Translate

Zoeken in deze blog

zondag 26 november 2023

Leuk om te doen met kinderen in Sinterklaastijd


Voor onze kinderen is de periode rondom Sinterklaas een pittige tijd. Onze dochter was toen ze twee en drie jaar oud was super bang. Sinds vorig jaar kan ze er pas van genieten maar toen begon onze jongste tweelingzoon van 3 deze periode heel spannend te vinden. Het sinterklaasfeest valt niet te mijden dus proberen we het zo leuk en ontspannen mogelijk te houden voor iedereen.


Wat bij ons goed werkt tijdens de sinterklaasperiode is om juist activiteiten te ondernemen afgewisseld met voldoende rust. Hieronder een lijstje van dingen die leuk zijn om te doen in de sinterklaastijd vooral met peuters, kleuters en kinderen in de onderbouw.


Creatief leren 

Ik vind het heel erg leuk om leren te combineren met een thema. Rondom Sinterklaas is natuurlijk van alles te verzinnen. Wat dacht je van dit rekenblad (link) of dit werkblad om schrijfpatronen te oefenen (link - even naar onderen scrollen op de website).   

Rijmen hoort ook wel echt bij de sinterklaastijd. Ik ben zelf geen goede rijmer maar gelukkig zijn er via internet goede hulpbronnen te vinden. Met kinderen hoeft het natuurlijk niet zo ingewikkeld. Voor de kleintjes is het leuk om een woord op een groot papier te schrijven en hier verder op door te rijmen. Je kunt bijvoorbeeld rijmen met de woorden Sint of boot.
  

Onze dochter zit in groep 3 dus zij vindt het inmiddels ook leuk om zelf woorden op te schrijven.    

Met wat grotere kinderen kun je proberen om samen een kort gedicht van 2 of 3 zinnen te maken en hier bijvoorbeeld een leuke tekening bij te maken.

Sinterklaas spelletjes 

Memory

Ook veel spelletjes worden extra leuk en bijzonder als ze in Sinterklaas thema zijn. Van het geheugenspel memory kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een Sint versie maken door leuke afbeeldingen te zoeken. Plak de afbeeldingen in Power Point en print het uit als hand-outs. Door de afbeeldingen op karton te plakken of te plastificeren gaat het extra lang mee. Via deze link kun je een Memory printable kopen. Alsnog moet je wel knippen en plakken. Deze versie is gratis te downloaden.   

Sinterklaasbingo  

Van Thuisfuif heb ik vorig jaar de Sinterklaas bingo (link) gekregen om uit te proberen. Het spel is bij mijn kinderen een groot succes. We gebruiken pepernoten om te onthouden welke plaatjes al zijn geweest zijn en de pepernoten mogen de kids aan het eind van het spel lekker opeten. Je kunt ook nog een klein cadeautje geven aan de winnaar, maar dat hebben wij niet gedaan.    

Bewegen

Ik kan me nog herinneren hoe leuk ik pietengym vond vroeger. Onze kinderen worden van de sinterklaastijd naast emotioneel ook altijd erg druk. Een sportieve activiteit is daarom heel fijn om te doen. Voor pietengym heb je weinig nodig. Laat je kinderen hun pietenmuts opzetten en/of hun pietenpak aandoen. Zet intussen een kort parcours klaar.
Je kunt dit bijvoorbeeld doen met behulp van een aantal hoepels, stapstenen en kussens. Ergens in het parcours kun je een kruk of bank zetten waar de pietjes (met hulp) van af kunnen springen. Een stukje hinkelen of een rondje draaien is ook leuk om toe te voegen als opdracht en natuurlijk pakjes gooien. Van een doos kun je (samen) een schoorsteen knutselen maar ook een wasmand is prima als schoorsteen te gebruiken. 

Smullen


Er zijn veel recepten te bedenken in sinterklaas thema. Bedenk van te voren vooral hoeveel energie je hebt want je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Er zijn genoeg recepten te bedenken die in een paar minuten zijn te bereiden en daardoor ook heel geschikt om samen met kinderen te maken. 

Kruidnoten/ pepernoten

Als eerste hoort natuurlijk het bakken van pepernoten of kruidnoten echt bij deze tijd. Het fijne aan het bakken van pepernoten is dat het zowel geschikt is voor jong als oud en het ook een leuke activiteit is om veel mensen tegelijk te doen. Het pepernotendeeg maak je al een dag of een avond van te voren zodat de smaken goed kunnen intrekken. Om deze reden vind ik het ook een ideaal recept omdat je met de kinderen direct aan de slag kunt en, ook niet onbelangrijk, na die tijd heb je weinig op te ruimen en schoon te maken. 

Mijterpizza  

Ook leuk en simpel is het maken van een Sinterklaas pizza. Snijd pizzadeeg in de vorm van een mijter. Smeer er pizzasaus op en maak met reepjes kaas een kruis. Even afbakken en klaar is je pizza in vorm van een mijter.  


Super simpel is ook om een grote (gekochte) speculaaspop of taai taai pop te versieren. Wij gebruiken hiervoor decoratiestiften van Dr. Oetker en mini smarties (ook direct een schoentip!). Lekker ook met zelfgemaakte chocolademelk. Het recept vind je
hier     


Op mijn blog vind je ook meerdere sinterklaasrecepten. Wat dacht je een van een sinterklaastaart, rocky road fudge met pepernoten of een toetje bijvoorbeeld gevulde appels uit de oven, no-bake cheesecake of een trifle met mandarijn
     

Ontspanning

Voor onze kinderen kan televisie kijken soms heel ontspannend zijn. In de tijd is het alleen soms we lastig om in te schatten wat wel of niet handig is om te kijken. De reclame tussen de televisieprogramma's was voor onze dochter al te veel toen ze echt klein was. Inmiddels kan zij er gelukkig beter mee omgaan. 
 
Sinterklaasjournaal 

Het Sinterklaasjournaal keken we thuis bewust niet, maar de kinderen kijken het nu op school. Met de oudste keken we eerst in het geheim mee. Zij keek op school en wij in de avonduren zodat we wisten wat er was gebeurd en mee konden praten met haar verhalen. Nu onze tweelingzonen ook naar school gaan had ik bedacht om het elke dag samen te gaan kijken en dat ze het dan op school nog een keer zouden zien. Het blijkt alleen veel beter te werken dat ze het thuis alleen kijken als ze het toevallig zien en we er verder geen aandacht aan schenken. 

 
Sinterklaasfilms 
 
Voor kinderen die gek zijn op deze tijd kan het juist leuk zijn om een Sinterklaasfilm in de bioscoop te gaan kijken. Dit jaar (2023) draait de film De gestrande stoomboot van de Club van Sinterklaas. Ook via Pathé thuis (betaald) en YouTube (gratis) zijn ook meerdere films te vinden zoals deze van Party piet Pablo. Netflix heeft sinds een paar jaar geen Sinterklaasfilms meer in hun aanbod maar via Ziggo (betaald) zijn wel films te zien en ook via NPO zapp is de film Trippel trappel te zien (gratis).
 
Mandela kleuren

Iets heel anders dan lekker lui televisie kijken is het maken van een mandala. Je kunt een kleurplaat kleuren. Nog veel leuker en ontspannender is om lekker naar buiten te gaan. Ga op zoek naar natuurlijke materialen en maak hiervan een mandala. Kenmerkend voor een mandala is de cirkel vorm en symmetrische elementen. Door in het midden van de mandala een 5 of mijter te maken kun je de mandala een Sinterklaas tintje geven. 
  

Er zijn heel veel leuke boeken geschreven over de sinterklaastijd. Douwe Egberts had jaren geleden een actie met bekende Nederlanders. Zij mochten een boek schrijven en deze boeken zijn op Marktplaats of in de kringloop vaak voor een klein prijsje te krijgen. Via de bibliotheek kun je boeken natuurlijk gratis lenen. Onze favoriete Sinterklaasboek is op dit moment Super Sint (link). Een verhaal over Sinterklaas maar totaal anders verteld dan vele andere verhalen over de goedheiligman. Sinterklaas is in het verhaal een superheld en in het boek staat ook veel geschiedenis. 

Creatief

Op het gebied van knutselen zijn zo veel leuke dingen te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld een sinterklaasslinger maken. De slingers kun je maken van cadeaupapier of snijd een kleurplaat in driehoeken. Op gekleurd papier kun je ook afbeeldingen plakken zoals de Sint, de stoomboot, de letters P en S, cadeautjes en natuurlijk Piet. 
 
Wat ze hier ook leuk vinden om te doen is cadeautjes inpakken. Ik gebruik hiervoor lege doosjes, maar Duplo blokjes zijn ook leuk om in te pakken. 
 

Op Pinterest vind ik altijd heel veel leuke dingen vooral om te knutselen. Ook rondom het thema Sinterklaas is er veel te vinden zoals:

- Het maken van een kijkdoos 

- Het knutselen met strijkkralen. Maak bijvoorbeeld een mijter (link) of een cadeautje (link). 

- Met behulp van deze kleurplaat kun je een mijter maken. Knip de mijter twee keer uit op dik rood karton. Plak met geld papier een kruis op de mijter. Maak van een strook karton een cirkel die precies past op het hoofd van de hulp Sint. Niet de twee mijters vast. 
 
Van deze kleurplaat kun je ook een raamhanger maken. Prik of snijd dan binnenkant uit en plak hierachter vliegerpapier.
 
- Het knutselen van een paard 
 
Tot slot 
 
Ook voor ons als volwassenen is deze tijd hard werken dus het is handig om dingen te combineren. Pietengym kun je bijvoorbeeld samen voorbereiden. Op dag 1 kun je bijvoorbeeld doosjes gaan inpakken. Op dag 2 ga je samen een schoorsteen knutselen. Op de dag van pakjesavond kun je dan als ontspanning pietengym gaan doen en misschien nog wat lekkers samen maken. Je kunt natuurlijk ook voor 1 van beiden kiezen. Houd het vooral leuk voor de kinderen maar ook voor jezelf! 

Fijne Sinterklaastijd gewenst! 

Liefs,

Lizzy♥



Misschien ook leuk om te lezen
 
 
 
 

Dit bericht bevat een
affiliate link. Als je iets koopt via deze link dan krijg ik daar een klein percentage van. Koop je cadeaus ook vooral bij je lokale winkelier of tweedehands. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten