Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 29 maart 2017

5 planten die je echt in je (stads)moestuin moet hebben


Of je nou net begint met een moestuin(tje) of al langer aan het experimenteren bent, het is altijd goed om een paar planten te poten die altijd een succes zijn. Hieronder mijn lievelingsplanten in de moestuin. 

Framboos


Als je een klein beetje ruimte hebt in je moestuin dan raad ik je echt aan om een frambozenstruik te poten. Frambozen zijn echt heerlijk, maar in de winkel of op de markt super duur. Vooral de herfstsoorten kun je ook goed verbouwen in grote bloempot. Een frambozenstruik vraagt naast 1x snoeien en een beetje voeding, maar weinig onderhoud. Een makkelijke plant dus:)  

Frambozen zijn heerlijk om direct op te snoepen nadat je ze hebt geplukt. Je kunt er natuurlijk ook jam van maken, frambozenijs of bijvoorbeeld gebruiken voor een meringue-semifreddo met frambozen. Het recept vind je hier

Munt 

Munt kun je zelf zaaien maar je kunt het ook als plantje kopen. Het leuke is dat munt prima in Nederland kan overwinteren. Je denkt in het voorjaar dat de munt overleden is maar opeens begint de plant weer uit te botten. Waarschuwing, munt is een echt woekeraar dus als je munt niet door je hele tuin heen wilt hebben dan raad ik je aan om het in een pot te poten. Een ander goede optie is om in je tuin een gat te graven waar je een grote plastic pot zonder bodem zet. Poot de munt in de pot en de wortels zullen zich niet verder uitbreiden dan de grote van de pot.

Munt kun je gebruiken in een salade, voor het maken van thee en een paar blaadjes zijn ook heerlijk in een kan water


Aardbeien 


Ook van aardbeienplantjes heb je weinig werk en de plantjes kunnen ook goed in potten worden verbouwd. Aardbeienplantjes vermeerderen zichzelf. Helaas zijn (bijna) rijpe aardbeien ook erg geliefd zijn bij vogels en slakken. Je kunt een net over de aardbeienplantjes spannen om te voorkomen dat vogels de aardbeien opeten. Tegen slakken kun je bakjes met bier zetten maar een klein beetje hooi onder de plantjes vind ik ook redelijk goed werken. 

Mijn oma prakte vroeger altijd de aardbeien en voegde dan suiker toe. Zelf heb ik aardbeien het liefste gewoon puur. Ook van aardbeien kun je weer goed jam maken of wat dacht je van aardbeiensoes met chocolade? Het recept vind je hier.


Rucola 


Slakroppen zijn net als aardbeien geliefd bij slakken en het is nog wel een uitdaging om een echt mooie krop te kweken. Dit geldt gelukkig niet voor rucola en daarom ben ik er ook zo fan van. Je zaait een rijtje rucola in de tuin of in een pot en binnen een paar weken kun je de rucola oogsten. Rucola kun je gebruiken voor een salade maar een paar blaadjes zijn ook heerlijk op een broodje met kaas en tomaat. Rucola is ook heerlijk op een flammkuche met gerookte zalm. Het recept vind je hier. 


Rabarber 


We hadden altijd rabarber in de tuin voordat we naar Groningen verhuisden en ik mijn moestuin verving voor een stadsmoestuintje. Op dit moment twijfel ik of ik weer een rabarberplant wil kopen. Rabarber groeit namelijk heel makkelijk en de plant doet het zelfs goed in de schaduw. Rabarber is heerlijk van smaak en ik koop het eigenlijk nooit in de winkel. Grote nadeel voor mij is op dit moment dat de rabarberplant veel ruimte inneemt in mijn stadsmoestuintje. 

Van rabarber kun je heerlijke compote maken, crumble en ook jam. Het recept voor jam vind je hier.




Misschien ook leuk om te lezen  



Lente in de moestuin



Thee uit eigen tuin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten