Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 3 januari 2023

Cheesecake met bramenjam en chocolade (ongebakken)

cheesetaart bramenjam en chocolade

Vandaag een recept voor een cheesecake met bramen en chocolade die je niet hoeft te bakken, maar alleen moet laten opstijven in de koelkast. Ook wel een no bake cheesecake genoemd. Voor de cheesecake gebruikte ik bramen uit onze eigen tuin. De bramen die we afgelopen zomer niet direct hebben opgesnoept heb ik ingevroren.

In de zomer heb ik niet altijd energie en tijd om fruit uit de tuin direct te verwerken in bijvoorbeeld jam. Eigenlijk niet erg want ik stop het fruit in de diepvries en ik heb er dan nog de hele herfst en winter plezier van. Ik maak er dan alsnog jam van of gebruik het fruit in bijvoorbeeld een taart of in de havermoutpap.Voor dit recept kun je dus prima diepvries bramen gebruiken die je kunt kopen in de supermarkt mocht je geen eigen oogst (meer) hebben.

cheesetaart bramenjam en chocolade

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: cheesecake met bramenjam en chocolade  
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor de bodem

75 gram chocolade
200 gram Maria biscuits
85 gram boter

Voor de vulling 

300 gram roomkaas
70 gram suiker
125 gram zure room
200 ml slagroom
2 blaadjes gelatine* 

springvorm 24 cm 

satéprikker

Voor de bramenjam 

250 gram bramen
100 gram geleisuiker
zeef (optioneel)

Garnering
bramen 

slagroom

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Haal de bramen indien nodig uit de diepvries. Houd eventueel een paar bramen apart voor de  garnering. Haal deze bramen pas een half uur voor serveren uit de diepvries. Leg de gelatineblaadjes in een bakje met koud water. Mocht je klopfix* gebruiken dan kan je deze stap overslaan. 

Bramenjam maken 

Doe de bramen in een pan en meng met de geleisuiker. Breng de bramenjam aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. Zeef de jam als je geen pitjes in de bramenjam wilt. Zet vervolgens de pan met de bramenjam in koud water om het sneller te laten afkoelen. 

Bodem cheesecake maken

Hak de koekjes grof in de keukenmachine. Je kunt de koekjes ook in een zak doen en ze stuk slaan met behulp van bijvoorbeeld een deegroller of een pan. Doe vervolgens de koekkruimels in een kom. Hak de chocolade grof in de keukenmachine en meng de koekjes met de chocolade. 

Smelt de boter in een pan en voeg toe aan het koekkruimels met chocolade. Schep alles in de taartvorm en verdeel het met behulp van een lepel egaal over de bodem. Zet de taartbodem in de koelkast. 

Cheesecake maken

Doe de roomkaas en zure room in een kom een roer los. Giet een flinke scheut room in een pan (+/- 25 ml) als je gelatine gebruikt. 

Klop in een kom de rest van de slagroom met de suiker stijf*. Meng de geklopte slagroom met de zure room en de roomkaas.

Verhit in de pan de niet geklopte room. Het hoeft niet te koken. Knijp de gelatine blaadjes uit en voeg toe aan de warme room. Roer goed door en laat iets afkoelen. Voeg nu de room met de gelatine onder constant roeren toe aan het zure room - roomkaas mengsel. 

Haal de taartbodem uit de koelkast. Giet de helft van het zure room- roomkaas mengsel over de bodem en verdeel hierover wat dotjes bramenjam. Giet het overgebleven zure room - roomkaas mengsel er over en verdeel opnieuw bramenjam over de bovenkant naar smaak. Maak nu met de satéprikker strepen in het roommengsel. Roer niet te lang.  

cheesetaart bramenjam en chocolade

Zet de cheesecake afgedekt met een bord in de koelkast en laat de taart nu minimaal 3 uur opstijven. Versier de taart eventueel met slagroom, bramen en de bramenjam. 

cheesetaart bramenjam en chocolade

cheesetaart bramenjam en chocolade

* Als je de taart vegetarisch wilt maken kun je de gelatine vervangen door 1 zakje klopfix. De klopfix voeg je toe aan de room voordat je het stijf klopt. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten