Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 3 oktober 2020

Zo pak ik het wisselen van speelgoed aan

wisselen speelgoed toy rotation

Sinds februari ben ik begonnen met het wisselen van het speelgoed van onze kinderen. Ik ben zo blij dat ik hiermee begonnen ben! Vandaag een blog over hoe ik het wisselen van het speelgoed heb aangepakt en hoe ik het nu ruim 6 maanden aanpak. 

De start

Ik ben begonnen met het zoeken van 3 stevige dozen. Ik had zelf nog 2 kerstpakketdozen staan en mijn ouders hadden ook nog een doos die ik mocht gebruiken. Vervolgens heb ik al het speelgoed schoongemaakt en eerst het speelgoed apart gelegd wat ik niet wilde wisselen zoals het ledikantje van de poppen, duplo, keukenbenodigdheden en de fles van de babypop. Het overgebleven speelgoed heb ik verdeeld over de 3 dozen. Bij de verdeling van het speelgoed heb ik gekeken naar speelgoed wat op elkaar lijkt of waar we meerdere exemplaren van hebben. Speelgoed waar we meerdere exemplaren van hebben zoals een Nijntje en Woezel en Pip televisie heb ik verdeeld over de dozen. Speelgoed van dezelfde categorie zoals muziekinstrument heb juist in dezelfde doos gedaan zodat we er samen mee kunnen spelen met het overgebleven speelgoed heb ik vervolgens de dozen aangevuld. 

Babyspeelgoed tweeling

In eerste instantie wilde ik alleen het speelgoed van onze dochter wisselen, maar toen ik eenmaal bezig was heb ik besloten om ook het babyspeelgoed van de jongens door te gaan wisselen. Ik heb dezelfde werkwijze toegepast als bij het speelgoed van onze dochter. Eerst heb ik een aantal 'basis' items apart gelegd zoals knisperboekjes en de favoriete knuffels. Vervolgens heb ik het speelgoed wat overbleef weer over de 3 dozen verdeeld.

wisselen speelgoed toy rotation

Hoe vaak wissel ik het speelgoed om?

In het begin had ik bedacht om het speelgoed elke 2 weken te wisselen en op een moment in de week dat de kinderen er ook echt mee kunnen spelen nadat ik het speelgoed heb omgewisseld. Ik wissel het speelgoed bijvoorbeeld niet om de avond voordat ze naar de crèche gaan.

In de praktijk waren de 2 weken soms sneller om dan ik doordat en bleef het speelgoed ook wel eens 3 weken of een maand staan. Mijn ervaring is wel dat hoe langer ik het speelgoed laat staan, hoe lastiger ik het vind om het wisselen weer op te pakken. Voor mij is omwisselen om de 2 weken toch het meest ideaal. Het wisselen van het speelgoed doe ik vaak op zaterdagmiddag als de tweeling ligt te slapen. Onze dochter vindt het meestal leuk om mee te helpen. 


Nieuwe aanpak

Sinds vorige week heb ik een nieuwe aanpak en dit houd in dat ik veel van het basis speelgoed toch ben gaan wisselen en ook veel speelgoed heb opgeruimd, weggeven en als buitenspeelgoed heb bestempeld. Veel speelgoed van het keukentje heb ik bijvoorbeeld opgeruimd, omdat mijn dochter er eigenlijk nooit mee speelt en de jongens er nog te jong voor zijn. 

Gisteravond had ik het er met mijn vriend nog over hoe blij we zijn met het besluit om veel speelgoed op te ruimen. Het voelt voor ons letterlijk dat er een last van ons is afgevallen. Ik heb het idee dat de kinderen er ook rustiger door zijn. De jongens waren altijd druk met alles uit kast gooien en spelen nu meer met het speelgoed wat over is. Nu er minder speelgoed ligt wil ik proberen om het speelgoed nu om de 1 1/2 week te gaan wisselen. Ik heb een reminder in mijn agenda gezet en ik ben erg benieuwd of dit bevalt;) 

wisselen spelgoed toy rotation




Misschien ook leuk

 
 
 
 
 
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten