Translate

Zoeken in deze blog

maandag 24 juli 2017

Moestuinupdate: oogstijd 2017


De beste tijd in mijn stadsmoestuin is aangebroken want we zijn begonnen met oogsten! Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik een paar weken geleden even helemaal klaar was met de tuin toen het zo extreem warm. Ik bleef maar water geven terwijl de sla en
radijsjes allemaal begonnen door te schieten. Gelukkig konden we sla gewoon nog eten maar de radijzen waren echt geen succes. Deze maand wil ik nog opnieuw radijzen gaan zaaien in bakken zodat ik de planten bij extreme warmte in de schaduw kan zetten. 

Deze vriend (slak) heb ik maar even ergens anders
haar eitjes laten leggen dan in mijn stadsmoestuin.
Tomaten 

Aan de tomatenplanten zitten al heel wat tomaten. Wat ik heel opvallend vond was dat de eerste tomaten groeiden aan de plantjes die in de moestuinmix waren gepoot. De overige tomatenplanten heb ik in potgrond en in een mix van tuinaarde en potgrond gepoot. Aan deze planten kwamen de tomaten echt ruim een paar weken later. 


Moestuinbak 

De moestuinbak doet het echt super goed. We hebben inmiddels doperwten, peulen, Oost-Indische kers en snijbiet uit de bak kunnen oogsten. De Oost-Indische kers wordt wel heel groot en ik weet niet of ik het volgend jaar nog in de moestuinbak zet. Natuurlijk zou ik de plant ook kunnen snoeien maar daar ben ik nou eenmaal niet zo goed in....en de bloemen zijn echt prachtig. Mijn vriend eet de bloemen gewoon zo op, maar ik vind de bloemen lekkerder door een salade. 

Courgette 

We hebben 3 courgetteplanten. Allemaal gepoot in een pot. Dit werkt super goed maar hierdoor heb je wel iets minder oogst dan als je de courgetteplanten in de tuin poot. Zelf vind ik het niet zo erg, want op den duur weet je vaak niet meer wat je met de courgettes kunt maken. Nu al inspiratie nodig? Wat dacht je van courgettesoep? Klik hier voor mijn recept.

  
Frambozen 

We hebben gelukkig al wat frambozen kunnen oogsten maar ook dit jaar worden de bladeren totaal opgevreten. Ik ben er nog niet achter wat de oorzaak is, want ik kan geen beestjes vinden op de bladeren. Hetzelfde geld helaas ook voor de braamboos (Loganberry). Ook van de braamboos hebben we al wat vruchten geoogst, maar deze plant wordt inmiddels ook aangevreten. De vruchten van braamboos smaken trouwens zuurder dan van een framboos en zoeter dan van een braam. Volgens mij kun je er een heerlijke frisse jam van maken maar dan moet ik de vruchten eerst gaan opsparen en niet allemaal opeten;)-

Kruiden 

We hebben al heel wat kopjes muntthee kunnen drinken en ook de citroentijm en rozemarijn groeit goed. Eigenlijk doen alle kruiden het goed behalve de koriander is inmiddels overleden. 


Bonen

Bonen zaai ik altijd het liefste voor. Slakken zijn namelijk dol op de plantjes en daarom poot ik de bonenplantjes altijd pas buiten als ze ongeveer 10 cm groot zijn. Het voorzaaien van de bonen ging alleen niet goed dit jaar. De zaden gingen meerdere malen schimmelen. Inmiddels zitten er veel snijbonen aan de planten maar de stokbonen doen het minder. Het blad ziet er raar uit en er groeien helaas weinig bonen aan de planten. Ik heb wel het gevoel dat de planten de afgelopen dagen iets beter gaan groeien. Nog even afwachten dus.


Aardappels 

De bladeren van aardappelplant beginnen dood te gaan dus de aardappels zouden geoogst kunnen worden. Ik ben een klein beetje bang dat er helemaal geen aardappels in de potten zitten dus ik wacht nog maar even...


Mijn laatste aanwinsten heb ik gekocht bij de Stadsakker: een peper- en paprikaplant. Beide planten heb ik in de serre gezet en ze groeien echt super goed.


 


Oogst overzicht 

Hieronder een overzicht van wat ik tot nu toe heb kunnen oogsten uit mijn moestuinbak van 60 bij 120 cm. Daarnaast heb ik nog een paar potten in mijn stadsmoestuin staan. Volgend jaar zal ik ook het gewicht bijhouden. 

✔️spinazie voor salade en wraps
✔️rucola voor salade 
✔️koriander en bieslook (ingevroren) 
✔️muntthee 
✔️citroenmelisse voor thee
✔️aardbeien 
✔️frambozen 
✔️courgettes:6
✔️doperwten 
✔️frambozen 
✔️braamboos 
✔️bloemen Oost-Indische kers
✔️peultjes 
✔️snijbiet - zowel bladeren als stengels gebruikt om te roerbakken
 
 
 


Misschien ook leuk om te lezen:



Zelfgemaakte tompouce met Zwitserse room 




Moestuinupdate mei 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten