bloembollen plaatsen. Ik vind het alleen een echte winterbloeiende bloembol aangezien sneeuwklokjes al bloeien in januari. Ook de winterakoniet (Eranthi hyemalis) bloeit in de winter. Als je kijkt naar de poottijd dan komt dit overeen met de bloembollen die bloeien in het voorjaar en dan snap ik dat sneeuwklokjes en winterakonieten onder het kopje voorjaarbloeiers worden gezet. 

Poten: Zowel het sneeuwklokje als de winterakoniet kun je poten vanaf september. Hetzelfde moment dus al lentebloeiende bloembollen. 

Bloeiperiode: Afhankelijk van hoe koud de winter is, bloeien sneeuwklokjes vanaf januari. Ook de winterakoniet laat zich vast al zien in januari. 

Bloembollenlasagne maken

Hoe poot je een bloembollenlasagne?

Benodigdheden:
- grote bloempot of een stuk tuin en een schep
- stenen, hydrokorrels
- potgrond
- bloembollen die bloeien in verschillende perioden

Bloembollenlasagne maken
 
Om een bloembollen lasagne te maken poot je de bollen die het laatst opkomen. Je begint dus met de bollen die het laatste bloeien. 
 
Als je bloembollen poot in een pot dan is het belangrijk dat de overtollige water goed kan weglopen. Je kunt bijvoorbeeld hydrokorrels onderin een pot doen. Zelf heb ik een paar kapotte dakpannen onderin gelegd en in een tweede bloempot stenen. Vervolgens heb ik een laag tuinaarde in de pot gedaan.
 
Bloembollenlasagne maken

Als je de bloembollen poot in de volle grond dan is het belangrijk om een gat te graven die diep genoeg is om meerdere lagen bloembollen te poten. 
 
Poot de bollen met punt omhoog. Zorg dat er een paar centimeter ruimte tussen de bollen zit zodat de onderste laag er tussendoor kan groeien. Vervolgens doe je een laag aarde over de bollen en poot je de volgende bollen. Dit herhaal je totdat je alle bollen hebt gepoot. Ik zou zelf drie of maximaal vier lagen bloembollen poten. 
 
Bloembollenlasagne maken

Om een bloembollenlasagne te maken heb je een diepe pot nodig omdat je de bloembollen poot in laagjes. Ik gebruikte een zinken pan met een diameter van ruim 43 cm en een hoogte van 36 cm. Ook gebruikte ik een bloempot met een diameter van 30 cm met een hoogte van 26 cm. In de eerste bloempot pootte ik vier lagen bloembollen en in de tweede bloempot twee lagen. 

Verzorgen bloembollenlasagne 

Vorst 

Bij strenge vorst moeten bloembollen af worden gedekt met bladeren of stro. Je kunt de bloempot ook tijdelijk binnen zetten op een koele vorstvrije plek. 

Water geven

In de zomer moet je potten met bloembollen meerdere keren per week water geven. In de lente en de herfst hangt dit af van de hoeveelheid zonne-uren en de hoeveelheid regen wat valt. In de winter hoef je geen water te geven behalve als de potten onder een afdek staan. Geef geen water als het vriest. 

Afknippen uitgebloeide bloemen

Veel mensen houden niet van uitgebloeide bloemen. Voor de ontwikkeling van de bol is het alleen het beste om de uitgebloeide bloem en het blad pas weg te knippen als zowel de bloem als het blad is afgestorven. De bol haalt namelijk voeding uit het blad om het volgende jaar weer te kunnen bloeien. Vooral in de bloembollenlasagne lijken de uitgebloeide bloemen niet heel mooi in combinatie met de nieuwe soorten die juist beginnen te bloeien. Eventueel kunnen de uitgebloeide bloemen eerder worden afgeknipt. Laat de bladeren wel staan totdat ze verdord zijn.


Bloembollenlasagne maken
Bloembollenlasagne maken

Welke bloembollen combineren voor een bloembollenlasagne

Er zijn veel leuke combinaties voor een bloembollen lasagne te bedenken. Het belangrijkste is dat de bloembollen na elkaar bloeien. Een voorbeeld van een leuke combinatie van bloembollen zijn een mix van tulpen, narcissen en krokussen. Ook leuk is om onderin een allium/ sterrenlook te poten. Een allium bloeit pas in mei/ juni. Op deze manier kun je wel van januari tot en met juni plezier hebben van je bloembollen lasagne. 

Op dit moment ben ik helemaal fan van de winterakoniet dus als ik nu een bloembollenlasagne zou maken dan zou ik die zeker gebruiken. Ook is het leuk om nog een paar winterviooltjes te poten op de bloembollen. Je hebt dan direct bloemen in je potten staan.

Biologisch

Vorig voorjaar en zomer merkten we dat er veel minder insecten waren in onze tuin. Iets wat natuurlijk al lang werd voorspeld maar wat voor ons opeens ook merkbaar werd in onze tuin. Geen oorverdovend gezoem meer bij alle bloemen maar een oorverdovende stilte. We waren blij met elke bij die we hoorden. Al sinds we weer verhuisd zijn naar het platteland probeer ik alleen maar biologische planten te kopen. Meerdere studies hebben aangetoond dat gif, wat ook volop in de bloembollenindustrie wordt gebruikt, erg slecht is voor de insectenpopulatie. Ook maken mensen zich inmiddels zorgen over de gezondheid van omwonenden van bollenvelden Gelukkig zijn er op steeds meer plekken biologische bloembollen te koop. Ik koop mijn biologische bloembollen bij onder anderen bloembollenkweker Huiberts.

Bloembollenlasagne maken

 

   

Misschien ook leuk om te lezen 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten