Translate

Zoeken in deze blog

maandag 18 oktober 2021

Zelfgemaakte adventskalender: winterdorp met trein (2020)

Zelfgemaakte adventskalender

Het duurt nog even maar ik begin al weer te brainstormen over onze adventskalender voor 2021. Ik kwam er net achter dat ik onze adventskalender/ winterdorp van vorig jaar wel heb gedeeld op Instagram maar niet heb gedeeld op mijn blog. Hierbij alsnog de foto's van de adventskalender die ik vorig jaar maakte, want ik ben nog steeds super trots op het resultaat en hopelijk inspireert het jou.

Zelfgemaakte adventskalender

Het idee voor het winterdorp als thema voor de adventskalender begon met een adventstrein die mijn moeder bij de kringloop kocht. Twee karretjes bleken hetzelfde nummer te hebben toen ik de trein uitpakte, maar verder was de trein nog super goed

De rode huisjes & bergen 

Alleen de trein als adventskalender vond ik een beetje saai en alle cadeautjes pasten ook niet in de wagonnetjes. Ik besloot daarom om een winterdorp om de adventstrein heen te bouwen. Het winterdorp en de bergen heb ik gemaakt van lege dozen. De hele familie was weer ingeschakeld om lege dozen te verzamelen:) Vooral lege cornflakes pakken bleken erg geschikt vanwege de grote. 

Zelfgemaakte adventskalender

De cadeautjes heb ik eerst ingepakt en in de lege dozen gestopt. Bij Pipo's had ik rood cadeaupapier gekocht en met een witte gelpen (punt 1 mm) heb ik tekeningen op de pakken gemaakt waardoor het echt huisjes werden. Elk huisje kreeg ook een nummer. Mijn dochter hielp ook mee met het versieren.

Een aantal dozen heb ik ingepakt met wit cadeaupapier Dit waren bergen met sneeuw erop. Ook dit cadeaupapier kocht ik trouwens bij Pipo's. Het cadeaupapier was wel duurder dan bijvoorbeeld van de Action, maar het papier is ook veel sterker waardoor je een veel mooier resultaat krijgt. 

Huisjes met licht 

De huisjes met licht zijn gemaakt van lege (chocolade)melkpakken. Eerst heb ik uit de melkpakken ramen en deuren gesneden en daarna heb ik de pakken zwart geverfd. Het bleek helaas niet in 1x te dekken. 

Gelukkig hadden we nog een spuitbus met zwarte verf staan. Dit bleek beter te werken. Nadat het verf helemaal was opgedroogd heb ik geel vliegerpapier achter de uitgesneden ramen en deuren geplakt met pritstift. Onder de huisjes hebben we een string met lampjes gelegd zodat het net leek of er licht in de huisjes brandde. 

De adventstrein

De adventstrein heb ik dus van mijn ouders gekregen. Een speelgoedtrein bijvoorbeeld van hout of Lego is ook leuk om te gebruiken. In elke treinwagon heb ik een briefje gestopt met een nummer van een huis die opgemaakt mocht worden. 

Kleine cadeautjes zaten in het wagonnetje zelf zoals een kleurplaat, recept voor kruidnoten en een raamtekening.  

Wat zat er in onze adventskalender

Normaal gesproken gebruik ik de eerste 5 dagen van advent vaak voor het thema Sinterklaas maar omdat onze dochter Sinterklaas nog steeds eng vindt hebben we dit jaar dit thema, op een uitzondering na, overgeslagen. Op 4 december hebben we ook alvast onze kerstboom gehaald.

Ideeën adventskalender

29 november = 1ste kaars
1 = Dvd Kerst met Linus
2 = kleurplaat paard van Sinterklaas
3 = kerstversiering maken: plakjes sinaasappel roosteren in de oven


4 = kerstboom kopen + boek Boompje in het bos
5 = speculaaspop versieren

6 = 2e kaars/ Sinterklaas vieren bij opa en oma
7 = pepernoten bakken

8 = kerstkaartjes maken 
9 = lp kerst

10 = boek Kerstmis Dick Bruna
11 = raamtekening kerst
12 = waxinelichthouder maken van een leeg glazen potje en vliegerpapier
13 = 3e kaars/ kerstversiering maken van zoutdeeg (lees hier mijn blog erover)


14 = boek Pippi en de dansende kerstboom
1
5 = boek en dvd De Sneeuwman

16 = kleurplaat kerst

17 =
boek Het boompje

18 = picknick in huis 
 

19 = kerstbal met snoepjes (cadeau opa en oma)
20 = 4e kaars & roze strikjes pasta eten (gekocht bij de Aldi)
21 = boek Vrolijke wintervoorleesboek
22 = kerstkoekjes bakken
23 = chocolade melk met mini marshmallows en samen buiten naar de sterren kijken

24 = sterretjes en het boek De ezel en de os
25 = boek Pieter konijn wintersprookje


Naast kerstkaartjes hebben we ook twee kerstengeltjes versierd en die hebben we samen met een waxinelichtje op batterijen aan de buurvrouwen gegeven. Ik vind het heel belangrijk om in deze tijd ook te geven en niet alleen maar te krijgen.

Meer inspiratie voor het maken van een adventskalender of ideeën wat je in de adventstkalender kunt stoppen? Je leest het hier 

 

 

Misschien ook leuk om te lezen 


Zelf een ijslantaarn  maken

Zelfgemaakte chocolademelk met kardemom en geroosterde marshmallows

 

 


Dit bericht bevat een affiliate link. Als je iets koopt via deze link dan krijg ik daar een klein percentage van. Koop je boeken ook vooral bij je lokale boekenwinkel of leen het boek bij de bibliotheek!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten