Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 2 mei 2020

Update stadsmoestuin april 2020: veel zon en de eerste oogst!


Het is al weer mei! Ondanks de coronacrisis vliegen de dagen om. Hoe is dat bij jou? Hopelijk ben je nog steeds in goede gezondheid en een beetje gewend aan de huidige situatie. In januari plaatste ik mijn laatste update over mijn stadsmoestuin. Ik was wel bezig met een update over februari en maart te schrijven, maar ik kom er niet aan toe om het af te af te maken. Aangezien het inmiddels mei is ben ik dus maar begonnen om een update over april te schrijven. Wie weet lukt het mij nog om de andere maanden af te maken maar als ik eerlijk ben vermoed ik van niet.

Stadsmoestuin in april

In april begonnen alle planten te ontwaken uit hun winterslaap en ook de gezaaide groente in de moestuinbak begonnen hard te groeien. De laatste paar dagen van april hadden we regen maar voor de rest kan ik mij alleen maar zon herinneren. Ik moest zo vaak de plantjes water geven dat mijn regenton zelfs leeg was. De veldsla had het aan het begin zwaar doordat de bodem te droog was maar nadat ik de grond steeds vochtig bleef houden kwamen de plantjes alsnog op.


Rondje door mijn stadsmoestuin

Even een rondje door mijn stadsmoestuin. Zo ziet alles er nu uit. De bloembakken staan vol met spinazie en winterpostelein.
 



Ook onze moestuinbak staat helemaal vol en ik verwacht in mei veel te kunnen oogsten. In ieder geval veel winterpostelein want deze plantjes zitten in bijna elk vak. Blijkbaar ben ik te royaal geweest met zaaien en zijn de zaadjes door het water geven door de hele bak verspreid. 
 


Zo zag onze moestuinbak er begin april uit. Wat een verschil hè?



De appelboom is ook gaan bloeien in april. We hebben deze boom nu twee jaar, maar helaas nog geen appels kunnen oogsten. De mini-appeltjes zijn tot nu toe altijd opgegeten door insecten.





En ook de eerste aardbeienplanten beginnen te bloeien.



De aardappelplanten beginnen al hard te groeien en ook de slaplantjes beginnen mooie kropjes te worden.



Niet alles gaat goed. Over de rabarberplant had ik een plastic bak gezet in de hoop dat de plant sneller zou groeien. Er kwamen alleen nu allemaal slappe dunne stengels aan de rabarberplant. Ik heb de stengels daarom er maar af gehaald en nu hoop ik dat er nog nieuwe dikkere stengels aan de rabarberplant komen. 

Ik dacht dat ik in deze bak veldsla had gezaaid, maar de plantjes die opkomen lijken daar helemaal niet op. Geen idee wat er nu in deze bak groeit?! 


De kruisbessenstruik zit gelukkig weer helemaal vol met kruisbessen. Normaal gesproken worden alle blaadjes er vanaf gegeten, maar tot nu toe is de struik nog steeds mooi groen. Hopelijk oogst mijn peuterdochter dit jaar de kruisbessen niet voordat ze rijp zijn. Het lijkt me zo leuk om een keer kruisbessenjam te maken. Mijn moeder maakte dit vroeger ook altijd en het smaakte altijd zo heerlijk.  



De druivenstruik is ook ontwaakt uit zijn winterslaap en de bladeren komen weer te voor schijn. Nog steeds zitten op sommige bladeren bulten (de druivenstruik heeft last van galmijt). De bladeren met bulten probeer ik direct te verwijderen. Vorig jaar had ik wel veel druiven aan de struik dus ik maak me er niet heel druk meer om.


Tot slot zitten er bloemen in de wintererwt plant en de peultjesplant. Ik vind deze bloemen zo mooi.



Oogst

In april hebben we de eerste groenten kunnen oogsten: radijsjes, rucola en winterpostelein. We maakten er een heerlijk lente stamppot van. In mei verwacht ik nog meer radijsjes, rucola en winterpostelein te oogsten. Ook verwacht ik dat dan de sla, de spinazie en de eerste peultjes kunnen worden geoogst.



Zaaien

In april heb ik niet veel gezaaid. Alleen de struiktomaat, een tomatenplant die erg klein blijft. Twee van de drie zaadjes zijn opgekomen.


Planning voor mei

In mei gaan we weer meer zaaien. Op 15 mei eindigt ijsheiligen en de kans op nachtvorst is daarna nog heel klein. Vanaf halverwege mei kan je daarom ook groenten zaaien die niet goed tegen de koud kunnen. Wij gaan in mei in ieder geval onderstaande groenten zaaien: 
- courgette
- tomaat
- pompoen
- zonnebloem
- basilicum

Ook verwacht ik dat we in mei veel kunnen oogsten in de moestuinbak. Hierdoor zullen er vakken leeg komen. In de moestuinbak wil ik dan wortel, paksoi en rode biet zaaien.



Misschien ook leuk om te lezen



Al moestuinkriebels in januari
  

Zelf limonade maken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten