Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 22 maart 2022

Recept zelfgemaakte yoghurt van verse melk

zelfgemaakte yoghurt verse melk

Een paar weken geleden hebben we voor het eerst yoghurt gemaakt van verse melk en het was zo héérlijk! Verse melk kun je halen bij sommige boeren. Wij halen de verse melk bij de familie Bijman in Ten Boer. Er zijn meerdere websites waarop je kunt vinden waar melktaps staan in jouw regio zoals Zoek de boer, Producten van de boer en Het kan wel Het is handig om je eigen goed gereinigde lege fles(sen) mee te nemen. Bij sommige boeren zijn ook lege flessen te koop. 

Rauwe melk kan 3 dagen worden bewaard maar moet wel direct koud worden gezet na aankoop zodat de kans op bacteriën wordt verkleind. Rauwe melk kan gevaarlijk zijn voor kinderen, zwangere vrouwen en kwetsbare groepen. In dit recept wordt het melk daarom verwarmd tot het kookpunt waardoor iedereen het zonder zorgen kan eten.

Voor het maken van yoghurt is het handig om een thermometer te gebruiken omdat je dan nauwkeurig kunt werken en minder kans hebt dan de goede bacteriën kapot gaan. 

Je kunt zelf bepalen welke soort yoghurt je toevoegt aan de verse melk maar de toegevoegde yoghurt bepaalt wel mede de smaak van je zelfgemaakte yoghurt. Wij vinden boerenyoghurt of volle biologische yoghurt lekker om te gebruiken. De zelfgemaakte yoghurt kun je de volgende keer gebruiken als starter. Na een paar keer moet je wel weer nieuwe yoghurt gebruiken.   

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: zelfgemaakte yoghurt van verse melk 
------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 liter rauwe melk*
1 eetlepel yoghurt
pan
dekens
kookthermometer

------------------------------------------------------------------------------------------------------ 


Giet de verse melk in een pan en breng net tegen de kook aan. Gebruik eventueel een thermometer. Koel de melk af tot 42 graden. Je kan dit proces versnellen door de pan in koud water te zetten maar let wel op dat de temperatuurt niet onder de 42 graden komt.

Meng 1 eetlepel yoghurt met de melk en zet warm weg. Dit kan door de pan in een slaapzak te zetten en te bedekken met kleden. Of giet de melk in een thermosfles. 

Zelf hebben we de melk direct in glazen potten gegoten met schroefdoppen. Om te voorkomen dat de melk te snel zou afkoelen heb ik kokend water in de glazen poten gegoten voordat de melk er in ging zodat de potten al waren voorverwarmd. De glazen potten hebben we in een pan gezet met een theedoek op de bodem. De pan hebben we een in een slaapzak gezet en in een kist gezet met dekens er overheen. 

Het duurt nu ongeveer 8 uur voordat de yoghurt klaar is. Je kunt de pan daarna in de koelkast zetten of de yoghurt overscheppen in gesloten glazen potten. De zelfgemaakte yoghurt blijft minimaal een week goed in de koelkast.

* = mocht je geen verse melk willen gebruiken of hebben dan kun je dit recept ook maken. Verwarm de melk tot 42 graden i.p.v. kookpunt. De melk hoeft niet worden afgekoeld en de yoghurt kan direct worden toegevoegd. De rest van het recept blijft hetzelfde. 

 
 
 
Misschien ook leuk om te lezen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten