Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 9 mei 2020

Informatie voor de leidersters van de creche / kinderopvang bij het wennen van mijn kinderen

informatie creche kinderopvang wennen

Ik wil al een tijdje een bericht schrijven over welke informatie ik heb gedeeld met de leidsters van de crèche toen onze kindjes voor eerst gingen wennen. Aangezien volgende week veel kinderen weer naar de crèche gaan nadat ze een paar weken afwezig zijn geweest is deze blog misschien voor meer ouders interessant.

Dagboek

Toen onze dochter ging wennen werkte de crèche nog met een papieren dagboek. Zowel de leidsters van de crèche als wij schreven hier elke week een kort verslagje in. Inmiddels is alles digitaal. Toen onze tweeling 4 maanden geleden voor het eerst ging wennen op de crèche had ik over beiden jongens een A4 met informatie gemaakt en een foto toegevoegd. De ouder app, die de crèche nu gebruikt, vind ik namelijk niet handig om veel informatie in te zetten.

Inmiddels werken wij als ouders weer met een papieren dagboek, omdat het veel overzichtelijker is voor iedereen. Voor de leidsters is ook het makkelijker te pakken en terug te lezen. Jammer genoeg mogen de leidsters er niet in schrijven en gaat het dagverslag via de app. Wat natuurlijk wel erg leuk is dat er ook regelmatig foto's worden gedeeld bij het dagverslag en dat kon natuurlijk eerder niet via een papieren schrift.


Informatie die ik meegaf voor de leidsters bij het wennen

De volgende informatie heb ik meegeven toen zowel onze dochter als onze zoon de eerste keer alleen gingen wennen op de crèche:
  • Foto van mijn kindje en een beschrijving van mijn kind: karakter, wat hij / zij leuk vindt
  • Voedingsschema : welke voeding (borst- of kunstvoeding), hoeveelheid en wanneer
  • Slaapritueel: speen, knuffel, liedje etc.
  • Gezondheid: krampjes, medicatie voor reflux
  • Slaap-waak rime: voeding, spelen, knuffelen, slaapzak aan, etc 

De jongens hadden al heel snel een ritme. Ik denk dat dit kwam doordat ze aan het begin moeite hadden om warm te blijven. Na het voeden en knuffelen moesten we ze direct in de box leggen die we met 2 losse matrasjes hadden omgebouwd tot een tweelingbed. Ze waren dus gewend dat ze zelf in slaap moesten vallen. Onze dochter was een hele moeilijke slaper waardoor we op den duur een vast schema hadden van het moment dat ze wakker was tot en met ze weer ging slapen. Onze crècheleidsters vinden het ook altijd fijn om te weten hoe je als ouder omgaat als je kindje huilt als hij/zij net op bed ligt.

Informatie die ik na de corona crisis heb meegegeven 

Ondanks dat ik een vitale functie heb zijn de kinderen de afgelopen weken niet naar de crèche geweest. Ze gaan normaal gesproken één dag per week naar de crèche en de andere twee dagen passen de oma's op. We durfden de  crèche niet te combineren met het oppassen van de oma's. We hebben toen besloten om ze niet naar de crèche te brengen en de oma's wilden gelukkig extra oppassen waardoor deze keuze ook mogelijk was.


Afgelopen week zijn de kinderen voor het eerst weer naar de crèche. We durfden het weer aan en ik moest mij vanwege 3 belangrijke afspraken even 100% op mijn werk kunnen concentreren. Ik heb daarom afgelopen week weer een uitgebreid verhaal geschreven in het dagboek. De laatste keer dat de jongens heen gingen waren ze 6 maanden oud. Inmiddels zijn de jongens al weer 8 maand en in de tussentijd is er veel veranderd.

De volgende punten heb ik in het crèche dagboek gezet: 

Hoe het gaat

Ik heb kort opgeschreven hoe de afgelopen weken zijn gegaan en hoe het met de jongens gaat. De crèche heeft de afgelopen weken wel meerdere keren gebeld om te vragen hoe het ging maar ik vind het toch fijn om dit ook nog even op te schrijven. 

Bedankt 

Ik schreef net al dat de leidsters van de crèche meerdere keren hebben gebeld en met Pasen kwamen ze een knutseltas brengen. Super lief! Nog even een bedankje in het schrift geschreven. 

Dagritme

Het ritme en de voeding van de jongens is helemaal veranderd de afgelopen weken. Ik heb het tijdschema opgeschreven wanneer ze welke voeding krijgen en ongeveer slapen. De laatste keer dat ze naar de crèche gingen kregen ze 4 stukjes brood maar inmiddels is dit al een heel broodje. 

Knuffel


De jongens hebben beiden een favoriete knuffel. Ik heb nog even opgeschreven wie welke knuffel heeft.

Favoriete liedjes

De afgelopen weken hebben we veel gezongen en gedanst. Voor de jongens zing ik vaak 'In de maneschijn' en 'klap eens in je handjes'.

Medicatie

De jongens krijgen beiden medicatie voor reflux. De leidsters zijn hier inmiddels mee beken.d. In het schrift heb ik opgeschreven dat ze de medicatie nog steeds krijgen en dat voorin het schrift beschreven staat hoe de medicatie gegeven moet worden.

Poepluiers

Ik denk dat de jongens door hun pogingen om te kruipen heel veel poepen. Wel handig voor de leidsters om te weten dat dit normaal is en ze dit thuis dus ook doen.

Kruipfrustratie

De jongens zijn nu 8 maanden oud en vooral de oudste wil heel graag kruipen. Hij oefent al weken en is soms erg gefrustreerd dat het niet lukt. De leidsters vragen altijd hoe wij in zulke situaties reageren dus dat heb ik ook voor hen opgeschreven.

Speen

De jongens hadden altijd een speen maar we zijn hiermee gestopt. Het klopt dus dat ze geen speen kunnen vinden.



Misschien ook leuk om te lezen

Geboortetraktatie creche kinderopvang
De geboortetraktatie op de crèche
van onze dochter

     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten