Welkom op mijn blog Life and Lizzy! Mijn blog gaat over koken, groenten verbouwen in mijn moestuin, reizen en natuurlijk mijn gezin. Ik probeer ook steeds groener te leven.
Translate
Zoeken in deze blog
zondag 16 februari 2020
Al moestuinkriebels in januari
Het is nog maar januari en ik heb al weer moestuinkriebels. De vogels die buiten fluiten en een waterig zonnetje zorgen ervoor dat ik weer naar buiten wil. Januari is eigenlijk veel te vroeg om al groenten te zaaien, omdat er nog steeds kans is op nachtvorst. Ook is de kracht van de zon en de temperatuur nog laag waardoor het lang duurt voordat de zaadjes ontkiemen en er plantjes omhoog komen.
Dit jaar heb ik het gevoel dat we niet echt koud weer meer krijgen. En ik had echt de behoefte om naar buiten te gaan na een week in bed te hebben gelegen met een flinke griep. Ik ben toen 'stiekem' begonnen met zaaien.
Groenten die tegen koud kunnen
Er zijn groenten die beter tegen koud kunnen dan anderen. Ik heb afgelopen weekend spinazie en veldsla gezaaid. Dit zijn groenten die tegen koud kunnen, maar die je officieel pas zaait in februari. Ik waag het er dus op. Het voordeel is wel dat we een tuin op het zuiden hebben en dat we in stad wonen. Het is hier tóch altijd wat warmer dan op het platteland.Wel hebben we hoogbouw om ons heen waardoor de zon op dit moment nog niet onze tuin schijnt.
Om het ontkiemen van de zaadjes te versnellen doe ik een stuk plastic over de plantenbak.
Te nat
Ik heb direct ook al weer een les geleerd. Normaal zaai ik altijd in oude bloempotjes, maar dit keer heb ik de modder direct in de kas gedaan. Nadeel hiervan is dan het te veel aan water nergens heen kan.
De kas heb ik altijd in de serre staan alleen ik had er niet aan gedacht dat de serre nog niet zo warm is, omdat de zon nog laag staat en niet zo krachtig is. De aarde droogt nu dus veel minder snel uit dan bijvoorbeeld in mei. Ik had alleen de aarde net zo vochtig gemaakt als anders en dus niet in bloempotjes gezaaid. De zaden begonnen hierdoor zelfs al te schimmelen. Ik had eerst de kas op de kachel gezet, maar dat hielp niet echt. Uiteindelijk heb ik daarom alles weer uit de bak gehaald, de natte aarde gemixt met droge en de erwten opnieuw gezaaid. Alleen nu wel in oude plastic bloempotjes.
Andere klusjes
Deze tijd is wel perfect om andere klusjes in de tuin te doen zoals snoeien. Het moet dan natuurlijk niet vriezen. Het snoeien van de vijg, appelboom en druif hadden we al in het najaar gedaan dus dat hoefde ik nu niet meer te doen. Wel heb ik kalk bij de druif gedaan om zoete vruchten te krijgen in het najaar en bij de appelboom ligt weer een berg compost.
Het opruimen van de moestuinbak heb ik nog even uitgesteld, omdat ik geen voeding meer heb om door de mix te doen. Deze week ga ik dat bestellen bij de Makkelijke moestuin.
Warme winter
Wat is het toch bijzonder weer. In de tuin staan twee rozen in bloei daaruit blijkt dat het wel een erg warme winter is.
Ook aan de aardbeienplant zitten al vruchten al zullen dit nooit echt lekkere aardbeien worden.
Ik heb in de tuin ook al even gezocht naar de rabarberplant maar die laat zich nog niet zien. Wel zijn mijn kruidenplanten
Mijn stadsmoestuin in 2018 en 2019
Ik kwam er laatst achter dat ik al twee jaar geen berichten heb geplaatst over mijn stadsmoestuin op mijn blog🙈 Ik heb wel veel in mijn stadsmoestuin gewerkt de afgelopen twee jaar alleen ik kwam er niet aan toe om er berichten over te plaatsen. Ik was al lang blij als ik iets had gezaaid en het schrijven schoot er dus bij in. De afgelopen twee jaar was wel wisselend qua opbrengst. In 2018 was mijn stadsmoestuin echt een heel groot succes. Ik heb toen zo veel tomaten kunnen oogsten.
Vorig jaar was echt waardeloos. Ik vergat steeds door de zwangerschapshormonen wat ik had gezaaid en mijn zaailingen werden steeds opgegeten. Ik was zo blij met deze pompoen maar na een dag was die er al weer afgevreten.
Muizen en marter
Inmiddels weet ik dat er in ons huizenblok een marter en muizen actief zijn. Als ik merk dat er opnieuw dingen worden opgegeten in mijn stadsmoestuin dan heb ik besloten om even te stoppen met het verbouwen van groenten. Ik wil namelijk niet dat deze beesten door mij gestimuleerd worden om langer te blijven / nakomelingen te krijgen. Vingers crossed dus
Misschien ook leuk om te lezen
Bloemen in de moestuin
Recept: hartjeskoekjes met zelfgemaakte frambozenjam
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten