Translate

Zoeken in deze blog

zondag 30 april 2023

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Vorig jaar maakte ik voor het eerst siroop van vlierbloesem en dit jaar ga ik zeker weer maken. Zelf iets maken is altijd leuk maar zelfgemaakte vlierbloesemsiroop heeft een unieke smaak. Ook is vlierbloesemsiroop niet vaak te koop in de supermarkt dus daarom is het helemaal leuk om het zelf te maken. 

Vlierbloesem groeit aan een vlierboom. Wij hebben het geluk dat we deze boom in de tuin hebben staan. In onze omgeving vind je ook op veel plekken een vlier. Officieel is wildplukken verboden. Als je het wel doet houd het dan bij een paar schermen zodat er nog genoeg bloesem overblijft voor de insecten.

   
Zelf vlierbloesemsiroop maken

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: zelf vlierbloesemsiroop maken 
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ingrediënten
verse bloemschermen
suiker

Benodigdheden: 
Pan
Zeef/zeefdoek of theedoek
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pluk de bloemschermen in de ochtend en gebruik schermen waarvan de bloemen er nog goed uitzien. Het aantal schermen is voor het maken van de vlierbloesemsiroop niet van belang. Ook met 3 of 4 schermen kun je vlierbloesemsiroop maken. 


Laat de schermen even buiten liggen bijvoorbeeld op een rooster zodat insecten weg kunnen lopen. Zorg wel dat je binnen een uur aan de slag gaat met het maken van de vlierbloesemsiroop zodat de bloesem nog vers is.

Knip de bloemen voorzichtig van de takken en leg ze in een pan. Probeer zo min mogelijk stuifmeel te verliezen. Overgiet de bloemen met water totdat ze net onderstaan. Doe de deksel op de pan en laat een dag staan.

Zeef het water met behulp van een zeefdoek, zeef of theedoek. Mocht je een theedoek gebruiken zorg dan dat er geen wasmiddel meer in zit.

Giet de vloeistof in een maatbeker en meet de hoeveelheid af. Qua hoeveelheid suiker heb ik het recept aangehouden voor het maken van limonade. Het recept vind je hier.
Voor het lang bewaren van de limonade reken je per milliliter vloeistof 1.5 gram suiker. Voor variant die iets korter te bewaren is reken je 1.17 gram suiker per milliliter vloeistof. 

Doe de suiker in de pan en voeg de vloeistof toe.  Verwarm nu het mengsel totdat her suiker is opgelost maar laat het niet koken.
Giet de siroop in een goed schoongemaakte fles. 
 
Het liefst verwarm ik niet alle vloeistof zodat de smaak zo optimaal mogelijk blijft. Ik voeg bij aan het suiker zoveel vloeistof toe dat het suiker net onderstaat. Verwarm totdat het suiker is opgelost. Mocht je te weinig vloeistof hebben toegevoegd dan kun je altijd nog wat extra toevoegen tijdens het verwarmen. Voeg nu het verwarmde en onverwarmde aan elkaar toe. Roer door en giet in een schone fles.

Hoe je flessen en poten kun schoonmaken vind je hier

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Zelf vlierbloesemsiroop maken



Misschien ook leuk om te lezen




 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten