Translate

Zoeken in deze blog

maandag 25 november 2019

Sinterklaastaart: het boek van Sinterklaas

Sinterklaas taart: het boek van Sinterklaas

Deze Sinterklaastaart is perfect als je op zoek bent naar een leuk, maar niet te ingewikkeld recept. De basis van deze Boek van Sinterklaas taart is een biscuitbeslag. Vervolgens snijd je de taart open. Smeer één kant van de taart in met jam. Tot slot bekleed je de buitenkant met marsepein en klaar is je Boek van Sinterklaas taart. 

Het marsepein heb ik gekocht bij de Hema. Ze verkopen daar een pak met 5 verschillende kleuren marsepein (wit, geel, rood, blauw en zwart). Voor de taart had ik meer rode marsepein nodig en daarom heb ik ook nog een blok rode marsepein van 150 gram er bij gekocht.  

Je kunt de taart goed van te voren voorbereiden. De biscuit kan je zelfs al ruim van te voren maken en in een pedaalemmerzak bewaren in de diepvries. Een gevaar van het bewaren van een marsepein beklede taart in de koelkast is dat het marsepein kan gaan zweten (marsepein wordt plakkerig en vochtig) door het temperatuur verschil. Er wordt gezegd dat je dit kan voorkomen door de taart te bewaren in een papierendoos. Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Wel had ik nog een paar stukjes taart over en die heb ik bewaard in de koelkast in een bakje. Zelfs na 2 dagen smaakte de taart nog goed. Het marsepein was inderdaad wat vochtiger maar ik vond het zelf niet zo storend. Toen het een tijdje buiten de koelkast stond begon het marsepein ook al weer wat op te drogen.

De taart had ik zelf eerst in 6 stukken gesneden maar dat vond ik achteraf te groot. Helemaal als je op Sinterklaasavond ook nog pepernoten of andere hapjes serveert. Ik zou de taart eerder in 9 of zelfs in 12 stukken snijden. Hieronder het recept om de taart te maken. Ik wens je een fijne sinterklaastijd toe.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: boek van Sinterklaas taart - 6 tot 12 personen 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------   
4 eieren maat L
150 gram suiker
150 gram zelfrijzend bakmeel
Poedersuiker
Abrikozenjam 
Mes 
Liniaal
Kom
Zeef
Mixer
Springvorm 24 cm 
200 gram rode marsepein
100 gram witte marsepein
50 gram gele marsepein 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix de 4 eieren met het suiker. Het mengsel moet licht, schuimig en luchtig worden en als een soort lint van de kloppers lopen. Dit gebeurd na ongeveer 10 minuten kloppen. 

Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en roer voorzichtig door. Zorg dat het beslag luchtig blijft maar dat er geen klontjes achterblijven. Vet de springvorm in een giet het beslag in de springvorm. Bak de biscuit in het midden van de oven in ongeveer 30/35 minuten gaar. Met een satéprikker kun je controleren of de biscuit gaar is. Als je de satéprikker in de taart steekt en het blijft schoon (plakt geen deeg aan) dan is het gaar. Zet de oven uit en laat de biscuit 20 minuten afkoelen in de oven. Zet de taart dan op een rooster en laat verder afkoelen.

Snijd de taart nu in een vorm van een boek (vierkant of rechthoek). Ik heb gekozen voor een vierkant van 15 bij 15 centimeter. Snijd de taart doormidden en smeer 1 kant in met jam. Leg de twee lagen biscuit weer op elkaar.

Sinterklaas taart: het boek van Sinterklaas

Kneed het rode marsepein. Zorg er voor dat je handen niet te warm zijn of houd ze even onder koud stromend water. Strooi wat poedersuiker op je werkplank en de deegroller. Rol het marsepein dun uit. De taart eet niet lekker als er een dikke plas marsepein op zit dus probeer het zo dun mogelijk uit te rollen.

Zowel de bovenkant als één zijkant van de taart moet worden bekleed met het rode marsepein. Het rode marsepein mag iets over de cake hangen eventueel. Het lijkt dan meer op een boek en het witte marsepein kan je er dan onder stoppen. Om het marsepein vast te plakken aan de taart heb ik de achterkant van het marsepein een klein beetje vochtig gemaakt met behulp van een beetje water en een kwastje. Gebruik niet te veel water omdat dit de kans op het zweten van het marsepein vergroot. 

Kneed nu het witte marsepein en rol uit. Meet de zijkanten op van je taart. Snijd de zijkanten uit het witte marsepein. Maak met een mes voorzichtig inkepingen. Dit zijn de bladzijden. Bij mij bleef het witte marsepein niet goed plakken met alleen een beetje water. Ik heb daarom een beetje jam op het marsepein gesmeerd. Het nadeel van jam is alleen wel dat het de kans op zweten van het marsepein vergoot. Ik maakte de taart voor mijn familie en had besloten dat de taart niet perfect hoefde te zijn (wel moeilijk hoor;))

Sinterklaas taart: het boek van Sinterklaas

Kneed tot slot het gele marsepein en rol uit. Ik heb uit de losse pols een letter 'S' uit het marsepein gesneden maar je kunt ook een mal gebruiken. Een kleurplaat van de letter 'S' is hier erg geschikt voor. Je print de kleurplaat en knipt vervolgens de letter 'S' uit. Leg de letter op het marsepein en snijd vervolgens uit.

De driehoeken zijn het makkelijkste te maken door 2 vierkanten uit het marsepein te snijden en dan de vierkanten doormidden te snijden. Plak de driehoeken op het rode marsepein met behulp van een beetje water en klaar is je Boek van Sinterklaas taart.



Misschien ook leuk om te lezen



Toetje voor Sinterklaasavond: pepernoten trifle




Anti-griep sapje met gember, wortel en sinaasappel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten