Translate

Zoeken in deze blog

maandag 10 april 2017

Moestuinupdate maart + begin april 2017


Wat was het gister heerlijk weer. Een perfecte dag om in de moestuin aan de slag te gaan en natuurlijk wil ik dan ook direct met jullie delen hoe ver ik ben met zaaien. Zoals jullie weten
ben ik met mezelf de uitdaging aangegaan om 3 maanden niets kopen. Toen ik dit bedacht was ik 1 ding vergeten... mijn moestuintje. Veel dingen heb ik in de loop van de jaren al wel aangeschaft, maar elk jaar heb ik toch weer wat nieuwe zaadjes, pootaarde en andere dingen nodig. Je raadt het waarschijnlijk al... aankopen van de moestuin vallen niet onder mijn challenge. 

De meeste groente verbouw ik in mijn moestuinbak. Vorig jaar gebruikte in tuinaarde maar dit beviel mij niet heel goed. Dit jaar heb ik daarom moestuinmix gekocht op de website van de makkelijke moestuin. Het fijne van de moestuinmix is dat het 10 jaar meegaat en alleen hoeft aan te vullen met compost. 


Ik heb nog wel wat groente- en kruidenzaden op voorraad maar op de website van de makkelijke moestuin heb ik ook nog zaden besteld die speciaal geschikt zijn voor een moestuinbak. Ik ben vooral benieuwd naar de klimcourgette en de palmkool. 

Gezaaid in maart 

Spinazie 

De spinazie die ik in het najaar had gezaaid zag er in maart super goed uit. Nog niet eerder waren de bladeren zo groot terwijl ik de hele winter dacht dat de spinazie mislukt was. Inmiddels heb ik ook weer in een nieuwe pot spinazie gezaaid. 


Doperwten 

Ruim twee weken geleden heb ik doperwten gezaaid en de plantjes beginnen al hard te groeien. Gister heb ik de plantjes in mijn moestuinbak gepoot. 


Rucola 

De rucola die ik in het najaar heb gezaaid is doorgeschoten. Het ziet er wel mooi uit maar het is natuurlijk wel erg zonde. Inmiddels heb ik in een pot opnieuw rucola gezaaid. Dit keer gaan we er natuurlijk wel zelf van smullen:) 

Om het ontkiemen van de zaaiden te versnellen maak ik soms zelf een minikas van een oude plastic zak. Ik de zak prik ik een paar gaatjes zodat het wel kan ventileren en de kans minder groot is dat de grond gaat schimmelen.  


Gezaaid in april

Gister hebben we de moestuinbak gevuld met de moestuinmix en natuurlijk ook direct wat groenten gezaaid, namelijk:
- wortels
- rode bietjes 
- bosui
- radijsjes 


In mijn mini kasje in de serre heb ik nog wat doperwtenplantjes staan en daarnaast heb ik nog courgette, tomaat en pompoen gezaaid.  



Aardappels gepoot in potten

Vorig jaar hadden we ulluco gepoot, een knolsoort die veel wordt gegeten in Peru. Helaas was dit niet zo'n succes dus dit jaar heb ik Nicola en Raja pootaardappelen gekocht. Ik heb geen plek meer in de tuin dus ik verbouw de aardappels in potten. Elke pot heb ik gevuld met ongeveer 14 cm met grond (mix van tuinaarde en potgrond) en per pot heb ik 3 voorgekiemde pootaardappelen gepoot. Zodra de aardappelplantjes 10 tot 15 cm zijn ga ik de plantjes weer aanaarden (nieuwe aarde toevoegen). Dit herhaal ik tot de pot vol zit met grond. Het is belangrijk dat de onderste bladeren van plant boven de aarde blijven. 

De pootaardappelen heb ik gekocht bij De Stadsakker, een super leuke tuinwinkel in de Oude Kijk in het Jatstraat in Groningen. De Stadsakker verkoopt ook speciale aardappelzakken.


Kruidenplantjes 

Ik heb meerdere keren geprobeerd om zelf kruiden te zaaien. Tot nu toe was het nooit echt een groot succes en daarom kocht ik afgelopen weekend bij De Stadsakker ook biologische kruidenplantjes. De Stadsakker heeft behoorlijk wat keus maar ik heb uiteindelijk gekozen voor citroentijm, koriander, rozemarijn en kerrie.


Appelboom 

We hadden altijd een appelboom in de moestuin maar toen we gingen verhuizen hebben we de boom laten staan, omdat we niet veel ruimte hebben in onze stadstuin. Ik had toch wel spijt van deze beslissing en na wat aandringen hebben mijn vriend en ik vorige week zaterdag toch weer een nieuwe appelboom gekocht. Op internet heb ik gezocht naar een biologische kweker niet te ver van Groningen. We kwamen terecht bij De Baggelhof in Terheijl (Drenthe).  


We wouden graag een kleine Elstar boom maar die was niet meer voorradig. Wel hadden ze appelboom genaamd Discovery die erg geschikt is voor biologische teelt. De appels waren volgens de kweker ook fris. Ik ben erg benieuwd. Dit jaar mogen we maximaal 2 appels aan de boom laten zitten, maar gelukkig mogen we volgend jaar meer gaan oogsten. 

Kwekerij Terheijl vind ik persoonlijk echt een aanrader. Ze verkopen verschillende soorten fruitbomen, ze kunnen veel uitleggen over de onderhoud van de verschillende fruitbomen en je wordt hartelijk ontvangen met koffie & thee. 


Loganberry

Naast fruitbomen verkopen ze bij kwekerij Baggelhof ook nog andere soorten kleinfruit. Ik wou eigenlijk een braam kopen, maar de kweekster gaf aan dat hun soort minimaal 2 meter ruimte nodig had aan beiden kanten. Onze tuin was hier dus helaas niet voor geschikt. Ze raadde ons toen een Loganberry aan. Een Loganberry wordt ook wel bramboos genoemd, omdat het een kruising is tussen een braambes en een framboos. De Loganberry geeft eerder vruchten dan een braam en de vruchten zijn zoet. Ik ben erg benieuwd hoe de struik zich gaat ontwikkelen en hoe de vruchten smaken.Wordt vervolgd dus.




Misschien ook leuk om te lezen: 



5 planten die je echt in je (stads)moestuin moet hebben





Moestuinupdate april 2016 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten