Translate

Zoeken in deze blog

zondag 6 januari 2019

Waarom wij elk jaar extra geld proberen af te lossen op onze hypotheek

extra geld aflossen hypotheek

Sinds vorig jaar lossen wij extra geld af op onze hypotheek. We hebben wel even getwijfeld of het nu wel of niet verstandig is om extra af te lossen op onze hypotheek. Als je op internet zoekt vind je veel verschillende berichten, maar wij denken dat het voor ons wel verstandig is om te doen. Ons gezond verstand zegt 'hoe eerder je je lening hebt afgelost, hoe beter'. Immers geleend geld betaal je altijd dubbel en dwars terug. Ook vinden we het een fijne gedachte dat we meer financiële vrijheid krijgen doordat we extra aflossen.

Annuïteitenhypotheek

We hebben zelf nu bijna 4 jaar geleden een annuïteitenhypotheek afgesloten. Kenmerkend voor deze hypotheek is dat je de eerste jaren vooral veel rentekosten betaald en weinig aflost. Toen we na een jaar lang hypotheek betalen een overzicht kregen van hoeveel we hadden afgelost was ik super teleurgesteld. We blijken maar ongeveer 40% van het bedrag dat maandelijks betalen voor hypotheek echt te gebruiken voor het aflossen van de hypotheek en de overige 60% die we betalen zijn puur rentekosten:(

Maandelijkse lasten zo laag mogelijk

Ons doel van extra aflossen is om een zo'n laag mogelijke maandelijkse maandlast te krijgen. We willen graag meer financiële vrijheid waardoor het minder eng is om bijvoorbeeld van baan te veranderen. Ook zou ik graag een wereldreis willen maken en dat wordt door een lagere maandlast ook realistischer en in de verre toekomst kunnen we dan misschien eerder stoppen met werken.

Direct voordeel van aflossen

Vorig jaar hebben we €5.000,- extra kunnen aflossen. We dachten dat we er alleen voordeel van hadden dat we over de gehele looptijd van de hypotheek minder rente gingen betalen maar we hoefden direct al 23 euro per maand minder te betalen.

Het is alleen niet zo dat ik nu kan concluderen dat we €23,- per maand besparen, omdat het extra aflossen ook invloed heeft op de hypotheekrenteaftrek en op toeslagen zoals kinderopvangtoeslag.

Hypotheekrenteaftrek

We profiteren waarschijnlijk niet maximaal van de hypotheekrente aftrek, omdat we versneld aflossen. We hebben hier over nagedacht en besloten dat we meer financiële vrijheid het belangrijkste vinden. Ook wordt de hypotheekrente sinds 2013 afgebouwd en zelf verwachten wij dat dit in toekomst alleen maar minder wordt, maar dat is afwachten natuurlijk...

Als je extra aflost is het wel belangrijk om je voorlopige aanslag aan te passen.

Boete

Bij onze hypotheekverstrekker mag je elk jaar 10% extra aflossen zonder dat je een boete krijgt.

Aanvragen

Bij onze hypotheekverstrekker moesten we vorig jaar minimaal 2 maanden van te voren aangeven dat we extra wilden aflossen. Dit jaar hoeft dit niet meer. We konden nu inloggen bij mijn Aegon en het geld direct overmaken.

Mocht je er ook over nadenken om extra af te lossen dan moet je dus even goed uitzoeken wat de mogelijkheden bij jouw hypotheekverstrekker zijn.

Hoeveel extra aflossen

Om te bepalen hoeveel we extra kunnen en willen aflossen kijken we eerst of we voor het aankomende jaar grote plannen hebben zoals een verbouwing of een nieuwe auto. We maken vervolgens een begroting van wat dit ongeveer gaat kosten. Vervolgens kijken we wat we nu op de spaarrekeningen hebben staan. Op basis hiervan besluiten we dan of en hoeveel we kunnen aflossen. Aankomend jaar willen we een nieuwe keuken dus hebben we besloten om dit jaar minder extra af te lossen.

Wanneer extra aflossen

Zelf lossen wij af op 1 januari omdat dan een nieuw fiscaal jaar start en dit het makkelijkste rekenen is voor de belastingaangifte.

Ook kunnen we dan maximaal profiteren van het kleine beetje rente dat we krijgen over ons gespaarde geld:)

Tot slot is het natuurlijk een heerlijk gevoel om de eerste dag van het nieuwe jaar te beginnen met een extra aflossing op je schuld.

Disclaimer: Wij zijn echte leken op het gebied van aflossen dus gebruik dit bericht niet als advies. Laat je vooral adviseren door een expert



Misschien ook leuk om te lezen 



3 maanden niets nieuws kopen



Milieu vriendelijk schoonmaken: groene zeep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten