Na een heerlijke nazomer denk ik dat de herfst nu echt op de deur gaat kloppen en dat is een goed moment om de laatste appels te gaan oogsten en ze te verwerken. Natuurlijk is een vers gebakken appeltaart heerlijk om te maken maar voor het verwerken van de iets slechtere appels is het maken van appelcompote of appelmoes perfect.
Verschil tussen appelmoes en appelcompote
Tussen appelmoes en appelcompote zit verschil, niet in de ingrediënten maar in de structuur van het mengsel. Appelcompote is veel grover van structuur dan appelmoes.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: appelmoes
------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 kilo appels
1 eetlepel water per appel
1 theelepel kaneel
2 eetlepels suiker (optioneel)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spoel de appels af en dep ze droog. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels nu in blokjes. Het hoeft niet te netjes en super klein, omdat je de appels aan het einde toch gaat pureren. De kooktijd wordt wel mede bepaald door de grote van de appelstukjes. Hoe groter de appelblokjes, hoe langer de kooktijd.
Doe de appels in de pan en strooi de suiker en kaneel over de appels. Roer even door.
Doe een klein laagje water in een pan met dikke bodem. Reken per appel ongeveer een eetlepel water. Ik zorg er altijd voor dat de bodem van de pan net is bedekt.
Breng de appels nu op matig vuur aan de kook en roer af en toe door. Laat de appels ongeveer 10 tot 30 minuten doorkoken. De kooktijd is afhankelijk van de appelras. Door met een vork in de appels te prikken kom je er gemakkelijk achter of de appels gaar zijn.
Als de appels echt droogkoken, er geen vocht meer te zien is, voeg dan nog extra water toe. Proef de appelmoes en voeg eventueel nog extra suiker of kaneel toe. Roer op totdat het is opgelost. Pureer dan de appelmoes fijn met behulp van een staafmixer of keukenmachine.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: appelcompote
------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 kilo appels
1 eetlepel water per appel
1 theelepel kaneel
2 eetlepels suiker (optioneel)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Net als voor appelmoes moeten de appels voor appelcompote afgespoeld worden, gedroogd en geschild. Snijd de klokhuizen eruit en snijd de appels in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Kook de appels in ongeveer 10 tot 15 minuten net gaar. Je wilt appelstukjes blijven zien want het is appelcompote en geen appelmoes.
Lekker om te combineren
Doordat appelcompote grover van structuur blijft is het lekker om de appels te combineren met ander fruit. Je kunt dan denken aan rozijnen en gedroogde abrikozen.
Ook kan je experimenteren met kruiden. Vervang de kaneel door kardemom of speculaaskruiden bijvoorbeeld. Of voeg wat geraspte gember toe.
Hoe bewaar je zelfgemaakte appelmoes en appelcompote
Zelfgemaakte appelmoes kun je bewaren in de koelkast maar ook invriezen. De appelmoes en appelcompote kan afgedekt in de koelkast een week worden bewaard en in de diepvries 3 maanden.
Misschien ook leuk om te lezen:
Gevulde appels uit de oven met amandelspijs, rozijnen en kruidnoten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten