Al heel lang had ik op mijn lijstje staan om ijs te maken met rode bessen ook wel aalbessen genoemd. Vorig zomer kwam ik er alleen niet aan toe door de verhuizing. Van de aalbessen heb ik toen snel jam gemaakt.
De afgelopen weken was het hier ook hectisch doordat mijn vriend wondroos had en 2 1/2 week eigenlijk niets kond doen behalve liggen op de bank en ons bed. Zelf werk ik in het onderwijs en is het einde van het schooljaar erg druk en ik werk dan eigenlijk altijd over. Mijn eigen aalbessen had ik daarom dit jaar eerst maar weer in de diepvries gedaan.
Gisteren kreeg ik een bakje aalbessen van de buurvrouw en inmiddels heb ik vakantie:) De yoghurt had ik al in huis gehaald waardoor ik vandaag direct aan de slag kon met het maken van de aalbessenijs. Hieronder het recept voor het maken van yoghurtijs met aalbessen/ rode bessen. Je kunt dit recept maken met of zonder een ijsmachine.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: yoghurtijs met aalbessen/ rode bessen
------------------------------------------------------------------------------------------------------
400 ml boerenyoghurt
4 eetlepels honing
200 gram rode bessen/ aalbessen
zeef
lepel
kom
staafmixer
ijsmachine of diepvriesbak
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Was de aalbessen eventueel af en dep droog. Doe de aalbessen in een hoge bak en pureer fijn met de staafmixer. Om te voorkomen dat er pitjes in de ijs zitten kun je de aalbessen zeven. Zet hiervoor een zeef op een kom en druk de aalbessenpuree met de achterkant van de lepel door de zeef. Voeg 4 eetlepels honing toe aan de aalbessensap en roer door. Schud de yoghurt en voeg 400 ml toe aan de aalbessensap.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Met ijsmachine
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zet de ijsmachine in elkaar volgens de handleiding. Haal de ijsbak uit de diepvries en giet hierin het yoghurt-aalbessen mengsel. Volg de instructies van de ijsmachine. Mijn ijs zet ik zelf na 18 minuten nog in de diepvries omdat ik het te zacht vind en roer het na een half uur nog even goed door zodat het beter geleidelijk bevriest.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zonder ijsmachine
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Giet het yoghurt-aalbessen mengsel in een diepvriesbak. Zet de bak in de diepvries en roer na een uur door met een vork. Herhaal dit nog 2 keer. Laat het yoghurtijs daarna nog een uur opstijven in de diepvries.
Misschien ook leuk om te lezen
Appel zwarte bessen sap
Zelfgemaakte yoghurt van verse melk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten