Translate

Zoeken in deze blog

zondag 17 mei 2020

Recept: Plaattaart met courgette, feta en munt


Vandaag een recept voor een heerlijke frisse plaattaart met courgette, feta en munt. Wij zijn op dit moment helemaal fan van plaattaartrecepten. Het fijne van een plaattaart is dat er veel variaties mogelijk zijn en dat je het zo ingewikkeld kunt maken als je zelf wilt. Je kunt een plaattaart ook van te voren voorbereiden en eventueel zelfs bereiden. De meeste plaattaartrecepten zijn ook lekker om lauw of zelfs koud te eten. Hieronder de beschrijving om zelf een plaattaart met courgette, feta en munt te maken.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept: Plaattaart met courgette, feta en munt
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------   
Ingrediënten
1 pakje bladerdeeg
200 gram crème fraîche
1 (biologische) citroen
zwarte peper
6 blaadjes munt
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
2 grote tenen knoflook
200 gram feta

Benodigdheden:
kom 2x
bakpapier
knoflookpers
mes
snijdplank
mandoline of dunschiller
vork
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Laat de plakken bladerdeeg ontdooien. Was de citroen en droog af. Rasp ongeveer de helft van het gele gedeelte van de citroenschil. Maak de marinade door de citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en 3 eetlepels olijfolie te mengen in een kom. Voeg naar smaak peper toe.

Was de courgette af en snijd de courgette in dunne plakken. Ik gebruik hiervoor een mandoline, maar als je die niet hebt dan kun je ook een dunschiller of eventueel een kaasschaaf gebruiken. Voeg de courgette toe aan de marinade en meng alles goed door elkaar. Laat de courgette even staan om te marineren. Hierbij geldt dat hoe langer, hoe lekkerder.

Verwarm de oven voor op 225 graden (hetelucht 210 graden). Leg het bakpapier op de bakplaat. Verdeel de plakken bladerdeeg over de bakplaat en druk de naden aan zodat er 1 grote plak ontstaat. Prik met een vork gaten in het bladerdeeg behalve in de rand.

Schep de crèche fraîche in een kom. Pers de teentjes knoflook uit met een knoflookpers en voeg toe aan de crème fraîche. Mocht je geen knoflookpers hebben dan kun je de knoflook ook heel fijn snijden. Scheur de blaadjes munt in kleine stukjes. Voeg dit samen met een flinke hoeveelheid zwarte peper toe aan de crème fraîche. Als je de crème fraîche proeft dan mag de zwarte peper duidelijk aanwezig zijn.

Verdeel de crème fraîche over de bladerdeegbodem. Verdeel de plakken courgette hierover heen. Gooi de marinade niet weg, maar giet over de plakken courgette heen.  


Verkruimel de feta over de courgette en giet hierover nog wat olijfolie. Bak de plaattaart in ongeveer 20 minuten gaar. Ik vind het zelf lekker als de feta een beetje bruin is verkleurd.



Misschien ook leuk om te lezen

Flammkuchen met zalm en rucola

Bladerdeegtaart met rode biet
en geitenkaas



Geen opmerkingen:

Een reactie posten