Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 28 juni 2017

#Groener doen #7 #dagje vegetarisch


Volgens Milieau centraal zorgt ons eet- en drinkgedrag voor 30 tot 40 % van onze milieubelasting. Eerder schreef ik al een blog over het belang van het kopen van groente en fruit van het seizoen. Je vindt de blog hier

Eten van vlees 

Het eten van vlees wordt als 1 van de belangrijkste factoren gezien die onze milieubelasting negatief beïnvloed. In mijn telefoon vond ik net onderstaande notitie terug: 

"2 dagen geen vlees eten met 2 personen scheelt 320 kg CO2-uitstoot" 

Ik heb bovenstaande notitie een paar jaar geleden in mijn telefoon gezet tijdens het kijken van de duurzaamheidsquiz. Het is toch wel een schokkend getal vind je niet? 

Wat is CO2?

Met CO2 wordt Koolstofdioxide bedoeld. Een broeikasgas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is, maar als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in de laatste 150 jaar extreem sterk toegenomen. Het klimaat van de aarde verandert doordat de hoeveelheid broeikasgassen zo hard is toegenomen (bron: Wise Nederland).

Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat je minder CO2 uitstoot waaronder het minder eten van vlees, maar hoeveel verschil maakt het echt? Op de website van de correspondent
vond ik een mooie concrete omschrijving van Evert Nieuwenhuis over wat minder vlees eten kan opleveren: 

"Een gemiddelde Nederlandse maaltijd bestaat voor 70 procent uit groenten en aardappel, pasta of rijst en voor 30 procent uit vlees. Verschuif je deze verhouding van 80 procent plantaardig en 20 procent vlees of vis, dan bespaar je 9 procent van jouw totale CO2-uitstoot voor voeding. Doe je dit een jaar, dan staat je besparing gelijk aan zeven jaar koken op een elektrische kookplaat of vijf jaar lang je koelkast aan laten staan."

Alternatieven voor vlees

Als we minderen vlees eten, maar ook minder vis en zuivel, dan heeft dit dus een positief effect op de CO2 uitstoot. Daarnaast zorgt minder vlees eten ook voor minder ontbossing, landverbruik, waterverbruik en heeft het een positief effect op het welzijn van de dieren en onze eigen gezondheid. Welke alternatieven zijn er dan voor het eten van vlees? We proberen zelf minimaal 1x per week vegetarisch te eten. Meestal is dat wanneer ik kook in het weekend. Ik maak dan vaak recepten met veel groenten en geen vlees of vis. Vlees kun je ook goed vervangen door peulvruchten en noten.

Qua broodbeleg kun je natuurlijk vleeswaren vervangen door zoet beleg zoals hagelslag of appelstroop. Niet iedereen houdt hier natuurlijk van maar wat dacht je van een paar plakjes tomaat op brood, hummus of een avocado? 

Vleesvervangers 

Als mijn vriend vegetarisch kookt dan kiest hij meestal voor een vleesvervangers zoals vegetarische saté, vegetarische kip of een burger. Ik moet zeggen dat ik vleesvervangers over het algemeen echt prima te eten vind. Zelfs veel lekkerder dan toen ik een aantal jaren geleden fulltime vegetariër was. Gewoon uitproberen en kijken wat je wel en niet lekker vindt

Wat wel belangrijk is dat de vleesvervangers plantaardige eiwitten bevatten en niet te veel kaas en kippeneiwit, omdat het anders alsnog erg milieubelastend is. Onderstaande afbeelding van Milieu centraal laat goed zien welke producten weinig en veel eiwitten bevatten.

1696-ILL-graphic-vlees-CO2-2016-DEF-654.png

Toch nog lastig? Er zijn inmiddels heel veel vegetarische kookboeken te koop en ook op internet zijn duizenden recepten te vinden. In bijna elke zoekmachine kun je aangeven dat je een vegetarisch recept zoekt. Zelf vind ik de blog van de Groene meisjes ook heel leuk om te lezen. Je vindt op de website van de Groene meisjes trouwens veel veganistische recepten



Misschien leuk om te lezen:
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten