Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 17 mei 2017

Moestuinupdate mei 2017


Ik weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen met mijn moestuinupdate want er gebeurd op dit moment zo veel in mijn stadsmoestuin. Eerst maar even een foto van mijn moestuinbak. 


Mijn doel dit jaar met de moestuin is om meer te oogsten dan in eerdere jaren. Ik had dan ook gehoopt dat ik jullie een mooie volle groene moestuinbak kon laten zien, maar dit is nog niet het geval. Ondanks alle energie die ik in de moestuinbak stopte ging het eerst niet goed. Het was de afgelopen tijd natuurlijk koud en de moestuinbak stond uit nood op een andere plek in onze tuin en kreeg daardoor veel te weinig zon. De planten gingen door een gebrek aan zon niet of heel langzaam groeien. Ook heb ik een paar keer onderschat hoe droog de moestuinbak was. Er is de afgelopen tijd wel veel regen gevallen maar de zon scheen ook regelmatig en er was ook vaak een harde wind hier in het noorden. De bovenlaag van de moestuinbak droogde daardoor veel eerder uit dan ik dacht. Gelukkig beginnen de plantjes nu wel te groeien nadat we de moestuinbak hebben verplaatst naar een zonnige plek in onze stadsmoestuin. 


De eerste doperwten heb ik gezaaid in een bloempotje met aarde. Helaas kwamen niet alle plantjes op dus heb ik later nog een paar erwten laten voorkiemen in een bakje met een nat stuk keukenrol. Nadat de erwten begonnen te kiemen heb ik ze in de moestuinbak gepoot. Dit werkte goed maar het duurt natuurlijk wel even voordat de plantjes dan boven komen in de moestuinbak. 


Ik had de rode biet zaadjes direct in de moestuinbak gezaaid, maar de plantjes kwamen niet boven. Toen heb ik de rode bietjes toch voorgezaaid in huis in een eierdoos en vorige week heb ik de rode biet plantjes in de moestuinbak gepland. De plantjes lijken het goed te doen. Ook komen in een andere bak tussen de radijsjes alsnog een paar bietenplantjes boven. Toch niet lang genoeg gewacht. 


We hebben twee bakken met radijsjes door mijn eigen ongeduldigheid. De radijsjes kwamen niet omhoog dus toen heb ik in andere bak maar opnieuw radijs gezaaid. 


Het duurde mij ook te lang dat de snijbiet boven kwam en ik heb ook de snijbiet nu voorgezaaid in huis. Inmiddels is gebleken dat ik ook met de snijbiet iets meer geduld moest hebben, want er komen toch nog plantjes boven in de moestuinbak. 

 

De Indische kers heb ik ook voorgezaaid in huis. Ijsheiligen is gelukkig geweest en nu kunnen alle planten met een gerust hart buiten worden gepoot. Ik had al wel een gokje gewaagd. Vorige week had ik namelijk al de Indische kers in de moestuinbak gepoot. Gelukkig hadden wij vorige week geen nachtvorst meer in Groningen en doet het plantjes het goed.


De sugar snaps heb ik voorgekiemd in huis door de zaden in een bakje met een natte keukenrol te leggen en het bakje af te dekken met een stukje plastic folie. De doperwten heb ik gelijk naar ontkiemen gezaaid in de moestuinbak, maar toen de sugar snaps zaden begonnen te kiemen heb ik een heel klein laagje aarde over de sugar snaps zaden gelegd en de bak nog even in huis staan totdat de plantjes ongeveer 3 à 4 cm waren. Zondag heb ik de sugar snaps gepoot in de moestuinbak. Ik moet nog wel even wat kippengaas om de sugar snap plantjes heen zetten zodat ze binnen hun vak omhoog groeien. 

Makkelijke moestuinapp

De vorige keer schreef ik al dat ik moestuinmix had gekocht en zaadjes bij de makkelijke moestuin. Iedereen kan trouwens de gratis Makkelijke Moestuin app downloaden via de App Store of Google play. Via de app kun je je eigen digitale moestuinbak aanmaken die overeenkomt met je werkelijke moestuinbak. Nadat je de moestuinbak hebt aangemaakt kun je invoeren welke zaadjes je in welk vak hebt gezaaid. De app geeft tips welke planten je het beste in welk vak kunt zaaien en wanneer. De app geeft je ook tips hoe je elke soort het beste kunt zaaien. Sommige planten kun je het beste voorzaaien in huis bijvoorbeeld. Na het zaaien krijg je na een paar dagen een melding met de vraag of je al iets ziet opkomen. Als dit zo is dan krijg je vervolgtips en als je nog geen plantjes ziet opkomen dan kun je dit aangeven en krijg je een paar dagen later een nieuwe melding.

Positief aan de app vind ik dat je gratis tips krijgt hoe je de zaden het beste kunt zaaien en in welk vak. Als je te vaak aangeeft dat er nog niks boven komt dan krijg je de melding dat er iets is mis is gegaan. Ik vind dit super handig omdat ik anders de eeuwige hoop houd dat de plantjes alsnog bovenkomen. Een nadeel is wel dat mijn zaden kennelijk langzamer ontkiemen dan gemiddeld. Hierdoor heb ik sommige vakken nieuwe groenten gezaaid maar kwam toch alsnog het eerdere gezaaide omhoog waardoor in sommige bakken nu een mix staat van verschillende planten.

Groenten verbouwd in potten 



De tomatenplantjes doen het heel goed. Ik heb de plantjes inmiddels 1x overgepoot naar een grotere pot. De potten draai ik elke dag zodat de plantjes niet naar de zonkant gaan groeien. Eigenlijk had ik de planten gister naar buiten moeten zetten, maar dat ben ik vergeten. Ik denk dat ik de plantjes nog een paar dagen binnen laat staan en nog 1 keer ga overpoten in een grotere pot zodat ze iets meer ruimte hebben. 

Pompoen 

Alle drie de pompoenplantjes doen het super goed en eigenlijk kan ik ze niet alle drie kwijt in de tuin. Ik moet dus nog even kijken wie ik er blij mee kan maken. 


Courgette 

Ook de courgetteplantjes doen het super goed. Twee plantjes heb ik, net als vorig jaar maar wel met nieuwe aarde, in een oude asemmer gepoot. Het laatste plantje heb ik apart in een pot gepoot. In een week tijd zijn de planten al hard gegroeid. Zie ook onderstaande foto's.

Aardappels 

De aardappels doen het ook super goed. We hebben nu één keer de aardappels aangeaard (nieuwe laag potgrond in de potten geschept). Als de aardappels nu weer ongeveer 10 cm zijn gegroeid dan kan ik nog één keer de aardappels aanaarden en dan zitten de potten vol. De oogst zal niet super veel zijn, omdat de potten niet zo groot zijn. Achteraf had ik toch nog iets grotere potten moeten kopen.


Spinazie 

De spinazie waar ik de vorige keer over schreef groeide tot en met deze week nog steeds goed, maar door het warme weer begint het nu zaad te schieten. Als je spinazie in een pot verbouwt dan heb je niet super veel oogst, maar ik knip regelmatig een paar blaadjes spinazie af voor bijvoorbeeld een salade. De nieuw bak met spinazie begint trouwens ook al goed te groeien. 


Rucola

De rucola groeit inmiddels ook goed. Achteraf had ik de rucola beter in een iets groter kunnen zaaien want dit is eigenlijk niet genoeg voor een salade voor twee personen. 

  
Gezaaide bloemen 

Het zaaien van bloemen gaat op een of andere manier nooit goed bij mij. Vorig jaar had ik van mijn swapmaatje zakjes met zaadjes gekregen die je direct met het zakje er om kan zaaien. Het lijkt opnieuw niet boven te komen. 

Dit jaar ook bloemzaadjes in een pot gezaaid en de potten heb ik daarna in de koude kas gezet. De aarde is te nat geweest, maar er nu wel wat plantjes boven de aarde tevoorschijn. 


Afgelopen weekend heb ik nog goudsbloemen binnen gezaaid in een plastic potje. Ook deze plantjes komen al boven. 


Kruiden 

Vorige maand schreef ik dat ik kruiden had gekocht en in een mand had gepoot. Vier kruiden per mand was iets te veel dus ik heb de kerrieplant in een nieuwe pot gepoot samen met een salieplantje van vorig jaar en een bieslookplantje van de supermarkt. Ik ben heel benieuwd of de bieslookplant het goed gaat doen. Een basilicumplant van de supermarkt houd ik namelijk nooit in leven. 


Zaterdag heb ik op de markt nog citroenmelisse gekocht waar je heerlijke thee van kunt zetten. Lees ook mijn eerdere blogbericht 'thee uit eigen tuin' hierover.


Vaste planten 

Ik dacht dat ik kon schrijven dat er geen bulten meer op mijn druivenbladeren zaten maar toen ik gister goed keek bleken er toch weer bladeren met bulten te zijn. Twee jaar geleden is er waarschijnlijk een tor in de druivenstruik gaan wonen en daar heb ik dus nog steeds last van. De bladeren met een bult heb ik snel verwijderd en ik hoop echt dat er dit jaar wel druiven aan de plant komen. 


Aardbeien 

De aardbeienplanten staan mooi in bloei en hebben gelukkig geen schade van de nachtvorst gehad.


Appelboom 

Onze nieuwe appelboom is bijna uitgebloeid en je kunt ook al op een paar plekken zien waar de appels komen.

Kruisbes 

Vorig jaar wou ik de kruisbessenstruik uit de tuin halen omdat het altijd wordt aangevreten en ik nog nooit een goede oogst heb gehad. Uiteindelijk kon ik het toch niet over mijn hart verkrijgen. Dit jaar zag de kruisbessenstruik er super mooi uit, maar opeens zag ik dat het bovenste blad er heel vreemd uit zag. De struik blijkt helemaal vol te zitten met luizen en er zitten maar twee vruchten aan:( 


Frambraam & framboos

Frambraam en framboos doen het beiden goed. In beide struiken zijn de eerste bloemknoppen te zien. Wat lijken de beide struiken op elkaar he?


Fijne zwoele avond nog! 



Misschien ook leuk om te lezen: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten