Rabarber is een groente waar je, door zijn frisse smaak, veel verschillende dingen mee kunt maken, maar heb je wel eens gedacht aan rabarberijs? Het kwam ineens in mijn hoofd op en ik ben aan het experimenteren gegaan. Ik wilde graag rabarber roomijs maken waar je nog stukjes rabarber in kon herkennen en daarom heb ik de rabarber geroosterd in de oven in plaats van gekookt. Hieronder vind je het hele recept om rabarber roomijs te maken.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: rabarberroomijs met stukjes rabarber
------------------------------------------------------------------------------------------------------
250 milliliter volle melk
250 milliliter slagroom
4 eierdooiers
80 gram suiker
2 eetlepels vanillesuiker*
4 stengels rabarber
120 ml sinaasappelsap
Ovenschaal
Ijsmachine
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Snijd de bladeren van de rabarber en snijd de stelen in stukjes van 3 tot 4 centimeter. Ik schil de rabarber niet omdat er dan veel voedingsstoffen verloren gaan. Alleen als ik de rabarber snijd en ik merk dat er draden aan de stengel zitten dan trek ik deze eraf.
Doe de rabarber in een ovenschaal. Giet er 120 milliliter sinaasappelsap overheen en strooi ook de 2 eetlepels vanillesuiker over de rabarber. Roer even door en zet de schaal in de oven. Rooster de rabarber 20 minuten in de oven. Laat goed afkoelen. Doe de rabarberstengels dan heel kort in de keukenmachine. Haksel heel kort zodat er nog stukjes te zien zijn. Doe de rabarber in een diepvriesdoos en zet 30 minuten in de diepvries.
Giet intussen de melk in een pan met dikke bodem en verwarm de melk tot net tegen kookpunt aan (70 graden). Klop de eierdooiers ongeveer 10 minuten totdat het schuimig is. De geklopte ei moet als een lint van de klopper aflopen.
Blijf kloppen en voeg de melk in gedeelten toe. Giet alles in de pan en verwarm op een laag. Roer af en toe door. Het is klaar als het mengsel op de achterkant van een lepel blijft zitten. Laat volledig afkoelen. Klop de slagroom stijf met het suiker. Voeg toe aan het eiermengsel en roer door.
Rabarberijs maken zonder ijsmachine
Vlierbloesemsiroop maken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten