Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 10 november 2022

Boekreview Tessel viert Sint-Maarten

Tessel viert Sint-Maarten

In een aantal delen van Nederland wordt op 11 november Sint-Maarten gevierd en gaan kinderen met hun (zelfgemaakte) lampion over straat om liedjes te zingen en vaak iets lekkers te krijgen. Wij wonen zelf in Groningen en Sint-Maarten wordt hier fanatiek gevierd. De kinderen zijn al een paar weken bezig met het maken van een lampion op school. Sinds kort hebben we een heel leuk boek over Sint-Maarten namelijk Tessel viert Sint Maarten Het boek is geschreven door Marianne Witte en de illustraties zijn gemaakt door Monica Maas (zij illustreert ook de Bobbi boeken). 

Tessel viert Sint-Maarten

Ik vind het heel leuk om aan de kinderen verhalen voor te lezen die passen bij het seizoen. We hebben boeken over de lente, de zomer, de herfst en de winter. Ook krijgen we steeds meer boeken over de feestdagen. Door de adventskalender die ik elk jaar maak hebben we inmiddels heel wat boeken over de kerst. Ik zal proberen om hier binnenkort nog wat meer over te delen. Via deze link vind je in ieder geval alle berichten die ik over boeken heb geschreven.

Het verhaal


Tessel heeft op school een mooie lampion gemaakt. Samen met haar vrienden Karim, Lucia en Sem gaan ze op 11 november zingend langs de deuren. Wat haar vrienden nog niet weten is dat Tessel een geheim plan heeft en meneer Bloem wil verrassen. 

Tessel viert Sint-Maarten

Onze ervaring

Wat ons aanspreekt aan het boek zijn de illustraties maar ook zeker het verhaal zelf. Ik kan het boek tegelijk voorlezen aan mijn dochter van vijf en aan mijn zoons van drie. De een luistert aandachtig naar het verhaal en de anderen kijken meer naar de plaatjes. Ook staan er veel Sint-Maarten liedjes in het boek. 

Tessel viert Sint-Maarten

Wat ik zelf nog het leukste vind is dat er ook een stukje geschiedenis in het verhaal is verweven, maar op een hele korte en begrijpelijke manier. Hierdoor leren de kinderen ook het verhaal achter Sint-Maarten kennen. Dankzij het verhaal Tessel viert Sint-Maarten kun je kinderen ook goed voorbereiden op het Sint-Maarten feest zelf en hoe dichter Sint-Maarten nadert, hoe meer ze ook herkennen van de dingen waar ze zelf op school mee bezig zijn.

Tessel viert Sint-Maarten

Sint-Maarten opdrachten

Op Pinterest zag ik dat er ook meerdere opdrachten bij het boek te koop zijn waaronder digibord lessen zoals deze (link). Ik heb de lessen zelf niet gekocht dus ik kan onze ervaringen hiermee niet met jullie delen.

Tessel viert Sint-Maarten

Sint Maarten liedjes

In het boek staan ook liedjes waarvan ik een aantal niet kende. Op YouTube heb ik ze even opgezocht zodat ik ze beter kan zingen tijdens het voorlezen 

Dag mevrouw en dag meneer

Ik loop hier met mijn lantaarntje

Kijk mijn lichtje

11 november

Tessel viert Sint-Maarten


 

Misschien ook leuk om te lezen



De herfst van kleine gans

 

 

 

DIY pompoen uithollen/ sfeerlicht Halloween maken

 

 

Dit bericht bevat een affiliate link. Als je iets koopt via deze link dan krijg ik daar een klein percentage van. Koop je boeken ook vooral bij je lokale boekenwinkel of leen het boek bij de bibliotheek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten