Translate

Zoeken in deze blog

zondag 24 april 2022

Dahlia's voortrekken - hoe doe je dat en wat zijn de voor- en nadelen?

Om eerder dahliabloemen te hebben kun je dahlia's voortrekken. Om dahlia's voor te trekken poot je de dahliaknollen in maart of april een pot.

Zo trek je dahlia's voor

Pak een pot. Het hoeft niet een hele ruime pot te staan. Het belangrijkste is dat de dahliaknol er precies inpast. Dahlia's houden niet van natte voeten daarom heb ik plastic potten gebruikt met gaten zodat het overtollige water kan weglopen.

Leg een laagje potgrond op de bodem van een pot en leg de dahliaknol met de kant omhoog waar de oude stengel zat. Bedek met een paar centimeter potgrond. Een lange stengel mag iets buiten de pot steken.

Zet de poten in een lichte maar niet te warme plek en geef regelmatig water. Na ijsheiligen kunnen de dahliaplanten in de volle grond worden gepoot. Dahlia's houden van een zonnige plek in de tuin. 

Voor- en nadelen van voortrekken 


Een voordeel van dahlia's voortrekken is dat de dahlia's eerder in bloei zullen staan. Het is niet zo dat de planten hierdoor eerder stoppen met bloeien. De dahlia's zullen blijven bloeien tot de eerste nachtvorst dus je hebt extra lang plezier van je dahlia's. Ook heb je door het voortrekken minder kans dat de slakken je dahlia's verwoesten omdat ze de jonge scheuten opeten. Door het voortrekken zijn de planten al wat groter voordat je ze buiten poot. Slakken kunnen nog wel bladeren opeten maar je plant is al wel wat sterker doordat het groter is.


Een nadeel van voortrekken is dat de bloempotten veel ruimte innemen en dat niet iedereen hier ruimte voor heeft. Ook wordt wel gezegd dat de planten minder sterk zijn door het voortrekken in de warmte maar deze mening wordt lang niet door iedereen gedeeld en is ook wel te zien aan de populariteit van het voortrekken.

Voortrekken in maart of april?

Mijn ervaring is dat binnen twee weken de eerste bollen beginnen uit te lopen. Het hangt wel van de dahliasoort af hoe snel het precies gaat. Mijn potten staan op de zolder waar het heel warm kan zijn maar ook heel koud (We moeten nog aan de slag met isolatie;)

Aangezien de dahliasoorten die ik heb snel uitlopen start ik met voortrekken in april omdat de planten anders al te groot worden binnen. Je kunt het groeiproces van de dahlia's wel remmen door de poten koeler of donkerder te zetten.


Dahlia's knollen direct buiten poten in de volle grond  

Dahlia's zijn gevoelig voor nachtvorst en mogen daarom pas naar IJsheiligen buiten worden gepoot. Als je de dahlia's niet voor hebt getrokken dan kun je ze begin mei alvast wel in de tuin poten. Check van te voren wel even het weerbericht. Stel het poten even uit als ze nog koude nachten voorspellen. 

Dahlia's buiten poten in een bloempot

Mocht je de dahliaplanten niet in de volle grond willen poten maar ze in bloempoten willen zetten dan kun je ook direct voor een ruime bloempot kiezen bij voortrekken (aangeraden wordt een bloempot van minimaal 10 liter). Voordeel is dat je bloempot dan na ijsheiligen zo naar buiten kunt zetten en niet meer hoeft over te poten in een grotere bloempot. 




Misschien ook leuk om te lezen 

 
 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten