Translate

Zoeken in deze blog

zondag 31 januari 2016

Zelf kokoksbonbons maken met kokosolie


Gister ben ik gaan experimenteren met kokosolie. Een ingrediënt die je het afgelopen jaar veel voorbij zag komen. Kokosolie is geschikt voor zowel bakken, braden en frituren. De meningen zijn wel verdeeld of kokosolie wel of niet gezond is. Kokosolie is namelijk een verzadigde vet en
verzadigde vetten worden als ongezond gezien. Verzadigde vetten vergroten namelijk de kans op hart- en vaatziekten. Anderen stellen dat kokosolie een vorm van verzadigde vet bevat die wel gezond is.
 

Ondanks de verdeeldheid over hoe gezond kokosolie is, wou ik dus wel eens testen wat je allemaal met kokosolie kunt maken. Mijn eerste poging leverde onderstaand recept op. De kokosbonbons bewaar ik zelf in de koelkast, maar de bonbons smaken het lekkerste als ze op kamertemperatuur zijn. 

De kokosbonbons smaken lekker als tussendoortje, maar ik kwam er achter dat ze ook heerlijk smaken in de havermoutpap. Zelf ontbijt is sinds ongeveer een half jaar met havermoutpap en een halve banaan. Toen ik vanochtend tijdens het maken van mijn havermoutpap de kokosbonbons zag liggen in de koelkast heb ik 1 toegevoegd aan mijn havermoutpap. Yum!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: kokosbonbons - 12 stuks 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  
125 gram kokos
1 limoen
3 eetlepels kokosolie
2 eetlepels honing
75 gram pure chocolade

1 hittebestendige mengkom
1 pan 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

De eerste stap is om te kijken of de kokosolie vloeibaar is. Is dit niet het geval dan moet je de kokosolie even verwarmen in een pannetje op laag vuur. 

Meng vervolgens de kokosolie met de honing. Raps de limoen en voeg de helft van de rasp toe aan de kokosolie. Pers een helft van de limoen uit en voeg samen de kokosrasp toe aan het kokosoliemengsel. Kneed alle ingrediënten nu goed door elkaar en draai vervolgens bolletjes van het kokosmengsel. Laat de kokosbonbons nu opstijven in de koelkast.

Zet de pan met een laag water op het vuur. Breng het water aan de kook. Zet de mengkom in de pan. Let op, de onderkant van de kom mag het water niet raken. Breek de chocolade in stukken en leg in de kom. Laat de chocolade nu smelten. Roer de chocolade pas als alles is gesmolten.


Haal de kom uit de pan en dompel de kokosbonbons met behulp van een lepel in de chocolade. Leg de kokosbonbons op een bord bedekt met ovenpapier. Laat de kokosbonbons opnieuw opstijven in koelkast. 

De kokosbonbons smaken heerlijk bij een kop koffie of thee. In de koelkast zijn de kokosbonbons minimaal 2 weken te bewaren.    

Tip: kokosolie kan vrij prijzig zijn, maar wist je dat het voor €2,99 te koop is bij de Aldi? 





 

Misschien ook leuk om te lezen: 




Recept: chocoladebrokken met cranberry's en amandelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten