Translate

Zoeken in deze blog

maandag 24 juli 2023

Recept: rabarber roomijs met stukjes rabarber

recept rabarber roomijs


Rabarber is een groente waar je, door zijn frisse smaak, veel verschillende dingen mee kunt maken, maar heb je wel eens gedacht aan rabarberijs? Het kwam ineens in mijn hoofd op en ik ben aan het experimenteren gegaan. Ik wilde graag rabarber roomijs maken waar je nog stukjes rabarber in kon herkennen en daarom heb ik de rabarber geroosterd in de oven in plaats van gekookt. Hieronder vind je het hele recept om rabarber roomijs te maken. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: rabarberroomijs met stukjes rabarber 
------------------------------------------------------------------------------------------------------
250 milliliter volle melk
250 milliliter slagroom
4 eierdooiers
80 gram suiker
2 eetlepels vanillesuiker*
4 stengels rabarber
120 ml sinaasappelsap

Ovenschaal
Ijsmachine
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oogst de rabarber. Dit doe je door de stengels te draaien en dan aan te trekken. Voor dit recept gebruikte ik 4 redelijk dikke stengels (bereid was dit 378 gram). Verwarm de oven op 180 graden.

Snijd de bladeren van de rabarber en snijd de stelen in stukjes van 3 tot 4 centimeter. Ik schil de rabarber niet omdat er dan veel voedingsstoffen verloren gaan. Alleen als ik de rabarber snijd en ik merk dat er draden aan de stengel zitten dan trek ik deze eraf.

Doe de rabarber in een ovenschaal. Giet er 120 milliliter sinaasappelsap overheen en strooi ook de 2 eetlepels vanillesuiker over de rabarber. Roer even door en zet de schaal in de oven. Rooster de rabarber 20 minuten in de oven. Laat goed afkoelen. Doe de rabarberstengels dan heel kort in de keukenmachine. Haksel heel kort zodat er nog stukjes te zien zijn.
Doe de rabarber in een diepvriesdoos en zet 30 minuten in de diepvries.


Giet intussen de melk in een pan met dikke bodem en verwarm de melk tot net tegen kookpunt aan (70 graden). Klop de eierdooiers ongeveer 10 minuten totdat het schuimig is. De geklopte ei moet als een lint van de klopper aflopen.

Blijf kloppen en voeg de melk in gedeelten toe. Giet alles in de pan en verwarm op een laag. Roer af en toe door. Het is klaar als het mengsel op de achterkant van een lepel blijft zitten. Laat volledig afkoelen.
Klop de slagroom stijf met het suiker. Voeg toe aan het eiermengsel en roer door.

Rabarberijs maken met een ijsmachine
 
Zet de bak van de ijsmachine 24 uur van te voren in de diepvries.
 
Giet het mengsel in de bak van de ijsmachine. Lees nu de instructies van je ijsmachine. Bij mijn machine duurt het ongeveer 20 minuten voordat het ijs klaar. Ik heb het rabarberijs eerst ongeveer 10 minuten laten draaien en toen de helft van de geroosterde rabarber toegevoegd. Na een paar minuten draaien heb ik vervolgens de overige helft toegevoegd. Na 20 minuten heb ik het ijs in een diepvriesbak geschept en in de diepvries gezet om verder op te stijven. 

Rabarberijs maken zonder ijsmachine 
 
Giet het mengsel in een diepvriesbak. Voeg de geroosterde rabarber toe en roer kort door. Zet de diepvriesbak in de diepvries. Haal na 30 minuten de bak uit de diepvries en roer los met een vork.  Herhaal dit nog drie keer. Op deze manier zorg je dat het rabarberijs gelijkmatig bevriest. Laat na 4 losroeren het ijs nog minimaal 2 uur verder opstijven in de diepvries. 
 
* = wij vinden het lekker als de rabarber redelijk zuur blijft. Mocht je hier niet van houden dan kan je nog wat extra suiker toevoegen. 
 
recept rabarber roomijs

 

Misschien ook leuk om te lezen:
 

 

 


Vlierbloesemsiroop maken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten