Translate

Zoeken in deze blog

zondag 7 mei 2023

Rabarber zaaien, planten, verzorgen, oogsten en bereiden


Rabarber is een super makkelijke groente die ik iedereen zou aanraden met een redelijke grote tuin en/of moestuin. Zelf hebben wij de rabarber op verschillende plekken in de tuin staan.

Poten: winter (wortel); najaar (plant)   
Oogsten: april - juni. Zie ook * 
Geschikt voor: grote tuin
Standplaats: zon of half schaduw
Familie: duizendknoopfamilie (Polygonaceae)

Voordelen rabarber

Rabarber is een erg gemakkelijke plant en meerjarig. Qua onderhoud heb je er eigenlijk geen omkijken naar. Alleen een beetje mest aan het eind van de winter of rond juli. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat ook regelmatig vergeet. De oogst is desondanks nog steeds goed.

Met rabarber kun je veel verschillende dingen maken zoals jam, compote of cake met rabarber. Gekookte rabarber kun je het ook als groente eten.

Rabarber zaaien, planten, verzorgen, oogsten en bereiden

Rabarber past ook goed in een permacultuur tuin en valt onder de kruidlaag. 

Nadelen rabarber

Voor een kleine tuin is rabarber iets minder geschikt omdat de plant veel ruimte inneemt. De oogsttijd van rabarber is ook niet zo lang, namelijk van april tot en met 21 juni (de langste dag).* Ik dacht altijd dat rabarber daarna giftig werd maar ik hoor steeds vaker dat dit een fabeltje is.

Rabarber zaaien of planten

Rabarber kan je zaaien in maart/ april. Om sneller oogst te krijgen kun je ook een plant kopen en die in het najaar poten als de grond nog warm is. Een goedkopere oplossing is om een stuk wortel te krijgen van iemand die een rabarberplant heeft. In de winter is de plant afgestorven maar dan kun je gemakkelijk een stuk wortel afsteken en opnieuw poten. Poot de wortel niet te diep en meng de grond met een beetje compost als je de wortel gaat poten.

Standplaats rabarber

Er wordt gezegd dat rabarber van een zonnige plek houdt maar mijn ervaring is dat de plant in half schaduw het ook goed doet. Ik heb drie planten en één staat zelfs meer in de schaduw dan zon en ook deze plant geeft een redelijke oogst. 

De rabarberplant sterft af in de winter maar is winterhard en meerjarig. In maart komen er langzaam weer stengels boven. Dit jaar gebeurde dit bij ons al in februari door de warme winter. Om de plant tegen mogelijke nachtvorst te beschadigen heb ik de plant bedekt met stro. 


Rabarber oogsten

Alleen de stengels van de rabarber zijn eetbaar. Je kunt rabarber oogsten zodra er een paar mooie stengels aan de plant zitten. Om rabarberstengels te oogsten draai je de stengel rond en trek je totdat de stengel breekt. Als je het goed doet dan heb je er een soort hieltje aan.

Rabarber zaaien, planten, verzorgen, oogsten en bereiden

Rabarber zaaien, planten, verzorgen, oogsten en bereiden

Bij het oogsten is het belangrijk dat je minimaal 2/3 van de plant laat staan. Ik kijk zelf altijd waar nieuwe stengels groeien. Op die plek oogst ik juist de oudere rabarberstengels zodat de nieuwe stengels meer ruimte krijgen om te groeien.        

Niet bloeien

Laat de rabarberplant niet bloeien want dat gaat ten koste van de oogst. De energie van de plant gaat dan niet naar de stengels maar naar de bloem.
Mochten er bloemen in je plant komen dan kun je ze afknippen. Doe dit direct als je een bloemstengel ziet. Als je de rabarber wel laat bloeien (bijeen zijn je dankbaar!) dan kun je de zaden oogsten. 

Rabarber bereiden

Je kunt alleen de stengels van de rabarber eten maar niet de bladeren. Het blad kun je wel op de composthoop leggen. Rauw vinden weinig mensen rabarber lekker maar gekookt of gebakken kun je er veel mensen blij mee maken.

Schil de rabarberstelen niet want anders gaan er veel voedingsstoffen verloren. Mocht er een draad aan een rabarberstengel zitten dan kun je die er aftrekken tijdens het snijden.


Recepten met rabarber

Met rabarber kun je dus veel verschillende dingen maken. Hieronder een paar recepten ter inspiratie:



 

 rabarbercake


rabarber-aardbeien jam

 




rabarbercompote met hele aardbeien 


 

snelle Belgische wafels met aardbeien-rabarber compote
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten